Виробництво килимів, вирощення лаванди, кухня: що розвідав про Вінниччину Костянтин Грубич?
-
Телеведучий Костянтин Грубич і команди з рубрикою «Зроблено в Україні» подорожує Вінниччиною та розповідає про унікальні бізнеси у нашому регіоні.
У етері «Єдиного марафону» два тижні тому стартував «Ранок — марафон». Це новий проєкт, і 1 та 2 червня відбулися прямі включення Костянтина Грубича і команди з рубрикою «Зроблено в Україні» з Вінниччини. Мета — розповісти про унікальний бізнес людей.
Відомий ведучий Костянтин Грубич у своєму Facebook вже поділився тим, куди він та команда їздили. А також розповів про те, як в умовах війни мешканцям нашого регіону вдається вести бізнес.
Виготовлення килимів
Чоловік вже побував у селі Стіна.
«Ми знайшли скарб — виробництво килимків, чохлів для ноутів, косметичок, стильних торб за прадавнім методом, але із сучасним дизайном. Таким чином врятоване ремесло, що майже зникло, і отримали додатковий заробіток працьовиті жінки зі Стіни. Їхні вироби замовляють не лише українці, але й іноземці. А деякі штуки побували навіть на лондонському подіумі під час показу Ксенії Шнайдер», — пише ведучий.
Місцева кухня
Далі навідався до Райгородської громади. Там, як пише ведучий, його запросили «освятити» фестиваль локальної кухні.
«Місцеві господині готували автентичні страви, годували ними дітей і дорослих, а зібрані кошти направлять на будівництво спортзалу у місцевому ліцеї. Будівля школи ще царських часів. Спортзалу тут ніколи не було, а «спортивна кімната» нещодавно остаточно завалилася», — розповідає Констянтин Грубич.
Назбирали в громаді 18 тисяч гривень. Серед страв були райгородців борщ пелюстковий, каша зозуля, годзя, коровай, деруни й інші наїдки подільської кухні.
Лавандове поле
На цьому експедиція телеведучого не завершилася. Завітав він також на лавандове поле, яке знаходиться у Ксаверівці.
Це проєкт двох родин — фермерів і науковців — під красномовною назвою «Вінницький Прованс». Перше невеличке поле у 15 соток господарі засадили лавандою шість років тому. Вже у 20-му році лаванда підросла і на поле потягнулися перші туристи. Тепер площа збільшилася щонайменше в чотири рази. Торік у сезон цвітіння лаванди у «Вінницькому Провансі» побували понад 2,5 тисячі туристів.
«Окрім туризму, лавандові бізнесмени — а це шість членів родин Химичів і Білко — продають саму рослину та продукти з лаванди», — дописує Костянтин на сторінці у Фейсбук.
На сьогодні поле розрослося до 65 соток під лавандою та лавандином — більше п'яти тисяч саджанців. Лаванди три сорти, лавандину теж три гібриди.
Читайте також:
У Гайсинському районі перекинувся мікроавтобус, який віз дітей з екскурсії
З історичної пам'ятки — в ресторан? Хто і що будує на території Черленківського замку
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Увы и Ах
Григорий Пилипенко
Все це робилося від бідності, бо в ті часи селяни не могли придбати якісні речі.
Ви ще напишіть, як селяни добровільно знищували яблуні і груші, бо був податок на дерева.