«Наркомани влади» або бюджетники облради: як мандат допомагає вінницьким депутатам

«Наркомани влади» або бюджетники облради: як мандат допомагає вінницьким депутатам
  • Парадокс! Так багато хочуть стати депутатами місцевих і обласних рад, коли за це навіть зарплати не платять.
  • Комусь керівна посада потрібна в 25 років, а комусь півмільйона доларів готівки та відсутність освіти не заважає бути депутатом.  
  • Ми дізнались які посади і преференції отримали вінницькі депутати за час своєї роботи. А може то "манна небесна"?

— У мене жінка молодша за мене, - похвалився днями один із колишніх чиновників Вінниці і області – займав керівні посади на держслужбі, був депутатом обласної та міської рад. Випадково зустріли з колегою на одному заході. Розказав, що тепер в бізнесі, хоч і найманий директор.

— Бачте, з вами можу спокійно поговорити, бо без жінки прийшов.

— Невже у вас одна?

Відео дня

— Я що, бюджетник?!

Сам посміявся і сам потішився з того, як добре не працювати на державу – ні «імітації слабоумія» в кабінетах влади, не треба «гнати порожняків» на нарадах у самодурів, не кажуть як голосувати сесіях, коли уже без тебе давно все вирішили… Єдине про, що не сказав «містер Мачо», так це про владу. Нею то він встиг скористатися… Звідти родом корисні знайомства – з коридорів влади…

Конфлікт інтересів «на сквозняках власти»

«Влада схожа на нерухомість. Річ лише у місцезнаходженні, лише ньому. Чим ближче ви до джерела, тим вища вартість нерухомості».  

Френк Андервуд «Картковий будинок»

 

Бюджетники – ті хто, сидять у кабінетах влади.  На зарплаті від держави (читай - платників податків)ще народні депутати та їхні помічники. А от депутати місцевих рад фінансового задоволення від влади не отримують.  Мали б не отримувати. Офіційно.  Ніби то витрачають вони свій час і розум заради нас за свої гроші. «Державні волонтери». А ще вони ділять бюджет… До речі, наступна сесія Вінницької облради очікується 16 лютого. Будуть змінювати бюджет. А от наскільки змінився бюджет самих депутатів?
Анатолій Олійник

Тікав від цього питання у прямому і переносному сенсі голова облради Анатолій Олійник. Змусив бігати за ним по коридорам влади. Та на сходах по дорозі у свій кабінет все ж зізнався, що кредит на квартиру у 2017 році так не виплатив, авто теж не змінив: «Можете почитати мою декларацію».

Читають їх не лише журналісти, а й прокурори. Корупція і депутати облради – популярні справи у міському суді. Восени суддя Ігор Вишар слухав справи двох лідерів фракцій облради – Олега Мейдича з «Батьківщини» та Григорія Зозулі із «УКРОПу». Мейдича звинувачували у невчасному поданні електронної декларації – заповнив із запізненням. Суд виправдав.

На початку року депутату облради Тарасу Кобцю (Радикальна партія Олега Ляшка) присудили сплатити штраф 3 400 гривень за вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією. Під час сесії облради проголосував за нагородження свого батька Почесною відзнакою "За заслуги перед Вінниччиною" з отриманням п’ять тисяч гри вень винагороди. Цим він не дотримався вимог Закону України "Про запобігання корупції" і не повідомив депутатський корпус про конфлікт інтересів. Апеляційний суд теж такої думки. Цікаво, що подібне рішення щодо депутата Геннадія Вацака (БПП «Солідарність») Апеляційний суд не підтримав. А він проголосував за нагородження себе знаком "За заслуги перед Вінниччиною" і виділення п’яти тисяч гривень грошової винагороди.

Кримінал висить лише за депутатом Володимиром Крисько (Радикальна партія Олега Ляшка). Теж бюджетника - в.о. начальника Вінницького регіонального управління водних ресурсів. Торік його взяли на хабарі $3000. Йшлося про піщаний кар’єр у Ямпільському районі. Він, нібито, вимагав за сприяння у вирішенні питання надання дозволу на видобуток каменю-пісковику. Облрада мала за це проголосувати, питання вивчав він, як голова комісії з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр.

«Надати Державній службі геології та надр України погодження щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, Русавської-3 ділянки пісковиків (0,5 км на схід від с.Русава Ямпільського району». Ось це і є те саме рішення - [посилання]. Точніше, проект, під яким стоїть прізвище голови облради Анатолія Олійника. За це ще судитимуть Володимира Криська… Але відсторонити від обов’язків в.о. начальника Вінницького регіонального управління водних ресурсів строком ще до 4-х місяців днями суд уже не зміг: Володимир Крисько працює там само, от тільки тепер - головний інженер. До речі, від арешту його врятувала застава – 80 тисяч гривень. Питання ямпільського кар’єру на сесії зняли… 

«Я не бухаю на окрузі»

 - Это – не народ? Это хуже народа! Это лучшие люди города!

