«Люстрація» облради або чому вінницькі депутати бояться сидіти під люстрою у залі засідань?

«Люстрація» облради або чому вінницькі депутати бояться сидіти під люстрою у залі засідань?
  • Жартували на останній сесії депутати мало і не всім смішно. Саме того дня, 29 березня, охорона зупинила при вході у приміщення чоловіка. Не пройшов рамку – у рюкзаку була зброя…
  • Чого бояться наші депутати? Адже завтра, 26 квітня, знову сесія...

— Добре, що ми не сидимо під люстрою. Олексію, а ти не боїшся?
— Я її зловлю на руки!
— А, давайте, сюди ближче БПП пересадимо…

Така імпровізована пропозиція Людмили Щербаківської – лідерки вінницької «Батьківщини» сподобалась їй самій. Головний «свободівець» області Олексій Фурман підігрував:

— Взагалі, питання актуальне. Сподіваємось, наша влада вже не вдасться до таких речей…

Жартували на останній сесії депутати мало і не всім смішно. Саме того дня, 29 березня, охорона зупинила при вході у приміщення чоловіка. Не пройшов рамку – у рюкзаку була зброя… Хочеш – не хочеш, а й в облраді згадали Надію Савченко. «Напряг» висів під люстрою. По залу ходили люди в камуфляжі, люди в чорному… І то не депутати. І це лякало депутатів – вони називали їх «тітушками», хоч ті й не були у спортивних костюмах… 

Відео дня

Лякав і порядок денний - 70 питань. Бо з досвіду розуміють: максимум розглянуть половину. Або ж ночувати в облраді. «Без диктофону» один депутат пояснив: «Мінімум 10 «вонючих» питань. Ми самі не знаємо толком «за» що голосуємо – «лєві» фірми, прізвища, звичайно, що не депутатів… А 70 питань, то це вже не порядок денний, а ще нічний. Знаємо ж, що більше 30 рідко розглядаємо, навіщо стільки писати?.. Нереально розглянути все за раз… Ще тягнуть час, бо зброю принесли в облраду…»  

Люстра з цукротресту

— Скільки наша важить – не скажу, - чесно зізнався Василь Федоришин, начальник управління спільної комунальної власності територіальних громад області. – Пам’ятаю, що купили її у 2005 році, в Тернополі. І вона не кришталева – скляна. До цього висіла така «совкова», і керівництво вирішило тоді її змінити. Та вже 13 років минуло… Можу сказати, що цю ми миємо двічі на рік…   

Степан Нешик, який тоді був заступником голови облради, пам’ятає, що тоді чи не вперше за 50 років робили серйозний ремонт залу засідань, тому й освітлення теж оновили:

— Але чому саме таку люстру вибрали і хто вибрав? Не згадаю...    

У 1936 року був споруджено будівлю обласної ради. Спочатку там мав бути Наокомхарчпром - цукротрест. Однак вже проектно планували для облради та  передали обласному комітетові комуністичної партії.  

Але тепер люстра комуністам не світить. Та й керівництво облради змінюється, як і лампочки перегорають… У політиці теж все тимчасово.

«Проти кого дружимо?

Рівно два роки тому, 29 березня, Людмила Щербаківська була в Києві. Тоді вона була першим заступником голови, Надя Савченко сиділа в російській тюрмі, а її мамі виповнилось 78 років.   https://vinrada.gov.ua/pershij-zastupnik-golovi-oblasnoi-radi-ljudmila-scherbakivska-privitala-mariju-savchenko-z-dnem-narodzhennya.htm

— На той час у кожного був громадянський обов’язок її звідти рятувати, тому що вона – українка, - згадує Людмила Щербаківська. - Так сталася ситуація, що вона була виключена із фракції «Батьківщини», тому не підтримуємо контакти. А є людські стосунки - допомогли мамі, яка була самотня і  без грошей. Тепер з Надією не спілкуємось – вона сама по собі... Я вважаю, що із Савченко просто придумане владою шоу.

— А в облраді теж шоу – хотіли пронести зброю у зал засідань?

