На Вінниччині реставрують старовинну Барську ікону Божої Матері

На Вінниччині реставрують старовинну Барську ікону Божої Матері
  • Реставраційні роботи проводять у в Барському жіночому монастирі.

Наприкінці минулого року старовинну ікону Божої Матері перевезли до Барського монастиря з Шаргородського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря. Про це повідомляють у Вінницькій єпархії УПЦ МП.

Подивіться, як вона виглядає:

Відео дня

Історія ікони

Древній переказ оповідає, що з XVII століття цей старовинний образ перебував на Поділлі в Барському чоловічому православному монастирі, зведеному в дрімучому лісі. Святиня зберігалася тут у дерев’яному храмі до того моменту, поки монастир не був зруйнований і розорений поляками.

В XVIII столітті уніатські ченці відродили монастир у самому місті Барі. Про те, що ікона перебувала тут, свідчить літопис Барського чоловічого монастиря за 1723 рік. В описі розповідається, що в головному вівтарі стоїть в особливій ніші під срібнопозолоченою ризою ікона Богоматері, Котра тримає на руках Дитину Христа. У народі вона називалася образом Пресвятої Покриви. Навколо неї споруджений червоний балдахін із зображенням двох ангелів, які підтримують корону. Живопис на іконі старий, візантійського письма, колір ликів охристо-коричневий, одіяння – темно-блакитного кольору. Лики Спасителя й Божої Матері мають строге вираз, над ними – срібні корони й променисте сяйво, прикрашене дванадцятьома зірками.

Чудеса зцілення

Протягом ось уже 300 років являє чудеса зцілення й милості Божої Матері до всіх стражденних, які приходять до неї у своїх скорботах та молитвах, передає Барське благочиння Вінницької єпархія Української Православної Церкви.

З багатьох чудесних благодатних знамень Барського чудотворного образу, що збереглися з минулих сторіч у монастирському літописі, відзначимо зцілення, що було в 1885 році. Внучка священика м. Бару страждала тяжкою нервовою хворобою. Рідні хворої зверталися до різних докторів, але їхнє лікування й поради не давали результатів. І тільки коли відслужили молебень про здоров’я перед іконою Барської Богоматері — від недуги не залишилося й сліду.

Цей же літопис описує інший випадок благодатного зцілення від святої ікони. Один селянин привіз у монастир сина 15 років, хворого нервовим розладом. Після молебню отрок заспокоївся й цілком здоровим виїхав додому, що засвідчив його батько, котрий повернувся в монастир, щоб піднести вдячні молитви.

 

Читайте також:

Даруйте зірки своїм близьким. У планетарії можна придбати подарункові сертифікати

Гурток польської мови для літніх людей запрацював у вінницькому терцентрі

У Вінниці відновили екскурсії до підземелля костелу капуцинів

Українці на «захисті» 8 березня: результати опитування в Дії

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач79

    УПЦ МП ПНХ
  • Світлана Тимошенко

    Божа Матір прошу Твоєї опіки синам Захисникам 🇺🇦🙏🏼
  • Світлана Тимошенко

    Новини Вінничини ви б дані брали з реєстру УПЦ.
  • Устим Якимович Кармелюк

    Водохреща

    https://youtu.be/sLLtfgGxSAE

keyboard_arrow_up