Вінничанин про переїзд і навчання у Польщі: тут більше можливостей

Вінничанин про переїзд і навчання у Польщі: тут більше можливостей
  • 10-класник Володимир Мілецький разом із сім’єю влітку переїхав у Польщу
  • Володимир розповідає про причини переїзду, специфіку навчання у Польщі і адаптацію у країні

— Скільки себе пам’ятаю, мій батько завжди підіймав тему міграції. На початку 2000-х років він 2,5 роки працював у Лондоні. Після повернення в Україну, батько завжди шукав шляхи до міграції для кращого життя, — розповів Володимир. — Моя мама тримала «оборону» більше 10-ти років, маючи надію, що колись буде краще, ніж сьогодні. Але, з часом стало зрозуміло, що для нас в Україні немає можливостей для подальшого розвитку, тому ми прийняли спільне рішення, щоб рухатись у європейському напрямку.

Володимир (справа) із сім'єю переїхав у Польщу

Сім’я розглядала такі країни, як Канада та Німеччина, але вибір пав саме на Польщу, так як ця країна ментально наближена до нас, плюс походження матері та батька Володимира пов‘язане з Польщею.

Як розповів Володимир, польська система навчання відрізняється від української. У Польщі школа поділяється на три рівні: молодша, середня і старша. В старшій школі учню дається вибір: навчання в ліцеї без професійного нахилу — 3 роки, в технікумі з професійним нахилом — 4 роки. Третій варіант, який не популярний у Польщі — технічна школа, яка є аналогом технікуму, але навчання в ній триває 3 роки. Відмінність у тому, що випускник не може вступити до вищого навчального закладу, так як не складає матуру (аналог ЗНО). — Я обирав технікум по моїй діяльності, в якій я сьогодні працюю, а саме графічний дизайн, — сказав хлопець.

Відео дня

 

Якщо батьки працюють у Польщі — діти мають право на освіту у країні

Як пояснив Володимир Мілецький, згідно закону Європейського Союзу, дитина має право на освіту в тій країні, де працюють її батьки. Цей закон не тільки дає право на освіту, але і зобов’язує дітей навчатися, під загрозою санкцій в сторону батьків.

— Спочатку було не просто розпочати навчальний процес на іншій мові, але подібність мов і толерантне відношення вчителів допомогло мені вивчити польську мову на рівні вільної комунікації, — каже студент. — Також, що стало для мене несподіванкою і дуже допомогло, місто профінансувало мені додаткові заняття з польської мови.

 

 

Вова зізнається, що його вразило те, як уряд Польщі піклується про нього і його молодшого брата. Всім учням та студентам надають безкоштовний проїзд у міському транспорті та знижки на всі види транспорту Польщі.

— Також мій менший брат ходить до приватної школи, яка коштує 400 злотих на місяць, але для українців уряд відшкодовує 75% від повної вартості, тому ми сплачуємо тільки 100 злотих на місяць, — розповідає хлопець. — Окрім того, харчування коштує 7 злотих в день, але місто всім дітям безкоштовно виділяє молочні продукти, овочі та фрукти.

Взагалі, студента дивує у Польщі все, адже поляки побудували суспільство, яке дає можливості для розвитку кожної особистості. Тут постійно організовуються різні проекти для молоді, які дають можливість розкрити свої здібності та збудувати міцний фундамент для свого майбутнього.

— Так як я живу недалеко від технікуму у центрі міста Зелена-Гура, мені навіть не пропонували проживання в гуртожитку, але така можливість є, — сказав Володимир. — Якщо проживати в гуртожитку, то 300-500 злотих має вистачити на всі базові потреби, адже ціни на продукти у Польщі нижчі за українські.

У Польщі інший підхід до викладання

Володимир Мілецький відзначив, що у Польщі зовсім інший підхід до викладання та вимог до учня. Наприклад, в перші дні навчання, кожний вчитель на своєму уроці видавав кожному учню документ, який регулює відношення між вчителем та учнем, кожен учень міг доповнити документ на свій погляд. Також, кожен учень має право виправити будь-яку оцінку, навіть якщо це екзамен.