— Для чогось зброю принесли. Чи нас тут перестріляти хочуть? Не знаю… Бо Анатолій Дмитрович (Олійник – голова облради, – Авт.) боїться. Повністю порушили регламент: на президії було прийняте одне рішення, а порядок денний зовсім інший. Виявляється, (і про це говорять працівники апарату), до десятої години вечора напередодні сиділи на роботі - Анатолій Дмитрович заставив. Керував цим процесом Юрій Яремчук (депутат від «Опозиційного блоку»), Олександр Крученюк (голова фракції БПП), Сергій Кривешко (голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка)  - вони просто вручну міняли порядок денний. От тому цей скандал… Я вважаю, що Олійником сьогодні керує Партія регіонів. Він не має своєї особистої думки.

— Може все простіше – «партія вінничан»?

— Можливо, у них є бізнесові інтереси. Якщо сьогодні на сесії збираються виділити для Ткачуків 10 гектарів і всі ходять і просять, щоб «за» ці 10 гектарів проголосували. А може ці 10 гектарів дати атовцям?... Подивіться на БПП – це колишні представники різних політичних сил, які пішли в Блок Петра Порошенка, щоб бути при владі…

«Олійнику нагадав шосте грудня, хай пильнує…»

Порядок денний все ж змінили – повернулись до першого варіанту. Це після того, як голови фракцій зібрались у кабінеті Анатолія Олійника... Ще й військовий рюкзак той помітили… «Сводобовці» запевняють, що це вони сказали охороні «перевірити «тітушку» зі Жмеринки».

— Охорона виявила в його рюкзаку зброю, яка могла завдати шкоди присутнім депутатам, - пояснює лідер вінницької «Свободи» Олексій Фурман. — Взагалі, мене дивує хто у залі ходить: побачив двох штангістів з «Колосу», які тут «забезпечували порядок» - вивішували прапор синьо-жовтий. Яке вони мають відношення до самоврядування? Не знаю. Підходячи до облради по вулиці Артинова, бачив два буси із молодиками спортивної зовнішності. Теж невідомо, яким чином вони тут забезпечують громадський порядок. А основне – балкони. Вони повністю були заповнені молодиками у камуфляжі. До речі, це жмеринська бригада, яку привезли для забезпечення порядку.

— «Тітушки» – це була тема регіоналів. Потім – «неподільскою зовнішності», як казав екс-губернатор Мовчан. А в камуфляжі – чия?

— Тепер не знаю, як їх назвати. Охоронці влади, яка сьогодні творить цей безлад. Повністю порядок денний перекромсали, як їм було завгодно… Не дай Бог, щоб це не переросло у протистояння фізичне. Але атовці прийшли сюди для того, щоб відстоювати свої права…

— Ви за силовий метод наведення порядку у залі – за те, щоб поліція виводила цих людей із залу?

— На превеликий жаль, поліція не реагує. Я звернувся до начальника СБУ і до начальника поліції, аби вони встановили осіб.

— Чи може бути повтор 6 грудня 2014 року, коли змістили тодішнього голову облради  Свитка з посади голови?

— Безумовно. Я нагадав Олійнику: «Вулиця  Артинова в «тітушках», тому, Анатоліє Дмитровичу, пильнуйте». Він сказав, що його підставили – він тут не при чому. Але  я попередив – протистояння людей наростає. Дай Бог, щоб ми не допустили стінка на стінку. Тим більше, влада стягнула «тітушок». Я конкретно знаю присутніх на сесії спортсменів, які тренуються в спортзалах.

— Так і ви тренуєтесь, є на Фейсбуці фото зі штангою.

— Ні, то штангісти, а я - з пауерліфтингістами…    

«Другу Maserati я собі не купував»

Спортивного інтересу в облраді мало. Зокрема, у президента федерації кікбоксингу Вінницької області – Геннадія Вацака (Блок Петра Порошенка). Він із тих депутатів, читаючи декларації яких, дивуєшся: навіщо витрачають свій день під цією люстрою?

— Чесно кажучи, ніколи не задумувався про те, що вона може впасти, - зізнався Геннадій Вацак.

— Ви в облраді з 2010 року. Перше скликання були в «Батьківщині»…

— Так, але примушували голосувати за те, що я не підтримував, тому мене виключили.

