Як живуть в Нідерландах: культ велосипедів та техніка біля смітників

Як живуть в Нідерландах: культ велосипедів та техніка біля смітників
  • Тюльпани, велосипеди, легкі наркотики, картини Рембрандта і Ван Гога — це те, з чим у кожного асоціюються Нідерланди.
  •  Зазвичай, стереотипи розвінчують.
  • Мандрівник Влад Рильський навпаки — їх підтверджує, проживши в країні два роки

 

Щоб не плутатися, скористаємося підказкою Вікіпедії. Там написано, що Нідерланди часто називають «Голландією», що неправильно. Південна і Північна Голландія - це лише дві з дванадцяти провінцій країни, колись найрозвиненіші з них і від того відомі за межами Нідерландів, тому багатьма мовами Голландією часто називали всю країну.

Хлопець поїхав у Нідерланди вчитися в університеті на спеціальності “Міжнародні відносини». Він жив у місті Арнем, яке знаходиться у східній частині Голландії і їздив звідти до Амстердама, що за годину їзди потягом. За два роки життя в королівстві пізнав культуру і стиль життя голландців зсередини. Особливо студентський. Жив у гуртожитку, який, радше, був схожий на класний готель з картинами на стінах. Повернувся додому до дівчини Насті і тому, що дорого стало жити.

— Коли їхав туди, курс євро був десь 12 гривень, а коли повертався (якраз починалося АТО), вже 40 гривень, — каже Влад. — А в нас у  гривнях всі заробляють. Намагався влаштуватися на роботу, але там до мігрантів дуже строго ставляться. Якщо ти студент, тобі не можна працювати більше ніж п'ять чи сім годин на тиждень. Офіційно не влаштуєшся, а нелегально платять приблизно 5 євро за годину. Багато не заробиш. Пріоритети в тих, то знає голландську мову.

Відео дня

Отже, з розповіді Влада Рильського та його дівчини Насті ми відібрали основні тези, які показують особливості життя в королівстві і можуть вам знадобитися, коли будете пакувати валізи.

 

Країна мультинаціональна, тому місцеві добре ставляться до людей іншої національності. Без упереджень, однаково до усіх. Це не просто знаходити спільну мову, а розуміти звички і спосіб життя іноземців.

— Наприклад, у мого сусіда інший часовий пояс, тому я коли лягав спати о 23.00 чи в 00.00, він тільки починав готувати собі їсти, — розповідає вінничанин.

Культ велосипедів. На двоколісних їздять усі. Велодоріжки скрізь, навіть між містами. Тобто можна поїхати з одного міста в інше на велосипеді по велодоріжці. Прокат коштує приблизно від 10 євро в день. Але якщо ви вирушаєте в Нідерланди надовго, краще зекономити і купити його через Фейсбук. Ціна стартує від 50 євро. Є ще дешевший варіант. Вам просто можуть запропонувати ровер уночі прямо на вулиці усього за 5 євро.

Найкраща пора року, коли варто їхати в Нідерланди — це весна. Дуже гарно і тепло саме  в квітні, коли температура сягає позначки 27 градусів і все навколо квітне. У цю пору року Влад радить просто поблукати вуличками міста, спальними районами. Можна їхати і влітку. Але обов’язково беріть із собою кофту та легку курточку, бо все одно прохолодно.

Цілодобових  магазинів немає. Супермаркети працюють до 20.00. У вихідні — до 18.00. Взагалі розклад роботи магазинів може мінятися кожного дня.

Голландці — народ не прив'язаний до речей і легко з ними прощається. Так вони часто, не шкодуючи викидають практично нові меблі, щоб купити ще кращі. Більшість студентів користуються такою можливістю. Прямо біля сміттєвих баків можна знайти диван, працюючу мікрохвильову піч, тостер тощо.     

Для голландців проїзд по місту і в межах країни безкоштовний. Як і для тих, хто з Євросоюзу і працює. Для туристів квиток до Амстердама з Арнема коштує, приміром, 25 євро в одну сторону.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Иванов Иван

    aльбина бидненько жывут не крадуть
  • Daily

    про
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:06 На Вінниччину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 11:01 Понад 10 вулиць Вінниці нині без світла: причина відключення та терміни 10:14 Є руйнування та загиблі серед цивільних: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up