У понеділок розпочинається Петрівський піст: традиції та заборони

- Завтра, 15 червня, починається Петрів або Апостольський піст. Початок цього першого літнього посту зазвичай, припадає на восьмий день після Трійці.
За тривалістю Апостольський піст буває різним, це залежить від того, рання Пасха чи пізня.
Петрів піст триватиме до 11 липня включно.
Історія посту
Петрів піст – один із найдавніших у християнській історії. Він іще називається Петро-Павловським або Апостольським (у народі також – Петрівка), адже встановлений на честь двох найбільш шанованих у церкві апостолів Петра і Павла – день яких відзначається 12 липня.
Що можна їсти
Петрів піст менш суворий, ніж Великий піст. Під час Петрівки під забороною традиційно м’ясо й м’ясні страви, яйця, молоко і молочні продукти. По середах і п’ятницях утримуються навіть від риби. Також у ці дні рекомендується відмовитися від алкоголю і шкідливих звичок.
Проте суботні, недільні дні цього посту, а також у дні пам’яті якого-небудь великого святого або дні храмового свята дозволяється риба. Вимоги посту послаблюють для дітей, вагітних жінок і матерів-годувальниць.
Що не можна робити в Петрів піст
У дні посту забороняється вести дозвільний спосіб життя, тобто гуляння і будь-які веселощі під забороною. У першу чергу – весілля. Це, як правило, урочиста і радісна подія з алкоголем і танцями. Згідно з народним повір’ям, сім’я, яка зіграла весілля в Петрів піст, не буде міцною і швидко розпадеться через постійні сварки та скандали. Не можна також хрестити дітей.
Згідно із повір’ями, небажано в цей період займатися рукоділлям (вважається, що таким чином можна зашити своє щастя і добробут), давати гроші в борг (самі з боргів не вилізете), стригтися (волосся стане рідким), а також проводити замовляння та ворожіння (все це може обернутися проти вас).
12 липня закінчується Петрів піст і українці святкують День апостолів Петра й Павла або як в народі казали “Пе́тра”. До свята прибирають будинки – підбілюють та підфарбовують їх. В приміщенні вивішують вишиті рушники. На церковну службу йдуть з квітами й віночками з червоними маками. Готують традиційну страву мандрики. Це спечені коржики з пшеничного тіста. Їх місять із зібраного під час Петрівки згущеного молока, перевареної сироватки, сиру та яєць.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Торон ТуйТрадиционные забобоны от Бобрусь.