ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: "Через дівчат стрілялися…в небі"

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: "Через дівчат стрілялися…в небі"
Про авіаційні дуелі радянських і французьких льотчиків, маловідому сторінку війни, розповів свідок тих подій, фронтовий авіамоторист полковник у відставці вінничанин Олександр Волков

 

RIA продовжує розпочату у минулому номері газети серію розповідей про колишніх фронтовиків. На жаль, тих, хто пройшов дорогами війни, залишилося небагато. Маємо намір записати спогади про фронтові епізоди кожного з них. Щоб не забути когось, просимо читачів повідомляти редакцію про ветеранів-фронтовиків, яких знаєте особисто.

Забирали красунь з-під носа

Відео дня
> - Сам  бачив, як наші дівчата залишали наших льотчиків тільки тому, що в компанії з’являвся французький льотчик, - каже Олександр Волков. – У дівчат блищали очі від радості, а у тих, від кого вони йшли, - від злості. Зрештою, наші не стерпіли і почали мстити французам. 

За словами Олександра Волкова, в їхньому авіаполку третього Білоруського фронту радянські льотчики збили в небі три французькі літаки з полку «Нормандія-Неман». Французи, як відомо, воювали проти фашистів разом з нами. Французькі аси теж не залишилися у боргу. Вони збили два наші літаки. Таким чином, під час повітряних дуелей обірвалося життя п’яти льотчиків. І все через дівчат.

Інформація одразу дійшла до Москви і там не забарилися з реакцією. Прийняли рішення, як примирити льотчиків-союзників.

Засобом для примирення став спільний банкет радянських і французьких льотчиків. Відбувався він у 1944-му році в одному з авіапідрозділів під Вітебськом. Особливістю було те, що на нього прибуло дуже багато дівчат. 

- У нас був жіночий льотний полк літаків По-2, - каже фронтовик.-  Командувала ним Герой Радянського Союзу Валентина Гризодубова. Їх запросили на спільну зустріч. Найчастіше проголошували тости про дружбу між нашими льотчиками, між нашими народами. Запросили виступити артистів, серед яких був найпопулярніший на той час співак льотчик капітан Серьогін. Він виконав пісню «Ты помнишь, Татьяна, дни золотые». Її наспівували мало не всі, так вона подобалася нам, молодим. Серьогін виконував її професійно, бо до армії співав у театрі оперети. Французи називали Сєрьогіна «капітан Татьяна». Він мав великий авторитет у льотчиків-союзників. Неспроста говорити слова примирення доручили саме Серьогіну. Одне слово, зустріч вдалася, як кажуть, на славу.

Після такого братання повітряні дуелі наших і французьких льотчиків припинилися.

Жінка без марафету і під кулі не піде

У Вікіпедії на сторінці про авіапідрозділ «Нормандія-Неман» вміщено фото французького льотчика поруч з нашою дівчиною у військовій формі. В обох усміхнені щасливі обличчя. Ще одне підтвердження розповіді нашого співрозмовника-фронтовика.

- Найчастіше французи спокушали наших дівчат спідньою білизною, - розповідає Олександр Волков. – Від вишуканого вбрання наші дівчата втрачали голови. Жінка навіть на війні хоче бути гарною. Як жартували наші льотчики, навіть під кулі не піде без марафету.

А ще у французів був коньяк, шоколад. Їм з Франції доставляли все те, що замовляли. Такими подарунками не складно було запаморочити голову будь-якій радянській красуні.

- Про те, що я розповів, не прочитаєте у жодному підручнику про історію війни, написану в радянські часи, – каже ветеран. – Не сказано про це і у фільмі, знятому про полк «Нормандія-Неман» ще у 1960 році в Москві. Але ж це було. Взагалі про війну сказано далеко не всю правду, - каже колишній фронтовик. –  Вже нема кому говорити, бо більшість свідків тих  подій пішли з життя.

З віником у руках

Французькі льотчики воювали хоробро. Але деякі їхні правила відрізнялися від наших. Наприклад, під час вильоту на завдання у небі кожен француз відповідав сам за себе. Наші літали парами. До того ж перед вильотом їм завжди наказували: один одного ніколи не залишати напризволяще.

- Переконав французів воювати у небі по-нашому генерал-майор Захаров, - каже Олександр Волков. - Коли прибуло нове поповнення у французьку ескадрилью, він вийшов до них з віником у руках. Стрій французів завмер від здивування. Генерал викликав одного з льотчиків. Дав віника і запропонував переламати. Той, як не старався, але пруття не піддалися. Тоді генерал викликав ще одного француза. Результат виявися той самий.

Що було далі, не важко здогадатися. Генерал діставав з віника один за одним прутики і прутик і без зусиль переламував їх. Поодинці легко здолати будь-кого, наголошував генерал. Коли всі разом, тоді сила.

 «Відтепер будете підніматися на завдання, як наші, тільки парами».

Обікрали на мосту через Буг

Олександр Волков родом з Актюбинської області. На фронт пішов у 17 років у 1943-му. Їх відправили у навчальну школу в Уфу. 17-річних хлопців у взводі було тільки четверо, решта - старшого віку. Після курсу молодого бійця Волков виявив бажання йти вчитися на льотчика. Однак лікарі не дали згоди. Здобув спеціальність авіамоториста і всю службу провів в авіації. В армії залишився після війни. У 50-х роках служив у Китаї, навчав своєї спеціальності тамтешніх солдатів.