                                         (Бургомистр, «Убить дракона»)

— Я невчасно подав електронну декларацію, - розповідає «укропівець» Григорій Зозуля, - і це закінчилось тим, що Апеляційний суд вдвічі зменшив штраф. Міський суд присудив мені 4300 гривень. Але питання не в сумі штрафу, а в тому, що стаття передбачає умисний злочин. Як можна було робити умисний злочин, коли вся країна знала, що не працює система Єдиного державного реєстру декларацій?! А прокуратура мотивує дії тим, що їм держава дозволила відкривати впровадження, коли три дні система не працювала. Я розумію, коли людина оформлює машину не на себе, або оформила і не вказала. А я все показав. Дискутували про це із прокурором у суді. Виходить за наші гроші зробили нам програму, в якій ми відчитуємося, вона не працює і ми ще за це платимо. Нонсенс!

Григорій Зозуля має унікальну біографію: без вищої освіти став депутатом обласної ради, за ці два роки став студентом і заступником начальника автобази облради. А у декларації готівки більше, ніж на півмільйона доларів та 368 ножів… Каже, що колекцію не оцінював:

 — Я холодною зброєю – своїми ножами захоплююсь років з десяти. У мене є ножик, який  купував у школі… Є авторські ножі… Є фінський ніж Puukko з часів Другої світової війни. У мене є сейф, в якому усі замикані тримаю. Коли на душі важко, їду додому, виймаю ножі і починаю їх витирати, перебирати… Хоча найбільший мій релакс – дивитися, як граються  діти.

 — Ви купуєте колекційні ножі, Мерседес, але квартири не маєте.

 — Я поки співмешкаю з мамою, там грубо кажучи, за основним великим будинком, є ще один…

 — Вас бачать із Людмилою Щербаківською – колишнім заступником голови облради, з ім’ям якої пов’язують ваш кар’єрний ріст…

 — Хай бачать – то таке діло. Але я поки не готовий купити квартиру. Є в сестри від бабусі земля, може відкуплю чи поміняю і збудую хату.

 — А освіта? Правда, що вигнали з університету?

 — Я вчусь! Були свої нюанси, та я все здав. Все нормально - на третьому курсі, ще півтора роки залишилось. Буду юристом.   

 — Як статус депутата змінив ваше життя?

 — Всі дивляться: куди ти йдеш і що робиш. І з ким ідеш… А ще рахують скільки у тебе грошей. Скажу більше: коли на трасі стоїш качаєш компресор, то деякі навіть зупиняються подивитися, що ти робиш. Але ніхто не допомагає.

 — Торік скандальним став на пост на Фейсбуці вінницької журналістки, де вона процитувала вас, мовляв, що «бухаєте на окрузі»...

Я міг би прокоментувати. Одна журналістка хотіла, аби я дав їй гроші за політичну рекламу. Відмовився, але не тому, що був проти. А тому, що тоді на це у нас не було грошей. Я їй сказав, що грошей нема на рекламу депутатів – треба допомагати хворим людям. Не знаю навіщо вона це написала… Я не маю звички пити на окрузі,взагалі, п’ю дуже рідко – рази три-чотири в рік, бо часто за кермом… Можу сказати,  депутатом більше бачиш наскільки у людей багато біди і горя. Приходять на прийом і ти розумієш, що не завжди можеш допомогти тими коштами, які є в депутатському фонді. Дістаєш з кишені, по-різному допомагаєш…

«В дужках влади» – з 25 років

 — Ви бачили, як комар пісяє? Так от політика  – це ще тонша річ...

            Анатолій Ворона, колишній заступник мера Вінниці    

25 років – стільки наймолодшому депутату облради - Сергію Ткачуку. Він теж серед бюджетників. Торік став заступником начальника відділу митного оформлення Закарпатської митниці.  
«Загалом протягом 2017 року до моєї приймальні звернулося понад 230 людей. Крім того, було розглянуто близько 200 телефонних звернень громадян та понад 140 електронних. З депутатського фонду 75 громадянам була виділена матеріальна допомога, що на 23 більше, ніж минулого року»
. Це дослівна цитата зі звіту Сергія Ткачука.

Він не є членом пропрезидентської партії, як і його батько - народний депутат Геннадій Ткачук.  Але так само, як і батько у Верховній Раді, Сергій Геннадійович входить у фракцію Блоку Петра Порошенка «Солідарність» обласної ради…

 — Є депутати, які яскраво підтримують владу,  і за це в більшості отримують преференції, - вважає «свободівець» Андрій Вигонюк - голова Комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності облради.  —  Якою є коаліція в облраді, можна проаналізувати по голосуванню за бюджет. Сьогодні кожна фракція (окрім  «Свободи») отримала мінімум одну посаду для депутатів в різних держструктурах.

