«Корисна програма»: як приготувати смачну солянку? (Пресслужба «Інтер»)

«Корисна програма»: як приготувати смачну солянку? (Пресслужба «Інтер»)
  • У четвер, 8 жовтня, о 10.00 на «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми» про солянку. М'ясна, рибна, грибна і навіть вегетаріанська ...
  • Легендарний суп ось уже кілька століть підкорює гурманів ідеальним поєднанням смаків. Кислинка — від томатів, сіль — від оливок і солоних огірків, насиченість — від м'ясного або рибного асорті, солодкість — від засмаженого лука ...
  • Хто, коли і як додумався зібрати такі різні інгредієнти в один набір? Яка з солянок сама дієтична? Чи корисна вона для здоров'я? І які інгредієнти найкраще підходять для м'ясної, рибної та грибної солянки?
  • У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розповіли, на що варто звертати увагу при приготуванні солянки.

«Перші рецепти солянки з'явилися на Русі в XV столітті — в ті часи так називали густий і дуже жирний суп, — розповідає Олександр Лук'яненко. — У XVIII столітті в куховарських книгах це блюдо отримало нову назву - «селянка», оскільки готували його в основному в селах, збираючи в одному котлі залишки продуктів. Зараз класичну збірну солянку подають в ресторанах, і існує безліч рецептів її приготування. Залежно від основного компонента можна готувати м'ясну, грибну, рибну солянку, нерідко її роблять з капусти, в блюдо також додають копченості, ковбасу, сардельки, сосиски, шпик. Рибні солянки варять зі свіжої, солоної і копченої риби, а грибні — з сушених, солоних, свіжих і маринованих грибів. В одній страві вітається поєднання різних продуктів: це ж все-таки збірна солянка!»

  • У чому користь солянки?

Солянка — страва калорійна і ситна, тому дієтологи не рекомендують її вживати тим, хто хоче скинути зайві кілограми. А ось в детоксикації організму цього наваристого супу немає рівних. Все завдяки ферментованим продуктам, що входять до складу: солоним огіркам і розсолу з них, оливкам, маслинам і каперсам. Вони насичують організм вітаміном С і оновлюють сольовий баланс, а також прискорюють виведення токсинів.

  • Як правильно вживати солянку?

«В силу того, що солянка відноситься до наваристих супів з характерним кисло-солоним смаком, не рекомендується зловживати нею при хронічних патологіях органів шлунково-кишкового тракту і нирок, — радить дієтолог Катерина Толстикова. — Дорослим здоровим людям цей суп можна включати в раціон харчування не частіше 1 разу на тиждень. Норма вживання солянки на добу: дорослим - 200-250 мл, дітям від 12 років — 150 мл. Вагітним і дітям я б радила вибирати суп без додавання копченостей».

  • Яка солянка — сама дієтична?

«Енергетична цінність такого супу відносить його до категорії висококалорійної їжі, — продовжує дієтолог. — З усіх видів даного супу найменшою калорійністю володіють класична грибна солянка і солянка з нежирних сортів риби. Середній показник калорійності на 100 мл готового супу становить: м'ясна солянка — 98 ккал, рибна — 72 ккал, грибна — 58 ккал».

  • Порада від шеф-кухаря

«Бульйон для солянки повинен бути насиченим і крутим, — говорить експерт ток-шоу, шеф-кухар Крістоф Роллер. — Закладати м'ясо, рибу або гриби необхідно в холодну воду і готувати на повільному вогні. Це необхідно для того, щоб вода просочилася ароматом обраного інгредієнта. Обов'язково слід знімати піну при закипанні бульйону, інакше суп вийде каламутним. Як тільки бульйон буде готовий, дайте йому настоятися, це зробить його більш насиченим».

Також експерт з якості та безпеки продуктів Юлія Слива розповіла, на що слід звертати увагу при приготуванні і вживанні солянки:

  1. Свіжа солянка повинна  мати яскраво виражений приємний аромат. Якщо вона має кислий  різкий запах, значить, її термін зберігання закінчився.
  2. Інгредієнти для солянки  повинні бути свіжими.
  3. Солянка не буде смачною, якщо її консистенція нагадує крем-суп. Швидше за все, її основні інгредієнти були переварені.
  4. Готову солянку потрібно  з'їсти якомога швидше. У холодильнику  суп може зберігатися не більше 3 днів.

