Михайлове диво 2023: дата за новим календарем та основні традиції

Михайлове диво 2023: дата за новим календарем та основні традиції
  • У вересні, 6 числа, відзначають свято Михайлове чудо. Шанують пам’ять архангела Михайла. Свято присвячене Михайлу, за його допомогу під час рятування храму, який хотіли затопити язичники.

Від 1 вересня 2023 року ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар. Тепер більшість церковних свят отримали нові дати святкування.

Михайлове диво 2023 року віряни будуть вшановувати 6 вересня (за старим стилем — 19 вересня).

Історія

За легендою приблизно в IV столітті архангел Михаїл врятував християнський храм від руйнування. Архистратиг Михаїл вважається одним із найбільш шанованих святих.

Відео дня

В народі його здавна вважали захисником знедолених, нужденних, бідних та хворих. В церковній традиції він — грізний суддя, який проводжає душі покійних, оцінюючи їхні вчинки на терезах.

Якось християнину Архипу, у якого була німа донька, наснилося, що дівчина знову зможе говорити, якщо нап'ється води з джерела неподалік. Чоловік вирішив довіритися сновидінню і не даремно. Як знак подяки Архип побудував поряд з джерелом храм, куди згодом почали приходити люди з усієї округи. Розташовувався храм в місті Хонех (Колоссаї) в Малій Азії. Але язичникам не подобалося поширення християнства в регіоні, тому вони вирішили затопити храм, з'єднавши дві річки в одну, та вбити самого Архипа. Чоловік впав навколішки і почав молитися архангелу Михаїлу, щоб той захистив храм від наруги. Тоді зійшов із небес архистратиг, вдарив жезлом своїм так сильно, що в горі утворилася розщелина. Туди він і направив всіх язичників. Ця розщелина відтоді почала називатися Хони. Сам же Архип прожив в храмі 60 років і за цей час йому вдалося навернути велику кількість язичників в християнську віру.

Заборони цього дня

  • Працювати на городі та по дому.
  • Жінкам займатись випічкою.
  • Вчиняти сварки з близькими та знайомими.
  • Не можна мити голову. Чому не можна мити голову на Михайлове диво? За прикметою, можна змити весь "розум".
  • Не можна викидати залишки їжі зі столу. Їх краще віддати нужденним або згодувати тваринам.
  • Не можна відмовляти в проханнях. Зате якщо весь день допомагати людям, то можна попросити у Михайла виконання бажання і він точно не відмовить.

Прикмети на Михайлове чудо

  • Восени буде тепла погода, якщо цього дня буде тепло.
  • Зима буде сніжною, якщо зранку на Михайла лежить іній.
  • Чекайте після свята заморозки.
  • Чекайте ранньої зими, якщо листя на березі має зелене забарвлення.
  • Чекайте зміни погоди, якщо хмари на небі синього забарвлення.

 Молитва

Святий Архангеле Михаїле, найславетніший князю й полководцю ангельських воїнств! Прийди на допомогу людям, яким загрожують сили темряви. Прийди, адже люди створені за образом Бога; відкуплені життям, смертю і воскресінням Ісуса Христа, Його Сина; призначені бути храмом Святого Духа. В тобі, святий Михаїле, Церква має свого Захисника й Покровителя. Ти ведеш спасенних до небесного щастя. Проси Бога миру, щоб Він переміг владу сатани – сіяча неспокою і лицемірства, – і не дозволив йому тримати людей в рабстві та шкодити Церкві. Нехай з твоєю допомогою Жінка, одягнена в сонце, Цариця Ангелів, розчавить голову Антихристу й захистить своїх земних дітей від його підступів. Перший захиснику слави Всевишнього! Занеси наші молитви до Бога і проси Його змилосердитись над нами. Зв’яжи сатану й кинь його в пекельну безодню, щоб він більше не обманював народи. Вчини так, щоб ми все своє земне життя і всю вічність звіщали гасло: "Хто ж як Бог!" Амінь.

 

 

Читайте також:

Магнітні бурі у вересні 2023: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

День знань, грамотності та підприємця. Календар вихідних і свят вересня 2023

Новий православний календар на вересень 2023: що і коли відзначаємо

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на вересень 2023

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Лідія Коротушенко

    19 вересня
  • Karine Vardanyan

    5 октября день Михайла
  • Ksana Okuneva

    Із тими змінами календаря вже нічого не розумієш. Колись переводили із юліанського на григоріанський то просто два тижні пропустили, потрапивши одразу в майбутнє. А переведенням святкових дат тільки призвели до плутанини.

    Віталій Вервега reply Ksana Okuneva

    Ksana Okuneva, ну так власне і зробила церква. Коли за цивільним календарем (який у нас григоріянський) було 31 серпня, то за церковним календарем (був юліянський, як колись цивільний) було 18 серпня. За цивільним календарем настало 1 вересня, то в церкві настало не 19 серпня, а 1 вересня – церковний новий рік, яке раніше було 14 вересня. Тобто звичайно всі свята почали відзначатись на 13 днів швидше.
  • Наталі Муратова

    Святкуйте свої імени в інші дні,а не тоді,коли ви народились!

keyboard_arrow_up