А ви знали, що голуби можуть бути небезпечними?

А ви знали, що голуби можуть бути небезпечними?
  • Голубів у містах завжди дуже багато. Тут вони мають хороший доступ до їжі
  • Часто на смітниках, де вони харчуються, є збудники різних інфекцій
  •  Деякими із них може заразитись людина: через брудні руки, часточки пір'я, повітря та пил

 

Проблема наявності голубів складна і неоднозначна. Вони, як і загалом усі елементи живої природи, можуть бути як корисними, так і небезпечними. Голуби — це абсолютні урбаністи. Їх дуже багато у містах через те, що:

  • є багато теплих приміщень, де вони можуть зимувати (горища, склади, автовокзали),
  • доступність їжі,
  • постійне розмноження,
  •  невелика кількість хижих птахів.

- Голуби, яких ми бачимо на вулицях міста, - це одомашнені голуби, вони можуть сягати навіть досить великих розмірів, - зазначає Олександр Матвійчук, орнітолог та доцент кафедри біології Вінницького державного педагогічного університету. - Для них достатньо їжі довкола. Тож підгодовувати їх не потрібно. Небезпечно те, що вони харчуються на смітниках, адже там найчастіше є збудники різних інфекцій, зокрема тих, якими може заразитись людина. Проте, якщо вилучити цю ланку природнього ланцюжка, то вся екосистема може зруйнуватись, або видозмінитись. Любителі голубів дуже негативно налаштовані проти хижих птахів, соколів, яструбів, і кажуть, що їх треба винищувати. Але, насправді, вони є своєрідними фільтрами. Вони обирають собі у жертви потенційно хворого голуба, який може бути носієм багатьох хворіб.

Відео дня

Хворого голуба можна впізнати за такими ознаками: тварина роздута, на слизових оболонках помітні виділення, оперення не гладке, тримається окремо від зграї. Орнітолог наполягає на тому, що голубів годувати не потрібно. Тим самим люди штучно збільшують їхню кількість і можливість розповсюдження різного роду інфекцій. Навіть годівнички для синичок, які ми робимо узимку, потрібно майструвати так, щоб голуби не мали до них доступу.

На що хворіють голуби?

- Птахи можуть бути переносниками більше сотні різних видів мікробів. Звичайно ж, не всі вони передаються людині. Голуби можуть заразити людину деякими вірусними, бактеріальними, грибковими і паразитарними хворобами, - застерігає Тетяна Вороновська, спеціаліст ГУ Держпроспоживслужби у Вінницій області. До прикладу, збудники орнітозу потрапляють у організм людини через слизову оболонку дихальних шляхів і вражають легені. Людина може заразитися при прямому контакті з хворими птахами, або шляхом вдихання частинок фекалій, слизу.

Як себе вберегти?

Правила профілактики зараження інфекціями голубів:

  • не варто занадто близько контактувати з вуличними або декоративними птахами;
  • не можна вживати їжу, або воду під час годування голубів на вулиці;
  • не варто дозволяти дитині занадто близько підходити до голубів на вулиці і годувати їх з рук;
  • обов’язково ретельно мити руки та обличчя після того, як Ви або дитина годували птахів;

Як зазначає орнітолог, попри неприємності, які можуть завдати голуби, ці птахи є естетичною окрасою міста. Але все ж для того, щоб уберегти своє здоров’я, слід просто дати птахам спокій та не чіпати їх.

Цей матеріал було підготовлено в рамках програми міжредакційних обмінів за підтримки національного фонду на підтримку демократії NED.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій

    Ну не сотні видів хвороб, а десь з 15-20 хвороб у них поширені, з них небезпечних для людини 5-8, ну якщо пташинне лайно явно зїсти, то ще з 5 до цього списку приєднаються. Без образ, але наша сповивслужба не копенгаген у таких питаннях.
  • Tima <aka> Timoti

    Голуби летят над нашей зоной <lol
  • Алекс

    Ірина СКИшляк к чему этот текст нечем заняться решили попиарится на птицах У нас местные журналисты пишут обо всем и ни о чем лишь бы писать и бабло рубить
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up