  • М'ясна «Селянка» за старовинним рецептом

Цей рецепт Олени Молоховець був опублікований в 1861 році в книзі «Класика кулінарної літератури».

Інгредієнти:

  • Яловичина — 500 г
  • М'ясне асорті (телятина варена або смажена, куряче або качине філе, шинка) — 200 г
  • Сосиски — 2 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Оливки — 12 шт.
  • Мариновані гриби (грузді, печериці, білі) — 18 шт.
  • Солоні огірки — 2 шт.
  • Огірковий розсіл — 2 склянки
  • Капуста — 1/4 качана
  • Сметана — 1 стакан
  • Борошно — 1 ст. л.
  • Масло — за смаком
  • Сіль, чорний перець, лавровий лист — за смаком
  • Зелень (петрушка, кріп) — на смак

Спосіб приготування:

Крок 1. Варимо бульйон з нарізаною на невеликі шматочки яловичиною з чорним перцем і лавровим листом.

Крок 2. Проціджуємо бульйон і кладемо в нього нарізане м'ясне асорті і сосиски.

Крок 3. Дрібно нарізану цибулю підсмажуємо в глибокій сковороді з маслом. Додаємо до цибулі ложку борошна і розводимо невеликою кількістю бульйону.

Крок 4. Кладемо в сковороду нарізані мариновані гриби, огірки, оливки. Потім вливаємо туди ж огірковий розсіл і додаємо нашатковану капусту. Тушкуємо всі інгредієнти на невеликому вогні до готовності капусти.

Крок 5. Перекладаємо суміш з сковороди в бульйон, додаємо сметану і доводимо до кипіння.

Крок 6. Куштуємо блюдо, при необхідності досолюємо, перчимо і знімаємо з вогню. Настоюємо 30-60 хвилин.

Крок 7. Готову солянку подаємо з подрібненим кропом або петрушкою.

Смачного!

Ще більше корисних порад про солянку — у випуску ток-шоу про якість життя «Корисна програма»: 

 

Читайте також:

Цього дня вітаємо Сергіїв та юристів. Історія та прикмети 8 жовтня

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:05 Історія успіху: джентельменська імперія дизайнера Дмитра Чернеги stars 18:39 «Я дико переживав через своє кучеряве волосся. Бо у «Бітлів» воно було гладке». ТОП фактів про Макаревича напередодні концерту у Вінниці play_circle_filled photo_camera 18:21 У Жмеринці знайшли жінку, яка не вміє говорити. Допоможіть впізнати 18:18 «Рахуємо голоси до ночі»: скільки бюлетенів вже опрацювали у ТВК photo_camera stars Від читача 15:09 Набрав чинності додатковий протокол до Конвенції про e-CMR 17:29 Шість простих порад. Як підтримувати імунітет в холодну пору року? 16:32 Вірус став більш заразним та активнішим: прогнози про COVID-19 в Україні 16:16 «Ціна злочину близько мільйона гривень»: прокуратура порушила справу проти працівників ВДПУ 15:31 Нападникам на виборчу дільницю в Тульчині повідомили про підозру play_circle_filled 15:23 Екскурсія у вагоні «сліпа корова»: до іменин трамвая у Вінниці створили новий маршрут stars 14:31 Де у Вінниці запланували відключення світла? Графік на листопад 14:05 Всі оголошення з газети РІА відтепер в Телеграмі play_circle_filled 13:43 Тест від 20minut.ua: що ви знаєте про вінницький трамвай? stars 13:29 ДТП в Агрономічному: водій Renault на обгоні врізався у Sens. Є постраждалі 12:29 «У п'ятницю Україну накриє циклон»: синоптик розповіла про різкі погодні зміни 11:40 Три смерті за добу від коронавірусу на Вінниччині: цифри по районах 11:15 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 27 жовтня, які ви могли пропустити 10:48 Від коронавірусу померли завідувач Пироговки та головний лікар Тульчину 10:10 Не вірте дзвінкам з невідомих номерів і заведіть «фінансову» SIM-ку, бо аферисти обнагліли stars 10:09 30 пожеж та три смертельних отруєння через необережне користування газом (Пресслужба АТ «Вінницягаз»)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up