«Ані руш! Це мовна поліція». Нардепи пропонують новий закон про державну мову

«Ані руш! Це мовна поліція». Нардепи пропонують новий закон про державну мову
Джерело фото: electric.org.ua
  • 19 січня на сайті Верховної Ради з’явився законопроект №5670 «Про державну мову»
  • Якщо його приймуть, то починаючі від дитсадка та закінчуючи органами державної влади всі мають використовувати тільки українську
  • Захищати державну мову будуть Нацкомітет зі стандартів, Уповноважений та мовні інспектори
  • А за порушення хочуть штрафувати — 3400-8500 грн. І за зневагу до української мови — саджати за грати від 6 місяців до 10 років

Зараз законопроект № 5670 надано для ознайомлення нардепам у Верховній Раді. Його авторами виступили одразу 33 народних обранця від Блоку Петра Порошенка, «Самопомічі», «Народного фронту», «Батьківщини».

Джерело фото: 112.ua

Серед авторів є й вінничанин Андрій Тетерук — екс-командир батальйону спецпризначення патрульної міліції “Миротворець”. Нардеп від «Народного фронту» розповів про мету цього законопроекту:

Відео дня

— Я наполягатиму на двох речах. Перше – закон про державну мову має бути прийнятий. Друге — закон «трьох К» - Кремля-Ківалова-Колесніченка – скасований в обов’язковому порядку. Адже саме він несе розбрат і позбавляє українців права і можливості спілкуватися українською мовою  […] Все, що може шкодити – не увійде у Закон. Усі панічні заяви щодо утиску громадян, які бажають спілкуватися будь-якою іншою мовою, крім української, є недоречними […] Йдеться про те, що українська мова є державною. А державні інституції повинні забезпечувати можливість вести спілкування і діловодство державною мовою. Це – нормально, — казав журналістам порталу «Новое время» Андрій Тетерук.

Навіщо?

Які підстави були для створення нового закону про мову? Наразі, діє закон Ківалова-Колісніченка «Про засади державної мовної політики». За заявою об’єднання громадських організацій «Простір свободи» цей закон «заохочує витіснення української мови зі сфери послуг, телебачення, преси, реклами, бізнесу, руйнуючи самі підвалини української ідентичності».

Previous Next

А яке становище української мови зараз? Рух «Простір Свободи» вважає, що «мовна ситуація позначена домінуванням російської мови у ключових сферах суспільного життя». Так, за їх підрахунками:

  • Українська мова є рідною для 60% громадян України

  • Українською мовою навчалися в 2015/16 році 89,4% першокласників.

  • Кіно українською мовою — 88%

  • Тільки 34% газет в державі виходять українською мовою

  • Телеканали переважно російськомовні (тільки 30% ефірного часу українською.)

Що зміниться?

Якщо законпроект приймуть, то українська мова буде обов’язковою для:

  • всіх органів влади: проведення засідань, оформлення документів та звернення громадян виключно українською мовою

  • всіх навчальних закладів: від дитсадків до вишів. Але у дошкільних та шкільних закладах допускається використовувати мову нацменшин

  • всіх культурно-масових заходів, включно театральні вистави (якщо іншою мовою, із субтитрами)

  • всіх фільмів. Іншою мовою — лише окремі репліки із субтитрами

  • всіх медіа. Якщо хтось із учасників програми говорить іншою мовою, то потрібно забезпечити синхронний переклад.Онлайн ЗМІ повинні зробити українську мову на ресурсі за замовчуванням

  • всіх книг. Тиражі на інших мовах не можуть бути більшими тиражу українською мовою

  • для сфери обслуговування. У ресторанах, кафе та інших місцях є обов’язковим використання української мови

Мовна інспекція та центри атестації

Стежити за виконанням закону будуть спеціальні мовні інспектори, Національний комітет зі стандартів мови та Уповноважений із захисту мови, що може обиратися на п’ять років (не більше трьох строків підряд).

 

Що ж це за мовна інспекція? Пояснює Роман Матис, радник голови Львівської ОДА:

Нацкомітет повинен створити Центр української мови та Термінологічний центр мови. У першому органі можна буде отримати сертифікат на володіння держмовою, тоді як у другому будуть вноситися пропозиції по зміні правопису української мови.

Допомагати із роботою Уповноваженому із захисту мови буде власний Секретаріат.

До речі, мовного інспектора для перевірки будуть обирати так само як й суддів — випадковим чином, завдяки автоматичній системі документообігу.

Порушили? Отримаєте штраф чи строк

За порушення закону нардепи пропонують штрафувати в розмірі від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн), якщо мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, від 200 до 300 (3400 — 5100 грн) мінімумів в сфері освіти, науки і культури, від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6800 — 8500 грн) для ЗМІ.

Джерело фото: finance.bigmir.netЗа спроби «впровадження в Україні офіційної багатомовності» може загрожувати кримінальна відповідальність і прирівнюватися до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України). Публічна неповага до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст. 338 КК України). Якщо коротко, то за порушення можна отримати строк за гратами від 6 місяців до 10 років.

Післямова

Проте, навіть якщо законопроект ухвалять нардепи, штрафувати чи саджати зможуть тільки після двох років із дня набуття чинності цього закону. А в більшості сферах життя можна буде вільно користуватися іншими мовами як мінімум півроку.

Опитування

Чи потрібен новий закон про державну мову?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (53)
  • Соловьев Антон

    У меня один вопрос.В АТО воюют 60% русскоязычных.Им ДОЗВОЛИЛИ подыхать за ЕДИНУКРАИНУ...А учить своих детей на РОДНОМ ЯЗЫКЕ они недостойны?
  • Задунайский Торонтуй

    Здесь был мой комментарий про то Что в Канаде два государственных языка. Причем на втором говорит 20% населения.

    Не нравится?
  • Anonymous

    Теперь треба на 20 хвилин писати на держ мовi. Хто  пише  на рос. Той зрадник та сепаратист!
  • DinDin

    опять нагнетают...значит что-то втихаря хотят протянуть..пока все будут спорить по поводу языка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up