Що таке «формула Штайнмаєра» і чому вінничани проти

Що таке «формула Штайнмаєра» і чому вінничани проти
  • Першого жовтня Леонід Кучма підписав лист на адресу Мартіна Сайдіка (представника ОБСЄ на переговорах у Мінську). 
  • У ньому міститься, так звана, «формула Штайнмаєра».
  • Відтоді країну охопила суцільна «зрада» та «капітуляція». 
  • Що насправді підписав Кучма та чому у Вінниці збирають мітинги проти підписаного документу.

Франк-Вальтер Штайнмаєр – колишній міністр закордонних справ Німеччини, який і запропонував введення особливих умов в окремих районах Донецької та Луганської областей на час проведення місцевих виборів. І саме після підписання Україною його формули, у Москві погодилися на зустріч у «Нормандському форматі».

До слова, ще два тижні тому Леонід Кучма відмовився підписувати цього листа, апелюючи тим, що це може призвести до «третього Майдану». Проте, щось пішло не так і документ підписали. 

Що передбачає «формула Штайнмаєра»

Речниця Леоніда Кучми того ж вечора опублікувала сканований документ, який підписав другий президент України. Журналісти 20minut.ua ознайомилися із текстом і ось, що у ньому головне: 

Відео дня

  • Верховна Рада має ухвалити закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у новій редакції. З моменту виборів цей закон діє на тимчасових умовах. На постійній основі він починає діяти після визнання ОБСЄ виборів на Донбасі такими, що відповідають демократичним стандартам. 
  • Закон стає чинним о 20.00 за місцевим часом в окремих районах Донецької та Луганської областей. 
  • Вибори повинні відбуватися відповідно до Конституції України та спеціального закону, що регулює проведення місцевих виборів у визначених районах. 
  • Закон діятиме на тимчасовій основі до дня публікації остаточних висновків місією ОБСЄ по спостереженню за виборами
  • Закон буде діяти на постійній основі у разі, якщо в остаточному звіті ОБСЄ у відповідності до усталеної практики дійде висновку про те, що дочасні місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей були проведені в цілому у відповідності до стандартів ОБСЄ та українського законодавства, відповідаючи на питання, погоджене у Нормандському форматі, схвалене у Тристоронній контактній групі та направлене Україною у її запрошенні та Діючим головою ОБСЄ Директору БДІПЛ.
  • У документі немає жодної згадки про кордони та наявність чи відсутність збройних формувань

Реакції після підписання

Президент Зеленський на терміновому брифінгу заявив, що формула – це «технічний документ», у якому міститься всього одне, два речення, які стали найбільшою «страшилкою» останніх тижнів. До речі, російські ЗМІ опублікували інформацію про підписання раніше, ніж Зеленський зібрав брифінг.

Першою реакцією на підписаний документ стало відео Петра Порошенка, який заявляє про те, що «формула Штайнмаєра» була придумана в Кремлі. 

Хоча сам, ще три роки тому, був її прихильником: 

Ватажки терористів мають свою реакцію: 

Закон про особливий статус Донбасу вже є

Наступного дня, після підписання документу, Володимир Зеленський зібрав очільників фракцій, щоб пояснити, що саме було підписано. А далі зустрівся з партією «Слуга народа», щоб пояснити, що вс добре. 

Тоді у Раді почали згадувати Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який було ухвалено у вересні 2014-го року. Закон передбачає особливий порядок місцевого самоврядування, створення загонів народної поліції, амністію та заборону переслідувань учасників військових дій на непідконтрольних територіях. Цей закон втрачає чинність 31-го грудня 2019 року. І по суті він є основою для проведення виборів на Донбасі за «формулою Штайнмаєра».

Проте Зеленський наголосив, що будуть розробляти новий закон «у тісній співпраці і публічному обговоренні з суспільством». 

«Ми проти капітуляції України»

Реакція українців була очевидною. Кияни почали сходитися до Офісу Президента, а вінничани вчора вийшли на мітинг на Майдан Небесної Сотні. Заклик до того, аби зібратися на площі біля театру Садовського було розміщено на сторінці «Справа громад – Вінниця». Очолив мітинг колишній АТОвець і вже політичний діяч Олександр Грамарчук (більш відомий, як «Гром»): 

До речі, на позачергових парламентських виборах Грамарчук балотувався до Верховної Ради від партії «Європейська солідарність»

Про свої наміри активісти заявили у відеозверненні:

«Ми не мовчазне стадо, якому можна «впарити» рускій мір під соусом «просто перестать стрелять». Ми хочемо миру внаслідок перемоги над сценарієм Кремля. Ми пам‘ятаємо мільйони людей, яких Росія змусила покинути рідний дім. Переселитися. Там було десять тисяч цивільних осіб, яких вбила російська агресія. Ми нагадуємо, що більше трьох тисяч воїнів віддали свої життя за Україну, а не за капітуляцію. Ми кличемо прийти всіх, кому важливо збереження повноцінної державності. Це не акція прибічників Справи громад, чи будь-якої іншої політичної партії. Це справа громадян, яким потрібна Україна». 

Наразі активісти планують подати звернення до Вінницької обласної ради з приводу засудження підписання капітулянтських угод. 

Інший вінницький активіст – Денис Котов, на своїй сторінці у Фейсбук назвав «кістяк акції» прихильниками Порошенка. «Мем про Пєтін путч, не такий уже і мем» – пише Котов. Пам‘ятаєте історію із смс-перепискою депутатки від «Слуги народи» Єлизавети Богуцької з невідомим абонентом про «грудневий путч Порошенка»?