У фронтовика є улюблена книга про війну «Нормандія-Неман. Спогади льотчика».

- Це розповідь про мою молодість, - каже Олександр Волков. – Написав її фронтовик, французький льотчик Франсуа де Жоффр. Російською мовою надрукована у видавництві «Воєнвидав» у Москві у 1982 році.

Але одного разу фронтовик повертався увечері додому. Йшов центральним мостом через Південний Буг. Тут його перепинила шантрапа і відібрала пакет.

- Книга була настільки дорога, що я інколи носив її з собою, щоб показати знайомим, - розповідає ветеран. – Із вкрадених речей найбільше шкодував саме за нею. Добре, що один з однополчан купив у Москві і надіслав мені. Так що я знову читаю розповіді про свою бойову молодість. Прикро тільки, що молодь мало цікавлять ті страшні сторінки.

 

Нагороди Олександра Волкова:

Медаль  "За бойові заслуги":

Медаль  "За взяття Кенігсберга" :

Медаль "За перемогу над Німеччиною":

Медаль  "За перемогу над Японією":

 

 

Білі блискавки

На літаках французьких льотчиків «Нормандія-Неман» значилися білі блискавки, що стали символами французьких асів неба. Перша група добровольців складалася з 15 льотчиків, 39 механіків і чотирьох офіцерів штабу і прибула 29 і 30 листопада 1942 року до міста Іваново (250 км на північний схід від Москви) — місце формування підрозділу. 22 березня 1943 року, після завершення перепідготовки з освоєння Як-1, група, що отримала назву “Ескадрилья „Нормандія“, вилетіла на Західний фронт і була передана в оперативне підпорядкування 204-ї бомбардувальної дивізії 1-ї Повітряної армії. 5 квітня льотчики ескадрильї вступили у перший бій і знищили два перші літаки противника. 13 квітня — перші втрати: в повітряному бою загинули три французькі льотчики. 1 січня 1944 року група «Нормандія» була реорганізована у винищувальний полк «Нормандія» у складі чотирьох ескадрилій. Одночасно, наприкінці грудня 1943 — початку січня 1944 року, з Алжиру в полк прибуло нове поповнення — 21 льотчик, а в лютому — ще 14 пілотів. Наприкінці березня — початку квітня прибуло п'яте поповнення — 17 льотчиків. До літа 1944 року, отримавши чергове поповнення і переозброївшись на нові Як-9Т, полк мав у своєму складі вже 58 пілотів і 55 літаків, що за кількісним складом по радянських військових стандартах відповідало майже двом винищувальним авіаполкам. 28 листопада 1944 року за активну участь у звільненні Литовської РСР від німецько-фашистських загарбників та у форсуванні річки Неман наказом Сталіна 1-му окремому винищувальному авіаційному полку Франції «Нормандія» було присвоєне почесне найменування «Неманський». Полк став іменуватися «Нормандія-Неман». Останні бої Другої світової війни полк «Нормандія-Неман» провів у небі Східної Пруссії. 27 березня 1945 року полк втратив останнього збитого в небі пілота. А 12 квітня французький льотчик Жорж Анрі збив німецького аса капітана Гюнтера Шака з 51-ї винищувальної ескадри «Мельдерс», на рахунку якого значилося 174 збитих літаки союзників. Це був останній літак, збитий «Нормандією» на радянсько-німецькому фронті

Троє французьких льотчиків стали Героями Радянського Союзу. 70 не повернулися з польоту.

Читайте також:

ВІННИЦЬКІ ВЕТЕРАНИ: Андрій Рибаков взяв у полон фашистського генерала

 

 

 

Коментарі (14)
  • Anonymous

    Андрэю Ты дорогой еще скажи что вообще не было такого полка Нормандия Неман Кстати а ты в школе учился? Нам на уроках истории рассказывали о таких летчиках а ныне наверное другая история все больше в угоду нашему бывшему главному ПАСЕЧНИКУ как его там? Ну в которого жена американка Вторая жена
  • Anonymous

    Какой коньяк из Франции , какой шоколад ? Франция ( даже в 1942 году ) была поти вся оккупирована немцами ! А тот кусок на юге , что был не занят немцами ( коллаьорционистский ) воевал против союзников официально !!!

    Anonymous reply Anonymous

    Скорее всего, французские пилоты всё получали не из Франции, а из СССР.

    Anonymous reply Anonymous

    Я думаю сл штатов

    Anonymous reply Anonymous

    он в 1943-м пошел на фронт, а рассказывает о событиях 1944-го года.
  • Anonymous

    Чого житель російського міста Актюбинська не поїхав до своєї рідні, а залишивася жити в Україні?. І це був не поодинокий випадок, варто лише проанаізувати прізвища сучасних ветеранів: "Пєтрових, Сідорових, Іванових"...

    Anonymous reply Anonymous

    Кацапи вибирали де їм краще...

    Anonymous reply Anonymous

    **антуий йолоп, що вважає себе пупом землі, а насправді є його філейною частиною

    Anonymous reply Anonymous

    Почему вы такие не далекие, ты называешь себя свидомим....Ты позор этой страны!!

    Anonymous reply Anonymous

    Не тебе, щенок, судить о Ветеранах ! Благодари этих Людей, за то, что у тебя мирное небо над головой.
  • Anonymous

    Честь и Слава храброму Воину Александру Волкову!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up