Сьогодні — Собор трьох святителів. Історія свята, прикмети та молитва

Сьогодні — Собор трьох святителів. Історія свята, прикмети та молитва
  • Православні християни 12 лютого святкують Собор трьох святителів — Василія Великого, Іоанна Златоуста і Григорія Богослова.

Історія свята

Цього дня вшановують святих, які зробили значний внесок у становлення християнства та церкви.

  • Василь Великий жив у 329–379 роках. Він був архієпископом Кесарії Каппадокійської у Малій Азії, видатним церковним діячем та одним з Отців Церкви.
  • Григорій Богослов народився у 326 році і був дуже освіченою людиною, мав особливі здібності у риториці, ніс Слово Боже людям, а згодом став Константинопольським патріархом. Його вважають прабатьком християнства.
  • Іван Золотоуст жив у 347-407 роках. Він був одним із засновників Константинопольського патріархату і сам обіймав цю посаду. Святий Іван виділявся серед ряду проповідників східнохристиянської Церкви.

За заслуги Трьох Святителів під час богослужінь називають рівноапостольними, органами Святого Духа, колонами церкви та вселенськими вчителями.

У 1081-1118 роках у Константинополі виникла суперечка про те, кому з трьох вчителів належить першість. За переказами, дискусію вирішили самі Святителі, які з'явилися Іванові, єпископу міста Євхаїти.

Відео дня

Вони сказали: «Ми як один у Бога і нічого у нас немає суперечливого чи дискусійного, а кожен із нас свого часу окремо був натхненний Духом Божим. Немає між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним йдуть два інші. Встань, отже, і накажи тим, що через нас сваряться, щоб не ділилися, бо як за життя, так і після смерті нашим старанням є всі сторони світу приводить до миру та єдності. Встанови, значить, святкування нашої пам'яті в один день так, тому що ми як одне у Бога, а ми допомагатимемо прийти до спасіння тим, хто святкуватиме нашу пам'ять».

Єпископ прислухався до них і зробив спільне свято — Собор Трьох Святителів.

Що не можна робити у свято

За народним повір'ям, сьогодні не можна було прясти і в'язати. Якщо порушити цю заборону, то будуть боліти руки і ноги. А ось чоловікам працювати не заборонялося — саме сьогодні вся робота буде успішною.

Також на Трьох святих забороняється ходити в ліс, щоб не потрапити під вплив містичної енергетики. 

Цього дня не можна надягати червоний одяг, адже цей колір вважався символом злості, а проявляти її в цей день не можна.

Трисвяття — про що молитися святим

12 лютого моляться перед іконою трьом святим — Василю Великому, Григорію Богослову та Іоанну Златоусту — про сімейне щастя, достаток, взаєморозуміння з близькими.

У Василя Великого просять позбавити зла і спокуси та зміцнити дух. Іоанну Златоусту моляться, щоб він уберіг від обману, а Григорію Богослову - про настанову на праведний шлях.

О, всеблаженні святителі — Василію Великий, Григорію Богослове та Йоане Золотоустий! Вислухайте нас, недосконалих і грішних, що молимось до Господа через ваше заступництво, і занесіть молитву нашу до милостивого і чоловіколюбного Бога, перед Яким ви стоїте сьогодні в радості святих і з хорами ангелів. Умоліть Його чоловіколюб’я, щоб Він не осудив, але пробачив нам беззаконня і провини наші, та нехай вчинить з нами згідно з благаннями нашими та по милості й доброті Своїй. Випросіть нам у Христа і Бога нашого мирне і спокійне життя, здоров’я душевне і тілесне, родючість землі і у всьому всякий достаток і добробут, і щоб не на зло нам обернулись добра, даровані від щедрого Бога, але на славу Його і на прославлення вашого заступництва.

Нехай — через це заступництво — Своєю всеблагістю і благодаттю Господь дасть нам богоугодно перейти шлях земного життя; визволить нас від повітряних митарств і Духом Своїм Святим наставить і провадить нас на дорогу, яка веде в оселі праведних, де безустанний голос тих, що торжествують, і безконечна насолода тих, що оглядають невимовну доброту Божого лиця. Свою Церкву святу від розколів і єресей збереже та, зрештою, її первісну вселенську єдність і цілісність відновить, вірних укріпить, заблудлих наверне і дарує всім те, що потрібне для спасіння і слави Божої; подає нам усім ваше архіпастирське і святе благословення, щоб, ним бережені, ми визволились від всякої біди і напасті. Вислухайте моління наше, святителі Христові, і моліть безустанно за нас всесильного Бога, що Його славлять і Йому поклоняються в трьох Особах, і Йому належить всяка слава, честь і влада на віки вічні. Амінь.

Прикмети цього дня

Спостерігали на Трисвяття за погодою:

  • якщо сонце сідає в хмари — до хуртовини;
  • якщо місяць червонуватий сьогодні — до сильних вітрів;
  • вітер дме — до похолодання.

В день 12 лютого у багатьох тварин починається шлюбний період, тому це свято також називають звіриним весільником.

 

Читайте також:

Календар іменин на лютий 2023: кого і коли вітати з днем ангела

Коли та що можна сіяти у лютому: місячний посівний календар

Календар свят для сім'ї: найважливіші дати 2023 року

Свята лютого 2023: що будемо відзначати та чи будуть додаткові вихідні

Магнітні бурі у лютому 2023: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Погода у лютому 2023 в Україні: прогноз синоптиків на місяць

Церковний календар на лютий 2023 року: перелік свят та постів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Устим Якимович Кармелюк

    Водохреща

    https://youtu.be/sLLtfgGxSAE

  • Устим Якимович Кармелюк

  • Устим Якимович Кармелюк

    Передання старших

    https://youtu.be/YGzYkxXjE0M

  • Устим Якимович Кармелюк

    Монастир.

    https://youtu.be/Qo1VLS1herQ

keyboard_arrow_up