Він і Вона: Як не повбивати одне одного в умовах самоізоляціїї

Він і Вона: Як не повбивати одне одного в умовах самоізоляціїї
  • Котрий тиждень ми проживаємо «день бабака». Сидимо в чотирьох стінах і ніяких тобі розваг.
  • Коли потрібно виносити сміття чи йти за продуктами до магазину, ми збираємося як на свято, тому що це єдина вагома причина вийти в світ.
  • І як тут не здуріти, і не почати нищити все навкруги?

Тим, хто мешкає у приватному будинку, трохи простіше. Можна вийти на подвір'я. Але все ж у нас усіх рівні умови. Світ зупинився і кожен продовжує жити в межах своїх будинків і квартир. Уже більше 20 днів ми прокидаємося, вмиваємось, снідаємо і... залишаємося вдома. З родиною, з дітьми та проблемами, які приніс нам карантин. І якщо в звичайний час, коли ми втомлюємося від інших, ми можемо вийти з дому і прогулятися, випити кави і просто побродити супермаркетом чи біля річки, лісу, то зараз потрібно якось викручуватися. 

Проблеми за місяць-два

Світова тенденція свідчить про те, що коли у нашому місті відкриються РАЦСИ після карантину, там будуть черги з сімейних пар, які бажають розлучитися. Щоб в цієї черзі не було вашої, доведеться щось робити. З собою.

Ми щодня ходимо на роботу, зутрічаємось з друзями, займаємось спортом, маємо якісь уподобання та хобі і все це вкупі допомагає співіснувати разом з іншими. Тобто щодня життя нам диктує умови, за якими ми маємо постійну дистанцію (коротку чи не дуже) з близькими людьми, і конфлікти, які не можуть не виникати, якось розрулюються самі. Щось дістало, посварилися, розійшлися по роботах, школах, садочках, зайнялись чимось цікавим та корисним, відволіклися, або ж спустили пару, і все. 

Відео дня

Погано, коли немає можливості для дистанції, а ще немає цікавих та корисних справ, в цьому випадку відволіктися буде складно (якщо не неможливо) а пару спускати ви будете одне на одного.

Почни з себе

Щоб не повторювати долю рибок  (існує цікавий дослід вивчення поведінки акваріумних рибок, який полягає в тому, що коли в них не вистачає території та немає зовнішніх ворогів, рибки починають вбивати одна одну), зробіть вже щось з собою, інших не потрібно виховувати. Коли ви опиняєтеся замкнені, і друзі, колеги та активне соціальне життя перестають вас тримати в нормальному стані, ви повинні самостійно організувати повноцінне життя в чотирьох стінах. Вам потрібна щоденна зарядка.

Знайдіть мобільні додатки, вони мотивують. Крім цього, потрібно кілька годин займатись навчанням (якщо у вас є діти, то приділіть їх навчанню час) і кілька годин роботі.

Якщо ви у вимушеній відпустці, і нагальних задач на сьогодні не маєте, ну, ви доросла людина, придумайте собі задачі. Адже щоденне байдикування призведе до деградації і до озвіріння (тут не працює приказка з мультика, мовляв, «буду відпочивати, а то раптом війна, а я стомився»).

Чистий дім, чиста голова 

У квартирі, будинку, кімнаті, де ви постійно мешкаєте, має бути чисто. Суцільний безлад можна терпіти, коли ви щоранку біжите у справах і прибігаєте додому лише переночувати.

Але зараз, коли ви з дому майже не виходите, бардак в квартирі вас з розуму зведе, хоча ви будете стовідсотково впевнені, що то ваші рідні вам мізки полощуть. Втім, не варто робити з прибирання наряд для всіх домочадців, займіться цим самостійно. До речі, самі й не помітите, як в голові теж все прочищається.

І ще карантин, то гарний час зайнятись своїм зовнішнім виглядом. Тому просто сьогодні припиніть випивати та наїдатися. Якщо кожного ранку на вас з дзеркала буде дивитися квашня, настрій буде відповідним. 

Як зберегти спокій в домі

1. Особистий простір 
У кожного в будинку повинен бути свій маленький куточок, своє місце, де будуть його речі. Головне, щоб більше ніхто не знаходився (хоча б певний час) в цьому місці. Навіть в маленькій квартирі це може бути своє крісло, своє підвіконня або місце на кухні. Найголовніше, щоб це не було ліжко. Тому що в ліжку ми звикли відпочивати. А якщо вам потрібно перевести дух або попрацювати, потрібне таке місце, де ви налаштовані на роботу.

