Завдяки розташуванню в серці країни, кухня Поділля увібрала в себе найкращі кулінарні традиції різних регіонів, а також сусідніх держав.
Картопля по-уланівськи – це своєрідна візитівка Вінничини. Саме за цей рецепт вінничанку Глафіру Василівну Дорош у 1965 році нагородили орденом Трудового Червоного Прапора. Спосіб приготування дуже простий: великі картоплини потрібно розрізати начетверо, обсмажити в олії (1 кг картоплі на 500 мл олії) та полити часниковим соусом.
Кулінарний винахід здобув популярність завдяки кореспонденту «Известий», який прибув на Вінничину у відрядження і завітав у кафе "Українка" в селі Уланів. Зараз цю смакоту подають у ресторанах США, Німеччини, Ізраїлю, Канади та багатьох інших країнах, куди рецепт привезли емігранти з Поділля.
Подільська кухня у своїх кулінарних традиціях спирається на єднання смаку та користі. Гармонійне використання всіх груп продуктів (це і овочі, і м’ясо, риба та птиця, молочні продукти, крупи й фрукти тощо) та прості способи приготування роблять ці страви надзвичайно смачними та поживними.
– Взагалі, авторські страви кулінара, який живе на Поділлі можна називати подільськими, - розповідає шеф-кухар ресторації «Гостинний пан» Андрій Степанов. – Моя бабуся готувала пиріжки по 20 сантиметрів розміром. З горохом. Вона їх клала на лопату, садила в піч, потім діставала, обстукувала, змочувала водою, щоб ставали м'якшими. І таких пиріжків я більше ніде не бачив.
Ще на Вінничині здавна робили коржі з кропивою. Брали молоду кропиву, обдавали її окропом, клали всередину коржика і запікали в печі.
Інша популярна страва - це вінницькі лежні, рецепт якої передавався поколіннями. Роблять їх з борошняно-картопляної маси, з додаванням кислої капусти.
У клюбі «Вінницькі куркулі» зауважили, що традиційною складовою подільської кухні є страви зі свинини та яловичини. Свіжина, люляки по-селянськи, крученики, рульки, битки по-вінницьки… За звичаєм, коли у селі різали свиню, господарі пригощали щойно приготовленим м'ясом усіх сусідів та гостей.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер