Виробництво килимів, вирощення лаванди, кухня: що розвідав про Вінниччину Костянтин Грубич?

Виробництво килимів, вирощення лаванди, кухня: що розвідав про Вінниччину Костянтин Грубич?
  • Телеведучий Костянтин Грубич і команди з рубрикою «Зроблено в Україні» подорожує Вінниччиною та розповідає про унікальні бізнеси у нашому регіоні.

У етері «Єдиного марафону» два тижні тому стартував «Ранок — марафон». Це новий проєкт, і 1 та 2 червня відбулися прямі включення Костянтина Грубича і команди з рубрикою «Зроблено в Україні» з Вінниччини. Мета — розповісти про унікальний бізнес людей. 

Відомий ведучий Костянтин Грубич у своєму Facebook вже поділився тим, куди він та команда їздили. А також розповів про те, як в умовах війни мешканцям нашого регіону вдається вести бізнес. 

Виготовлення килимів

Чоловік вже побував у селі Стіна.

Відео дня

«Ми знайшли скарб — виробництво килимків, чохлів для ноутів, косметичок, стильних торб за прадавнім методом, але із сучасним дизайном. Таким чином врятоване ремесло, що майже зникло, і отримали додатковий заробіток працьовиті жінки зі Стіни. Їхні вироби замовляють не лише українці, але й іноземці. А деякі штуки побували навіть на лондонському подіумі під час показу Ксенії Шнайдер», — пише ведучий.

Місцева кухня

Далі навідався до Райгородської громади. Там, як пише ведучий, його запросили «освятити» фестиваль локальної кухні. 

«Місцеві господині готували автентичні страви, годували ними дітей і дорослих, а зібрані кошти направлять на будівництво спортзалу у місцевому ліцеї. Будівля школи ще царських часів. Спортзалу тут ніколи не було, а «спортивна кімната» нещодавно остаточно завалилася», — розповідає Констянтин Грубич.

Назбирали в громаді 18 тисяч гривень. Серед страв були райгородців борщ пелюстковий, каша зозуля, годзя, коровай, деруни й інші наїдки подільської кухні.

Лавандове поле

На цьому експедиція телеведучого не завершилася. Завітав він також на лавандове поле, яке знаходиться у Ксаверівці.

Це проєкт двох родин — фермерів і науковців — під красномовною назвою «Вінницький Прованс». Перше невеличке поле у 15 соток господарі засадили лавандою шість років тому. Вже у 20-му році лаванда підросла і на поле потягнулися перші туристи. Тепер площа збільшилася щонайменше в чотири рази. Торік у сезон цвітіння лаванди у «Вінницькому Провансі» побували понад 2,5 тисячі туристів.

«Окрім туризму, лавандові бізнесмени — а це шість членів родин Химичів і Білко — продають саму рослину та продукти з лаванди», — дописує Костянтин на сторінці у Фейсбук.

На сьогодні поле розрослося до 65 соток під лавандою та лавандином — більше п'яти тисяч саджанців. Лаванди три сорти, лавандину теж три гібриди.

 

Читайте також:

У Гайсинському районі перекинувся мікроавтобус, який віз дітей з екскурсії

З історичної пам'ятки — в ресторан? Хто і що будує на території Черленківського замку

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Увы и Ах

    Шановний Костянтин Грубич, що, начебто щось розслідував та відкрив. Ай ем вері сорі, але Ви нічого нового не розказали. За бажанням та можливостями кожен може помандрувати селами Вінничини. Цитуючи покійного Артема Франкова, варто знати: у інтерв'ю його спитали, що ввн думає про укр.журналістику. він відповів: "А она  существует?"
  • Григорий Пилипенко

    Ще моя бабуся, царство їй небесне, виготовляла такі килимки різноманітної форми у 1960 році. Я тоді був малий, але добре пам'ятаю сам процес виготовлення. Спочатку деруть на стрічки старе ганчір'я, потім його зв'язують у клубки. Бажано, щоб ганчір'я було різнокольорове, тоді виріб виходить строкатим і різноколоьровим. Далі, на примітивному дерев'яному верстаті спітають те ганір'я і отримують килимові доріжки. Бувають такі витвори із шерсті, але вони коштують дорожче.

    Все це робилося від бідності, бо в ті часи селяни не могли придбати якісні речі.

    Ви ще напишіть, як селяни добровільно знищували яблуні і груші, бо був податок на дерева.

keyboard_arrow_up