— Виключили чи самі пішли?

— Виключили. Тоді моя фракція вийшла під час засідання, щоб не голосувати, а я вважаю, що нас вибирають на місцях люди і ми маємо представляти їхні інтереси. Покидати зал засідання – це неправильно. Саме тому я залишився, і мене виключили…

— У провладній фракції легше голосувати? 

— Я вибрав не владну фракцію, а чоловіка, який змінив хід історії –  підтримував на той момент… А те, що відбувається на сесіях облради, – це популізм. Не більше. Бо всі ці питання обговорювалися. І голови фракцій, які сьогодні тут щось виступали, вони перед цим висловлювали зовсім іншу думку. Якщо щось було не так, можна було обговорити це раніше, а не на публіку. Будь-якого конфлікту може й не бути. Я – бізнесмен, і мені іноді доводиться йти на певні компроміси з багатьма моїми партнерами, але не думаю, що ви чули про конфлікти, де фігурує моя фірма.

— Пишуть, що Ви купили нову машину – другий автомобіль Maserati?

—Якщо піднімете торішню декларацію, то ця Maserati була на моєму батькові. Батько помер у лютому минулого року, на мій день народження… І я лишився спадкоємцем цієї машини. Це теж популізм журналістів, бо вони ж прекрасно бачать, чия це машина була і чудово розуміють, що від батька перейде чи сину, чи дочці. У декларації вказано, що це спадщина...

—Торік вас судили за корупцію – голосували «за» виділення собі п’ять тисяч гривень.

— Але розібрались і зрозуміли, що я нічого не порушив. Причому, є пункт, що мій голос не був вирішальний, тобто це не є корупція.

— На що витратили ті гроші?

 Я віддав їх одразу – в храм священику, не розкриваючи конверт… А ви вважаєте, що правильно за таке судити?

— Ні. Але дивно виглядало, коли Вацак голосує за виділення собі п’яти тисяч…   

— Але ж мені дали не п’ять тисяч, а дали відзнаку. Потім до батюшки слідчий приїжджав… Я ще тоді пожартував, подзвонив: «Батюшка, вам за ваші молитви дали премію»… Я - православна людина, вся моя сім’я віруюча… У Мурованих Курилівцях є священик від Бога. Це мій духовний батько, наш наставник і для багатьох наших друзів. Це перший піст, який я повністю дотримуюсь, правда, на служби всі, грішний, не ходжу…

— В піст, кажуть, головне – не їсти людей.

— Так, це найбільший гріх. І те що відбувається в облраді – це спокуса для багатьох.

 «З балконів коробки кидають…»

— А я боюсь. Завжди боюсь. Були випадки, що на моїх колег з балконів падали коробки. Це дійсно було!…  
Так відверто про свої страхи в облраді розказав сусід Вацака – депутат Олег Легеза, який очолює Жмеринську райдержадміністрацію. Він пропонує ввести «обмеження на балконах»:

—По-перше - це дасть змогу працювати, безпека депутатів, по-друге - не перетворювати зал засідань в театр і шоу…

— Від журналістів теж закритись?

— Ні-ні, у жодному разі. Мають бути певні обмеження, от вони сьогодні ніби то є, окрім громадськості, а от окрім крикунів – такого немає. Може зробити за запрошеннями, є багато інших шляхів… Бо завтра буде зброя… От дивіться, три години роботи – лише чотири питання розглянули, а ще 60….

Щодо адекватності людей на балконах сумнівається і Людмила Станіславенко – депутат облради - дружина депутата міськради Ігоря Ткачука. Його брат – народний депутат Геннадій Ткачук, а син – Сергій Ткачук - депутат облради, сидить поруч із Людмилою Станіславенко…

— У порядку денному є питання про 10  гектарів, які збираються віддати вашій родині в оренду на 49 років?

