Вінничанин в 19 років став священником. Тепер служить в двох церквах

Вінничанин в 19 років став священником. Тепер служить в двох церквах
Вінничанин Леонід Доценко став настоятелем двох парафій у Жмеринці. Йому всього лише 19 років. За два тижні до цього він закінчив семінарію та одружився. Яке воно життя молодого батюшки?

Місяць тому Леонід Доценко був звичайним студентом, а зараз став священиком. Журналіст RIA побував на парафіях у молодого батюшки, дізнався, що роблять священики у будні дні, чи довіряють люди недосвідченому отцю, та що говорить дружина Леоніда.

Зараз Леонід має дві будівлі для молитви. Одна в селі Леляки Жмеринського району, а інша у самій Жмеринці. Та, що в селі, за формую нагадує звичайний магазин. На даху будівлі знаходиться хрест. Саме тут молодий священик хоче збудувати гарну церкву. У Жмеринці храм нормальний, навіть купол є.  І людей трохи більше, десь до 15. Священик, який був тут до Леоніда, перевівся у іншу єпархії у Волинську область. А новий батюшка вивчає місцеві.

"Я міг би стати будівельником чи лікарем. Мені подобались ці професії. Однак після першого візиту в храм, я одразу вирішив стати батюшкою"

Відео дня
blockquote>

Леонід, коли ти вирішив стати священиком?

- Ціль стати священиком я поставив собі в 11 років.  Почалося все зі школи. Там у мене був предмет "Християнська етика". Вчителька  запропонувала мені поїхати в церкву на службу. Постоявши в храмі та побачивши священиків, я зрозумів, що хочу бути одним із них. Повертаючись додому, я сказав про це педагогу. Вона познайомила мене з вінницьким єпископом і я став йому допомагати. З цього все й почалось.  

Чи задумувався коли-небудь про іншу спеціальність?

- Так, я міг би стати будівельником чи лікарем. Мені подобались ці професії. Однак після першого візиту в храм, я одразу вирішив стати батюшкою. Над цим працював: вчив молитви та читав Біблію. Я був впевнений, що вступлю в семінарію і Бог мені в цьому допоможе. Так і сталося.

Із освіти у тебе тільки школа та  семінарія. Чи будеш ти здобувати звичайну освіту?

- Я задумувався про це. Поки що у мене немає такої можливості. Якщо вона з'явиться піду навчатися на будівельника. Для священика - це гарна допоміжна професія. Зараз я планую будувати церкву. Тому б практичні навички не були б зайвими.

Чи справляєшся на парафії?

- У мене дві парафії. І обидві - це не повноцінні храми, а звичайні приміщення. Людей ходить небагато, тому трохи важко. Але потрохи справляюся. Зараз планую відкривати недільну школу для дітей, далі будуть ще ідеї. Головне - це віра та бажання.

Ти служиш тільки по вихідних, чим займаєшся у будні дні?

- У будні я молюся і шукаю людей, які допомогли б мені збудувати храм. Зараз шукаю дружині якусь роботу. Ми приїхали у незнайоме місто, потрібен час, щоб облаштуватися, завести нові знайомства, краще зрозуміти місто.

Гроші. Чи вистачає тобі на життя? Чи є додатковий заробіток?

- Грошей не вистачає навіть на квартиру. Молоко, хліб, яйця та деякі овочі нам приносять віруючі. Картоплю нам передають наші батьки. Вони також допомагають нам фінансово. Додаткових заробітків у мене немає.

За тиждень до того, як стати священиком, Леонід Доценко одружився на 20-річній Ірині. Зустрічалися вони майже рік. Дівчина навчається на вихователя в Луцьку. Заради Леоніда Ірина  переїхала у Вінницьку область.

Як це все кинути і поїхати у іншу область?

- Кохання витерпить усе, навіть переїзд з однієї області в іншу. Зараз нам важко, але підтримуючи один одного, ми справимось з усіма труднощами.

Як ти віднеслася до того, що твій чоловік буде священиком?

- Я його люблю, тому з розумінням сприйняла його рішення. Для мене головне, що ми разом.

Як тобі у ролі матушки?

- З'являється більше відповідальності і перед людьмиі перед Богом. Приходиться обмежувати себе багато в чому. Матушка має бути прикладом для людей.

Журналіст RIA поспілкувався також із віруючим, які ходять до Леоніда на службу. Прихожанка Ольга Глизова новим священиком задоволена.

- Мені дуже подобається, - каже Ольга. - Під час служби душа відпочиває. А вік, то не головне. Молодим потрібно давати дорогу. Буде служити і набиратися досвіду.

Як батюшки йдуть на пенсію?

- Пенсія священику нараховується державою на загальних підставах, якщо громада, у якій він служить, відраховує внески у пенсійний фонд, - розповідає секретар Вінницької єпархії УПЦ (МП), протодиякон Владислав Демченко. - Якщо священик хворіє, то громада бере на себе піклування про нього, а єпархія забезпечує йому тимчасову заміну. Якщо хвороба серйозна і священик далі не може служити, то крім пенсії по інвалідності від держави, такий священик отримує матеріальну допомогу від єпархії. Його колега з УПЦ КП, ієрей Ігор Сіранчук каже, що  священику, який  хворіє чи не зможе служити за віком, на допомогу направляють молодшого батюшку. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Скороспєлка. Як Гройсман: в 14 років став слюсарем, а в 16 директором базару
  • Дарья

    В 19 років і уже став священником, це серйозний крок, головне, щоб потім про це не пошкодував.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up