2. Особистий час

Будинки, діти і кохана людина. Хоч і любимо ми їх дуже сильно, але все-таки ми можемо втомитися одне від одного. І щоб відпочити від інших, потрібно виділяти час, щоб побути наодинці з собою. Як варіант — поєднати це з першим пунктом.

 

3. Домовитися про кордони

Коли дуже довго люди перебувають під одним дахом, в якийсь момент може здатися, що у когось більше прав на іншого. Але це не так. Навіть відносно батьків і дітей. Не можна занадто сильно намагатися отримати контроль на всіма сферами життя іншого. 

 

4. Домовитися про обов'язки

Побутові конфлікти, це незначна річ, якщо вони не повторюються кожен день через одну і ту саму причинуі. Щоб не було зайвих причин для конфліктів, краще заздалегідь розподілити, хто і за що в будинку буде відповідати. Можливо під час карантину чоловік працював, а господарством займалася жінка. Тоді як під час карантину можна розділити обов'язки навпіл.

5. Час разом
Ясна річ, що і так карантин зібрав сім'ю разом. Але якщо вже так. Тоді є час дізнатися одне одного краще. Зазвичай на це виділяють вихідні і то не завжди. Найкращий спосіб пізнати людину через гру. Якщо у вас вдома є настільні ігри, тоді пора їх відкрити. А також відмінно пограти в комп'ютерні ігри або на ігровій приставці. Гарна традиція завершувати день спільним переглядом фільмів або серіалів.

Цей карантин можна пережити і не набриднути одне одному. Для цього потрібно дати відпочити собі та іншим.

Валерій Андросов, психолог:

— Цікавий факт: як правило, нас дратує в партнерові саме те, що нам дуже подобається на початку стосунків. Тому що цієї якості стає занадто багато. Товариська людина стає треплом, розумник стає занудою, сміливий стає нахабним і грубим. Тобто, ці люди завжди такими і були, просто тепер ці якості сприймаються як щось негативне і ріжуть око.

Це відбувається практично з усіма парами. Є універсальний рецепт, який дають психологи в такому випадку — розділіть ваші життя: займіться роботою, спілкуйтеся з друзями (кожен зі своїми), знайдіть своє хобі, і т. д. Усі ці поради зазвичай допомагають не краще гомеопатії. А якщо і допомагають, то на дуже короткий час. Тому що, не дивлячись ні на що, ми знову приходимо додому і знову нам потрібно уживатися з цією людиною. А він/вона бісить. І це вже нестерпно. Що допомагає в довгостроковій перспективі?

Перше. Чітке розуміння, що в іншої людини є позитивні і негативні сторони. І якщо ви любите людину, то вам доведеться прийняти всі її риси. Зрештою, всі ці риси і створюють характер цієї людини. Історія знає купу прикладів, коли одна людина в парі намагалася всіляко змінювати іншу, а потім, після всіх цих змін, кидала партнера з формулюванням «Ти став/ла іншою людиною».

Друге. Працюйте з асоціаціями. Асоціації — це стійкі зв'язки в голові людини. Наприклад, в цукерково-букетний період партнер асоціюється у нас в голові з романтикою, побаченнями і сексом. І коли ми довгий час живемо разом, і нас «накриває битовуха», то та ж сама людина починає асоціюватися з іпотекою, огірковими масками на обличчі, або майкою-алкоголічкою. Хороша новина: асоціаціями можна управляти і їх можна переписувати. При бажанні. Віддаємо дітей бабусям, робимо в кімнаті перестановку (або їдемо в готель) і відновлюємо всі позитивні асоціації).

Третє. Згадайте, за що ви любите вашого партнера? Якось ви ж вирішили пов'язати життя з цією людиною? Що вам у ній подобається? Які риси і якості? У важку хвилину відповіді на ці питання дуже навіть рятують. Ще допомагає таке питання: ця проблема варта розлучення? Якщо так, то приймайте рішення. Якщо ні, то забудьте, плюньте і розітріть.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Іван Янковський

    Хочу""шоколадку""
  • 1

    Час міняти квартиру на будинок ))
  • Саме той

    По перше,26 день карантину.По друге,навіщо тобі сім'я від якої ти втомлюєшся?По третє,яка світова тенденція,якщо  поки тільки Китай ,можливо, пережив пандемію,а інші країни або на піку,або тільки туди добираються?Ви про що? Чи головне ,це кількість знаків у статті?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up