Учасник чотирьох Олімпіад Павло Хникін після плавання зайнявся сплавами

Учасник чотирьох Олімпіад Павло Хникін після плавання зайнявся сплавами
Вінницький плавець Павло Хникін, учасник чотирьох Олімпіад, двічі срібний призер Олімпіади, багаторазовий чемпіон України зараз викладає у педуніверситеті і захоплюється спортивним рафтингом.

На рахунку Павла Хникіна 22 рекорди України. У свої 43 роки чоловік не покидає спорт і тепер його головним захопленням є сплави на спортивних катамаранах  

Вінничанин багато років був беззаперечним лідером в Україні у «своїх видах» - 50, 100, 200 метрів  вільним стилем та «дельфіном» на 50 і 100м. Через те, що чемпіонати України проходили і взимку, і влітку, золотих медалей у Павла десятки. Знаного спортсмена і наразі не забувають, запрошують у якості почесного гостя на спортивні урочистості, на різноманітні змагання.

Чотири Олімпіади Павла Хникіна
Після розвалу Радянського Союзу новостворені країни не встигали сформувати свої олімпійські команди і тому на Іграх – 1992 у Барселоні виступала збірна команда СНД (Співдружності Незалежних Держав), у складі якої і був Павло Хникін (тренер Анатолій Корчинський).

Відео дня
> - У Барселоні я приймав участь у двох командних естафетах, - розповідає Павло Хникін. – А саме, 4х100м вільним стилем та 4х100м комбінованими стилями. На цих змаганнях я і завоював дві срібні медалі. – А ще я тоді я приймав участь в запливі з особистим заліком і посів четверте місце.

Після олімпійського успіху Хникін продовжував тримати себе у відповідній спортивній формі і у наступні чотири роки здобув путівку і на другу свою Олімпіаду – 1996 в Атланті (США).

- Я був добре підготовлений до стартів в особистому заліку в Америці, проте сталися тактичні помилки, - говорить Павло. – На 100 метрів вільним стилем та «дельфіном» посів лише, відповідно, шосте та восьме місця.

Після Атланти плавець почав працювати тренером за контрактом у Єгипті. Начебто, вже не було питання участі у наступній Олімпіаді – 2000 у Сіднеї. Але Хникін за рік до Ігор вирішив відновити належну спортивну форму і завоював олімпійську путівку. На жаль, добре виступити в Сіднеї не судилося, - захворів, висока температура, і у фінальному запливі участі не приймав. Здавалося, що остаточно зі змаганнями вищого рівня закінчено.

- Я знов тривалий час не тренувався, але за рік перед своєю четвертою Олімпіадою – 2004 в Афінах вирішив відновитися, - говорить Павло Хникін. – Вдалося. Почав показувати високі результати. Знов здобув олімпійську путівку. В Афінах приймав участь в естафетних 4х100м. Наша четвірка посіла лише десяте місце.  


Тепер на катамаранах

Павло Хникін у 1993 році закінчив Київський державний інститут фізичної культури. З 2009 року  працює викладачем у Вінницькому Педуніверситеті. Павло Хникін є також президентом Федерації плавання Вінниччини. Олімпієць проводить уроки майстер – класу з плавання для школярів, зокрема у басейні школи №16. Павло і у 43 роки продовжує тримати себе у спортивній формі. Сини теж займаються плаванням і тренуються у Вінницькому міському Палаці дітей та юнацтва ім. Лялі Ратушної.

Останніми роками Хникін захоплюється ще одним видом спорту, - перегонами на спортивних катамаранах по річках. Зокрема, весною 2012 року після льодохіду у вкрай холодну погоду він приймав участь у Всеукраїнських змаганнях на дистанції Вінниця (акваторія «Спартака») – Соколець (Вінницька обл.). 

– Я неодноразово ходив на спортивному катамарані у складі групи по швидкій Тисі у Закарпатті, по Південому Бугу, різним малим рікам, – зазначає Павло. – Мені це подобається. Іноді хочеться і поплавати на змаганнях. Проте у своєму віці я вважаю це недоцільним, - в мене вже інше життя.  

 


Павло Хникін (43, в центрі) Спортсмен бере участь у гонках на катамаранах 

 

Довідка:

Павло Хникін – дворазовий срібний призер Олімпіади – 1992, чемпіон Європи – 1991, бронзовий призер чемпіонатів Європи у 1993 та 2000 році, учасник чотирьох  Олімпіад, багаторазовий чемпіон України. Заслужений майстер спорту.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Я с ним в одном заплыве на соревнованиях плавал. Вот это я красава :P
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up