Тим часом безстрокові акції у містах України продовжуються. «Далі, якщо наші вимоги не будуть виконані, частина активістів виїжджає у столицю, решта організовує протестний рух на місцях. Ми проти капітуляції, проти знищення України. Живи вільним або помри!», – пише на своїй сторінці Олександр Грамарчук. Влада жодним чином не реагує. 

Президент Зеленський чекає на визначення дати зустрічі «Нормандської четвірки». Петро Порошенко запевняє, що це «зрада». Юлія Тимошенко говорить, що вся відповідальність за «капітуляцію» лежить на «попередниках». 

Думка експертів 

Політолог Тарас Березовець припускає, що таким чином Володимир Зеленський виходить із депресії, в яку його загнав Дональд Трамп. Адже очікування Президента України не співпали з американською реальністю і саме тому так швидко було підписано документ: 

Політолог Роман Безсмертний абсолютно впевнений, що цей, так званий «технічний документ» підписувати аж ніяк не можна було. А звідси і будь-які документи, які будуть пропонувати на зустрічі «Нормандської четвірки»

«Найкраще, що може бути на Нормандському саміті, - це якщо Зеленський нічого не підпише. Не дай боже він під цим підпишеться… Далі - хочеш миру, готуйся до війни. Помилка була зроблена тоді, коли команда Зеленського замінила свою ж виборчу обіцянку про соціально-гуманітарні програми на дискусії навколо «формули Штайнмаєра». Їх просто Кремль впіймав на цей гачок. Наживкою була процедура обміну, вона і запустила цей маховик», – пише на свой сторінці ФБ Роман

А тим часом МЗС Російської Федерації запевняє, що «формула Штайнмаєра» – це компроміс до Мінських угод. 

Зрозуміло, що Володимир Зеленський радіє тому, що нарешті «нормандська четвірка» сяде за стіл переговорів особисто і процес розпочнеться. Проте який і про що – доводиться тільки здогадуватися, адже припустити реакції і рішення всіх сторін непросто.

Як будуть проводитися вибори? І чи справді представники ОБСЄ зможуть їх контролювати? Що спочатку – вибори чи встановлення українського контролю над кордоном? Міністр закордонних справ Вадим Пристайко, говорить, що наразі головним для України у цьому проецсі є безпека на Донбасі, відновлення контролю над кордоном та організація місцевих виборів. 

Однак залишаються країни, на території яких російські військові та їхня техніка залишається. Так живе Південна Осетія і Придністров‘я. І саме цього бояться ті українці, які сьогодні виходять на вулиці своїх міст.

Проте є інший досвід – Естонії знадобилося три роки для того, щоб виведення російських військ все ж таки відбулося. 

Опитування

Як ви ставитеся до підписання «формули Штайнмаєра»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Світлана

    ДЕЕЕЕ?Земля для городян????
    З 1995-1997 рік ВСЯЯЯ земля, згідно конституції СТАТТЯ 13 була розділена між УСІМА жителями області.
    Мешканці села получили МАЙНОВІ паї - трактором, ковгоспом, коровою, свинею, фермою, іншим майном ковгоспа.
    Мешканці міста отримали ваучири, облігації, на майно міста - АКЦІЇ на заводи, фабрики , і інші майнові сертифікати.


    Залишилась ЗЕМЛЯ. Їі розпаювали пополам - жителям міста і жителям сіл. Сільску землю отримали мешканці сіл ( всі мешканці ,ААЛЕ найбільши чином діти голови ковгоспу, родичі сільради, куми голови ковгоспу і сільради.)

    А землю НЕРОЗПАЙОВАНУ городян віднесли до земельного фонду , резервного фонду землі , фонду держ призначення землі , землі запасу, землі лісового фонду, землі водного фонду, землі природно-заповідного фонду.
    АЛЕ в 1997-1998 році сільскі на один рік приїхали, повлаштовувались на фабрики, заводи, ВЗЯЛИ БЕЗ %кредити від роботи на будівництва житла, хати, дачі , БО НАПЕРЕД ЗНАЛИ про знецінення грошей (в ці роки поводили купони, і люди стали отримувати зарплатню МІЛЬЙОНАМИ ГРИВЕНЬ) і сільскі обанкротили підприємства і підприємства розвалилиса. І ТУТ НАСССС_ЛИ,
    ЗДОРОВЯ забрали, ЗЕМЛЮ забрали,льготи набрали на всю родину, здитинства пільги, РОБОТИ позабирали, чому завкридували розвалили , а винен хто - ПУТІН??? ГРОЙСМАН? МЕР МІСТА?

    В селах їх дуже багато НЕХВОРІЮЧИХ родиться , тому родичі сіл вже на внуків і правнуків записують і виділяють незозпайовану для городян міста землю. В них там по 3-6 паїв на рило.
    І в місто їдуть роботи забирають. І дитсадки забирають.І пільги понавиписували різні на себе, ЩОБ НІЗАЩО НЕПЛАТИТТИ І ЇЗДИТИ НАДУРНЯК,  І в деяких регіонах вже продають европейцям  землю пайову НАШУ, яка мала достатись городянам, по 120 000 грн за гектар.
  • Поpошок

    Орест reply Поpошок

    О, розумово відсталим пеця нових жартів підвіз.
  • Анансий Петров

    Який вогонь інтелекту горить в очах вінницьких активістів, аж дух захоплює. Наче зібрались похмелитись вісля важкого вечора, але біленької ніхто не приніс і труби горять.
  • Орест

    Рекомендую працівникам військоматів також сходити на майдан і забирати всіх присутніх або їх родичів в армію, а потім на передову, не хочуть "капітуляції", нехай перемагають.

    Орест Лютий reply Орест

    Цього разу в сіру зону мають їхати гарант з свитою і 95 кварталом, і отара, яка проблеяла ЗА.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up