 — Давайте за прізвищами.

 — Давайте по колу, як сидять у залі засідань облради.

УКРОП. Один із депутатів тепер працює у департаменті фінансів – Олексій Бородій. Григорій Зозуля - заступник начальника автобази облради. 

В «Батьківщині» раніше була посада першого заступника голови облради – у Людмили Щербаківської. Залишилась виборна посада голови бюджетної комісії – у Геннадія Мазура.  
Геннадій Мазур

Радикальній партії Олега Ляшка депутат Андрій Мельник став директором Тульчинського бюро технічної інвентаризації. Йому пророчать іншу державну посаду.

Михайло Кременюк отримав посаду заступника голови Ради – кабінет і зарплата.

Дружина Тараса Кобця стала заступником головного лікаря психлікарні імені Ющенка - із рядового лікаря і одразу в заступники головного, минаючи посади завідуючої відділення.

В «Опозиційному блоці» Юрій Яремчук почав керувати гаражем бібліотеки для юнацтва імені Франка. До цього він займав посаду у департаменті соцполітики попри той шлейф, який за ним тягнеться.
Юрій Яремчук

У «Самопомочі»  Ігор Хміль отримав посаду в облраді: став заступником керівника виконавчого апарату поряд з керуючим справами. До появи Хміля була одна спільна посада заступника керівника виконавчого апарату - керуючого справами для одного працівника. Після працевлаштування Хміля вже заступником голови обласної Ради, заступником керівника апарату стала представниця Агропартії – їхня квота. Подейкують, що Ігор Вікторович продовжує займатися бізнесом, дуже рідко його бачать у раді - відпустки, лікарняні, відпустки за власний рахунок, часті відрядження.

Ярослав Хребтій став заступником головного лікаря обласної лікарні імені Пирогова - так само із рядового лікаря.

Депутат Євген Власюк отримав преференції без конкурсу постачати комп’ютерну техніку.

Андрій Ковальов нині просуває рішення створення наглядової ради при Вінницятеплокомуненерго. Пророкують, що він очолить цю раду на платній основі. Обласна рада затверджуватиме кошторис, зокрема й на це.
Андрій Ковальов

В Аграрній партії до цього не було посади, а тепер за їхньою квотою керівник виконавчого апарату. До речі, така посада з’явилася тільки в цій каденції.

Ну і Блок Петра Порошенка «Солідарність» – фактично кожен другий працює на державній службі.

Голова фракції Олександр Крученюк отримав додатково створену посаду заступника голови облдержадміністрації.

Микола Копачевський очолює Департамент фінансів облдержадміністрації, Сергій Волков - Департамент житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької облдержадміністрації. Олег Легеза – голова Жмеринсокї РДА, Михайло Вдовцов – голова Ямпільської РДА… Ледь не забув перших осіб – двох депутатів:  Валерій Коровій – голова облдержадмістрації та Анатолій Олійник – голова облради.

За словами Андрія Вигонюка, держслужба має надзвичайний вплив під час голосування - депутат «не чарівним способом» втрачає свою думку.

Андрій Вигонюк                                                                                      Фото: Сергій Хіміч

— Можна піднятися на другий поверх залу засідань і зверху побачити, як голосують, - каже голова регламентської комісії облради.  — Я був свідком, коли один депутат в групі на Вайбері пише, як голосувати, бо деякі навіть не орієнтуються в питаннях. Це було півроку тому, можливо, щось змінилось… Щодо заповнення декларацій, то не проблема для депутатів заплатити штраф 3700 чи 5100. Але вони вносяться в реєстр потенційних корупціонерів, а значить  певний час вони не мають можливості претендувати на державну посаду. Якщо повторно попадаються на цьому, то суд має право позбавити чинного мандата чи посади, яку вони займають. Але двічі ще ніхто не попадався. Є сайт «Під контролем»  – там на половину ради звинувачення висять, зокрема, й на мене  - буцімто я теж мав конфлікт інтересів. Я дав усі пояснення слідчим управління захисту економіки і юридично спростував наклеп, звинувачення зняли. 

Бюджетники… Вони залежні люди. Від влади. Це їх наркотик. Але для дози треба ще бути слухняними. Інакше виштовхають і забудуть. Як приклад, Сергій Свитко – колишній голова облради. Залишився імплантом у вінницькому істеблішменті. Не прижився. Сам казав, що «за дужками влади». За мандатами ховаються багато недержавних таємниць.  За політичною корупцією – високі посади…

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саша Черниченко

    Ця держава ніколи не буде жити краще,якщо не замінити тих,хто зараз нею керує на всіх рівнях.
  • Ols Kat

    Ну у Верховну Раду ж можна без освiти, чому ж у районну не можна
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up