Цей день, 18 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

Цей день, 18 жовтня: яке сьогодні свято, прикмети та забобони

18 жовтня 2019 року православні  святкують День пам'яті євангеліста Луки. Крім цього в цей день християни вшановують пам'ять святої мучениці Харитини.

18 жовтня – день Харитини. В цей день православні вшановують святу мученицю Харитину Амісійську, яка постраждала за християнську віру в IV столітті в Понті. До цього дня всі роботи в полі і на городі мають бути завершеними. Починався час, коли дівчата збиралися вечорами разом і пряли. Вважалося, що ухилятися від такої роботи не можна, адже прядильное мистецтво було на селі в пошані. В цей день, як вірили, можна за допомогою особливого оберега убезпечити себе від біди та злих наклепів, а також захиститися від пристріту.

Як свідчать церковні легенди, Харитина була сиротою, і її вихованням займався благочестивий християнин Клавдій. Бачачи його доброту, дівчина вирішила присвятити своє життя служінню Богу. Вона активно проповідувала і звернула на християнство чимало язичників. Одного разу Харитину обмовили, після чого піддали тортурам і приниженням, однак навіть перед страхом кари не змогли змусити її зрадити свої переконання.

В народі на Харитину дівчата зазвичай займалися рукоділлям. Вірили, що одяг, який ткали в цей день, захищатиме кожного, хто його носить, від усіляких бід та хвороб.

Відео дня

На свято побутували такі приказки: "Харитина - перша холстина", "Харитина - вічна ткаля", "Харитина ткала, пряла - весь будинок одягала".

Виткана в цей день нитка вважалася "життєдайною". Її потрібно було пов'язати на ліве зап'ястя, щоб захиститися від псування.

Додамо, що з одягом на Харитину пов'язана ще одна важлива традиція - не одягати в цей день щось нове, але краще добре провітрити старі сорочки, штани, сукні, які 18 жовтня обіцяли утримання достатку і удачі в будинку. Вважалося, що початок важливих справ в обнові не принесе очікуваних плодів і призведе до марної витрати сил і часу.

Прикмети на 18 жовтня

Безвітряна погода на Харитини – скоро вдарять морози.

Птахи дружно відлітають на південь – зима буде холодною.

Сніг не впав на Харитину – зими ще довго не буде.

Також щороку 18 жовтня святкується День краватки. Назва свята нерідко згадується з приставкою Всесвітній або Міжнародний. Незважаючи на відсутність офіційного статусу всесвітнього свята, воно завойовує все більше прихильників і продовжує набирати популярність в різних країнах.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up