Він і Вона: Новорічні канікули — час змінити реальність

Він і Вона: Новорічні канікули — час змінити реальність
  •  У більшості людей новорічні свята асоціюються з перезавантаженням.
  • Вільного часу вагон і тому одні вирішують кинути палити, інші — змінити роботу, хобі, а дехто замислюється про зміни в особистому житті.
  • Як тут зрозуміти, що варто міняти, а що залишити непорушним?

 

Якщо ви хочете чогось нового і свіжого, позбудьтеся старого. Про це говорить народна мудрість, підкріплена теоріями психологів. Якщо говорити про стосунки, то з ними розбиратися найважче. Навіть з безперспективними, але дуже особистими зв’язками. Як тут бути? Можна відштовхнутися від правила: людьми нас роблять люди, «нелюдами» — як правило, теж. Тому екологічніше буде позбутися від подібних «бур’янів». Когось просто стерти з життя. А якщо мова про рідних та близьких людей, яких просто так не зітреш, постаратися віддалити їх від себе на розумну відстань. Правда, зважитися на такий болючий крок не всім вистачить духу і рішучості.

Ми за себе відповідаємо

І тут приходить на розум чарівне слово — відповідальність. Хоча це не просто слово, це приголомшливі можливості будувати своє життя так, як хочеться. Взагалі, відповідальність формулюється або визначається так: «я вважаю себе причиною всього, що відбувається в моєму житті». Якщо у вас мало прийняття, любові, поваги до себе, ви прямо зараз можете дуже засмутитися. Як? Це я все це створив/ла, це я наробив/ла стільки помилок, це у мене нічого не виходить? Саме тому ми і уникаємо цієї відповідальності. Ми будемо краще дивитися на інших. Це «вони» винні в наших помилках і невдачах. Винні будуть всі навколо і люди, і обставини, і доля… Коли ми безвідповідальні, ми бачимо тільки промахи, помилки інших людей, бачимо внесок інших людей, бачимо, як вони впливають на все, що в нашому житті відбувається. Це звикання до безсилля, або просто звичка вважати себе абсолютно не впливовою, не значимою людиною в житті. Тому просто проясніть для себе ситуацію: Як ви хочете? Щоб вашим життям керували інші люди? Або ви все-таки виберете точку відповідальності, де ваші помилки вами ж можуть бути виправлені.

Відео дня

Життя - це пригода

«Не подобаються стосунки з чоловіком/дружиною. А що я хочу змінити в них? Що я можу зробити для цього? «Відповідальна людина робить кроки, робить помилки і виправляє їх (якщо вважає за потрібне). У цьому є і ризик, і пригода, і відповідальність. Це життя. Подумайте, який відсоток фраз вашого лексикону складається з «а що я можу зробити, це все він/вона». Може варто взяти відповідальність на себе. Може почати з маленьких кроків, побачити в близькій людині хоч трохи позитиву. Почати радіти тим якостям, які у неї є, і говорити їй про це. А ще почати говорити про свої бажання — це теж відповідальність. Коли ви щиро говорите про свої бажання, слухаєте партнера і вмієте з ним домовлятися. Коли ви зупиняєте негативний хід думок і говорите собі: стоп, мені не вигідно так думати, я буду думати по-іншому. Тоді світ буде слухати вас. Як ви хочете, щоб розвивалися ваші стосунки? Визначте самі. І тоді все навколо почне змінюватися в той бік, який вас буде більше влаштовувати. Ось це — відповідальність, це вплив на те, що відбувається у вашому житті. І хоч багато людей, говорячи про краще майбутнє, використовує слово “стабільність”. Це не дуже добре. При стабільності немає змін. Якщо ви дійсно готові щось змінювати, готуйтеся до того, що ваше життя може бути дуже нестабільним. У всякому випадку спочатку.

Курс на нове життя

Змінити, виправити, зробити по-іншому — це нормальне бажання. Однак не все так просто: тільки десята частина всіх тих, хто прагне змін, робить якісь дії. Для того, щоб правильно поставити цілі і перевірити, «мені це потрібно?», варто відповісти на питання: що конкретно я хочу отримати? Хтось може сказати: «Я тиждень спланувати не можу, а тут життя». І буде правий. Саме варто розбити свої бажання на категорії. У кожного вони можуть бути свої, але для прикладу:

1. Сім’я — як у новому році я хочу проводити час зі своєю сім’єю?

2. Робота — скільки я хочу заробляти? Що мені потрібно для цього робити?

3. Тіло — як я можу покращити свою форму?

4. Відпочинок — як я можу порадувати в новому році себе і своїх близьких?

Почати описувати кожну категорію слід з того, що ви вже зробили і вам це сподобалося. Наприклад, як ми цього року проводили час з сім’єю, куди їздили, що робили разом. Після цього треба придумати, що хотілося б додати. Наприклад, хотілося б розширити географію сімейних відпочинків…

Що потім?

Біда в тому, що більшість із запланованого, у багатьох так і залишається в планах. Щоб і цього року так не сталося, варто серйозно домовитися з собою відносно перших кроків до вашого нового життя. Наприклад, щоб поїхати за кордон, почніть з оформлення закордонного паспорта. Бажаєте нових стосунків — пора розставити крапки над «і» в теперішніх, і подивитися навколо, чи є той чи та, хто проявляє до вас увагу. Як тільки ви сфокусуєтеся на тому що хочете отримати, воно постукає у ваші двері. Спочатку як ланцюжок випадкових подій. Можливо, ви з кимось познайомитесь, або побачите потрібне оголошення, несподівано просто в черзі до каси почуєте корисну інформацію… Ніякої магії в цьому немає, просто мозок починає подавати вам сигнали у відповідь на ваші запити і цілі. Спробуйте і побачите — все краще тільки починається!

Валерій Андросов, психолог:
— Більшість клієнтів, коли приходять на консультації, кажуть приблизно одне й те саме, тільки своїми словами: зробіть так, щоб все навколо мене змінилося в кращу сторону, а я залишився таким, як є. На жаль, це неможливо. Практично завжди, щоб змінилося щось зовні, необхідно змінити свою поведінку. Це особливо важливо, коли ми говоримо про щось більш-менш глобальне: сім’ю, кар’єру, стосунки. Будь-які зміни можна почати з питання: яким мені потрібно стати, щоб отримати те, що я хочу? Якщо я хочу бачити поруч із собою приємну, люблячу, чуйну людину, яким (або якою) мені потрібно стати, щоб це сталося? Якщо я хочу отримати іншу роботу, то якими навичками мені потрібно оволодіти, щоб отримати її? Якщо мені потрібно презентувати себе, то що потрібно робити, щоб мене помітили? У всіх цих питаннях ми приходимо до одного: необхідно якось змінити свою поведінку таким чином, щоб вона викликало зміни зовні. І тоді всі зміни підуть як сніжний ком, одна за одною. Зміна звичної поведінки неминуче дасть вам інший результат. Який саме — залежить тільки від вас.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Джек

    алкаши
  • Константин Ревуцкий

    Варто закінчувати святкувати 2 Різдва і 2 Нових роки)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up