Аквафобія - як подолати страх води

Аквафобія - як подолати страх води
Страх води - одна з найбільш поширених фобій. Це не природна обережність і обачність. Це неконтрольований стан людини, коли її переповнюють почуття неспокою і безпричинної тривоги, пов'язані з водою. Що є причиною страху води? Однозначної відповіді на це питання не існує

Люди можуть розвинути страх чого завгодно - починаючи від гудзиків і закінчуючи повітряними кулями. Чужі фобії нам незрозумілі, і ми можемо спокійно роздавати поради, як важливо позбуватися власних страхів у будь-якому випадку. Проте, як навчити свою підсвідомість не боятися чогось? Будь-який страх - це виучена закріплена реакція, яку можна розучити, забути.

Якщо дитина боїться води

- Аквафобія у дітей - явище не таке вже рідкісне, - каже психолог Юлія Моргун. – І здебільшого воно приходить раптово, у віці 4-5 років. Здавалося б, ще рік тому малюк грався у воді, за вуха не витягнеш - і раптом панічний страх зайти навіть по коліно. Батьки риються в пам'яті, коли міг статися момент переляку, і не можуть пригадати, тому що його, швидше за все, не було.

Відео дня
> За словами психолога, чотири роки - вік розквіту дитячих страхів. Будь-яка негативна емоція, переживання можуть розвинутися в невротичний страх темряви, чужих людей, самотності і, звичайно, води. Невротична проблема рідко буває одна. Вона, як правило, тягне за собою шлейф інших невротичних симптомів.

Як лікувати аквафобію в дітей

- Ні в якому разі не змушуйте дитину купатися насильно. Просто обливайте з лійки, при цьому малюк повинен стояти на березі, - радить психолог. - Вдома у ванні тренуйте опускати голову під воду. Страх води - насамперед острах попадання води на обличчя. Дитина боїться нестачі повітря, боїться захлинутися.

Як пояснює психолог,  спершу навчіть дитину  не боятися, коли на обличчя потрапляють бризки. Потім пограйте в затримуваня дихання. Далі починайте потрохи лити воду на голову - і все це проробляти у грі. Поступово можна починати привчати опускати голову під воду. Коли ви відчуєте, що дитина перестала боятися, виводьте її на "велику воду".

- І найголовніше - проникніть у внутрішній світ своєї дитини і подивіться: а чи не таїться там якесь приховане від очей переживання? - радить психолог.

Дорослі теж бояться води

Якщо за лікуванням страху в дитини стежать батьки і усіляко намагаються допомогти, то дорослим потрібно долати свій страх перед водою самостійно. І тут, за порадою психолога, єдина надія - на бажання самої людини позбутися фобії.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up