— Точно нема! Це такий «брєд». Ці закиди з’явились в соцмережах. Мені не зрозуміло це. Бо дивно, коли людина дійсно робить гарні справи, а їй невідомо що приписують. В кожному рішенні є прізвище, в кожному рішенні є назви якихось фірм і є відповідні органи, які можуть з’ясувати є там прізвище родини чи не родини. Все це просто робиться. Розумію, що весняне загострення в когось, і це прослідковується у цій залі – я це помічаю, як психолог із 12-річним стажем, але ж не настільки… Я була депутатом міської ради, тепер обласної – за всі свої каденції жодного разу землі собі не брала.

— А щодо вишенського озера, адже ваше прізвище, завдяки активістці Таїсії Гайді асоціюється з ним?

— До речі, ще один «брєд». Я знаю, де воно знаходиться, але я не знаю, що там і де там… Нещодавно я вперше поспілкувалася із Таїсією Гайдою. Я сама до неї підійшла: «Доброго дня! Скажіть, будь ласка, ми з вами не знайомі, а ви так багато про мене знаєте. Можливо, вам залишу свій номер телефону, і якщо будуть будь-які питання, ви мені телефонуйте». Вона зателефонувала з приводу листа з міністерства щодо бібліотеки. До речі, я не знала про існування цього листа, хоч очолюю комісію з питань культури. Вона мені його переслала. Ну, якимось чином документи з’являються в цієї людини. Я дізналась інформацію для неї, подзвонила - вона мене збила на третьому гудку. А через 13 хвилин на Фейсбуці вона запостила чергову маячню. Слава Богу, Гайда у мене заблокована - зберігаю свою нервову систему, бо не читаю і не бачу, що вона пише, але іноді мені кидають скрини. Не знаю, як з нею спілкуватися…

Я так само не можу відповідати за тих людей, які на балконі знаходяться. Бачу там жінку, яка була на першій сесії цього скликання. Вона кричала дуже багато негативних речей. Потім я підіймалася в жіночу кімнату, і її зустріла, запитала, чому вона кричить стільки негативу на мою адресу? Вона відповіла: «У мене є довідка з лікарні Ющенка. Мені все одно – я буду кричати і робити все, що хочу»… Я не можу відповідати за таких людей, як кожна людина у цій залі.

— У ваших колег є такі довідки з психлікарні?

— Я не бачила, але є підозри.    

7 питань. Не повернулись з обіду…

Після обіду частина депутатів не повернулась. Кворуму не було – Анатолій Олійник засідання закрив. Не виключено, що так було задумано. А значить знову всі ці 60 питань перенесли на наступну сесію – 26 квітня.

— Навіщо депутати гальмують? Власне, у порядку денному маса кадрових призначань - всі кандидати чекають лише голосування.  

— Справді є кадрові призначення, - пояснює Олексій Фурман. – Зокрема, щодо БТІ, то їх лобіюють депутати з БПП. Знаєте,  як відбувається конкурсна комісія? Театр одного актора. Гра в одні ворота.  Сьогодні всі БТІ в районах працюють успішно, тому якщо пройде якійсь час без призначення цих начальників, то нічого критичного не відбудеться. Все ж працює…

— Коротко і ясно. Загадкою залишається лише одне: чи була зброя в облраді?

— Акт про вилучення ми не складали, тому нічого пояснити не можу, показати теж – рюкзак той забрали одразу, - охоронець з Нацгвардії небагатослівний. За інструкцією, охорона не має право пропустити у приміщення людину зі зброю. Буває приходять з пістолетами, але просимо залишити в машині, або ж комусь передати...

331 власників зброї приходиться на одного депутата облради. Це офіційна статистика з поліції. Хоча це із депутатами – вони теж стріляють, є серед них мисливці. Для інформації: на території Вінницької області зареєстровано 27 856 власників зброї, у користуванні яких перебуває 35 727 одиниць зброї, а саме 30 669 – гладкоствольної, 4946 - нарізної, 112- нагородної та 130 холодної. Також у користуванні жителів області перебуває 8584 спеціальних пристроїв для відстрілу гумових куль.

Скільки питань розглянуть депутати 26 квітня без людей у камуфляжі? Минулого разу до обіду розглянули лише сім питань. У міжсесійний період в охорони облради сейф для зберігання зброї, як у парламенті, не з’явився. А люстра висить…

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах Від читача 18:21 Благодійний проєкт "Толока в стилі джаз" 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up