«В цих стінах померла віра». Під вінницьку єпархію московського патріархату принесли іграшки і труну

«В цих стінах померла віра». Під вінницьку єпархію московського патріархату принесли іграшки і труну
Активістка Юлія Піскунова під стінами єпархії. На паркані висять плакати, на землі лежать іграшки та труна з написом: «Кубло російського окупанта»
  • У Вінниці, біля будинку Вінницької єпархії УПЦ Московського патріархату, приблизно десять людей влаштували акцію. Вони розмістили на паркані плакати з різноманітними написами і поклали дитячі іграшки.  
  • Ц. акцію влаштували після того, як в Запоріжжі священник цього патріархату відмовився відспівати дитину. 
  • Представник вінницького УПЦ МП зазначив, що вчинив би інакше від запорізького колеги. 
  • В УПЦ КП запевняють, що у Московському патріархаті самі вигадують собі проблеми, які потім не можуть пояснити.

Акція присвячена трагічним подіям, які сталися 31 грудня у Запоріжжі. Нагадаємо, чоловік напідпитку вистрибнув з вікна багатоповерхівки і впав на 2-річну дитину. Однак резонансною ситуація стала після того, як будучи вже на кладовищі, священник УПЦ Московського патріархату відмовився відспівувати померлого хлопчика. Посилаючись на те, що померлий був похрещений в УПЦ Київського патріархату. 

За словами активістів, що зібралися під стінами єпархії, акція проходить у багатьох містах країни. Незадоволені діями священнослужителя люди, несуть ляльки під церкви Московського патріархату.

– У Вінниці ми вирішили провести цю акцію під стінами єпархії. На жаль сьогодні вихідний, і до нас вийшов тільки охоронник. Але він взяв у нас велику ляльку. Обіцяв передати владиці, – розповідає активістка Юлія Піскунова. – Цією акцією ми хотіли показати, що ситуація, яка склалася у Запоріжжі, не входить ні у які рамки. Як то може бути, що перебуваючи вже на кладовищі священник відмовляється відспівувати маленьке янголятко?

Пост у Фейсбуці запорізького журналіста Юрія Гудименка, який закликав приносити під церкви Московського патріархату ляльок. 

Днями ми спілкувалися із представником Московського патріархату. Протодиякон розповів, що у тій ситуації вчинив би інакше. Також він зазначив, що висловлює ставлення не єпархії, в цілому, а своє особисте. 

– Ситуація прикра і страшна! Насамперед тому, що забрала життя людей, – говорить протодиякон та секретар Вінницької єпархії УПЦ МП Владислав Демченко. – Вважаю, що у цій ситуації було би краще відспівати дитину. Тому що вона була християнином. Я би вчинив інакше від запорізького священника. Інакше вчинили би ще кілька вінницьких священників, з якими я обговорював цю подію.

Протодиякон та секретар Вінницької єпархії УПЦ МП Владислав Демченко

Протодиякон також зазначив, що Київський патріархат не визнаний жодною церквою світу, що могло стати головною причиною, чому священник УПЦ МП відмовився відспівувати померлого. 

Ще одною причина тих подій, на думку Демченка, може бути у компанії, яка надавала ритуальні послуги. Адже часто компанії мають домовленість із окремими священниками. При цьому вони не цікавляться до якої конфесії він належить. За його словами, цей нюанс нерідко спливає вже біля труни. 

Раніше подію прокоментував Єпископ Запорізький і Мелітопольський Запорізької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Фотій:

«Якби подібне сталося з людиною, хрещеною у Московському патріархаті, ми відспівали б її у своєму патріархаті. У нас немає ніяких причин цього не робити. Людина хрещена – отже вона є членом церкви. Перешкоди у представників Московського патріархату. Вони все це вигадали і не знають, як їх вирішити. Є питання, які ставила наша церква. Зокрема, на якій підставі вони перехрещують людей, хрещених у Київському патріархаті? І відповіді немає. Сьогодні Митрополит Лука говорить, що ми невіруючі. Можливо у нього є прилад вимірювання божої благодаті?» – зазначив єпископ. 

Єпископ Запорізький і Мелітопольський Запорізької єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату Фотій

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (163)
  • Задунайский Торонтуй

    "УПЦ КП"  это обычная СЕКТА. Точно такая же как "Белое братство"
  • Андрей Киевский

    шось Фотий УПЦ КП дуже... розперло
  • Игорь Винниченко

    А почему не пришли еще к католикам, баптистам и пятидесятникам? Они ведь тоже отказались бы отпевать ребенка, крещенного в православной церкви киевского патриархата? Рискну предположить, что это не "вера умерла" - это мозги у некоторых наших граждан еще не родились в процессе эволюции майданов
  • Olvol

    Вопрос любителям церкви. Человек и обезьяна имели общего предка. Так, мы похожи внешне, обезьяна довольно умное животное, даже десятку слов удавалось научить некоторых. Скажите, начиная с какого поколения начали попадать люди в ад и рай? И попадают ли туда приматы? А почему нет?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up