— Програма навчання тут теж інша. Зараз ми вивчаємо те, що я проходив три-чотири роки тому, але відмінність у тому, що все робиться поступово, і немає такого «обвалу» інформації як у нас, — каже хлопець. — В цілому, тут багато таких дрібниць, які роблять навчання в Польщі набагато простішим, ніж в Україні.

Володимир з мамою і молодшим братом

Навчання буде тривати 4 роки. Після технікуму Володимир планує вступити у вищий навчальний заклад на другу спеціальність — дипломат або політолог. А щодо його нинішньої спеціальності графічного дизайнера, то вона цілком забезпечує потреби сьогодні і у майбутньому студентському житті.

На запитання, чи планує повернутися в Україну, студент відповідає, що так, це ж його Батьківщина, і, можливо, йому навіть випаде честь зробити щось корисне для своєї країни.

Коли варто починати готуватися тим, хто хоче навчатися у Польщі

— Я рекомендував би починати готуватися хоча б за півроку до початку навчання. Для вивчення польської не обов‘язково ходити до мовних шкіл, достатньо просто читати та слухати польську мову принаймні 30 хвилин на день, — каже Володимир. — При вступі до старшої школи до вас не будуть пред’являти ніяких вимог, але, якщо ви абітурієнт і збираєтесь вступити у вищий навчальний заклад, то тут вимоги до вас однозначно будуть, їх потрібно дивитись на веб-сайті обраного ВНЗ.

Колишній однокласник Володимира, Андрій Сачук, учень 11-А класу школи № 3, має свою думку щодо переїзду у Польщу. Хлопець вважає, що це, можливо, і дає багато перспектив, але і забирає теж багато. — Мої мама і тато працюють у Польщі вже три роки, я влітку теж там був і бачив не тільки райдужне оточення і лояльне відношення, я побачив також і зневагу поляків до українців, — сказав Андрій. — На тій роботі, де українці отримують 9-10 злотих за годину, поляки мають 25 злотих.

Хлопець вважає, що якщо пощастить потрапити туди, де до тебе добре відношення, як вийшло у Вови, то це класно. Особисто Андрію у Польщі некомфортно, і він не хотів би переїжджати, хоча його батьки дуже цього хотіли б.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Radbul

    У такому польськом умісті як Вроцлав, уже 30% населення спілкується українською мовою. За кілька років, єтнічних українців у Польщі буде більше чим етнічних поляків. От тоді українці нарешті скажуть свое слово, і пляки змушені будуть з цим рахуватись, оскільки їх буде меншість. До того ж демографія не на користь Польщі. Найрадикальніші, найвибухонебезпечніші поляки виїжають на Захід, у Великобританію, та Німечину, натомість у Польщу приїзджають найридакальніші, та найвибухунебезпечніші елементи з України, які прагнуть сказати свое слово, і якщо вони не змогли йог осказати в Україні, вони його скажуть у Польщі. Тимпаче як я уже писав за кілька років єтнічних українців у Польщі буде більше чим етнічних поляків. Якщо поляки спробуют ьопиратись т опольські міста запалають, першими запалають поліцейські відділки та автівки. Наглядний приклад емігрантські бунти у Франції, та Німечині. А там і у Польщі буде обрано президента етнічного українця. Такі от справи малята

    Антон Петров reply Radbul

    И по чем чекет? )
  • Sviatoslav

    зато у нас теперь томос есть
  • Юлія

    У мене запитання до однокласника. Андрію, а ти вважаєш, що у нас на Батьківщині до всіх відносяться лояльно? І всі люди, які здобули вищу освіту, ті які дійсно вчились і мають червоні дипломи, а працюють за 4174грн максимум 5000грн, це лояльна оплата праці? Чи людина, яка відпрацювала на заводі 30років і більше і отримує 1400грн пенсії, лояльне відношення на рідненькій Батьківщині?

    vendettaalive reply Юлія

    кто тебе мешает взять чемодан и уехать за границу?! Глаза видели а голова понимала что будет дальше после твоего красного диплома! Кусай локти теперь.
  • Metalka

    переїхали і нарешті, на одних дармоїдів менше буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:17 З водойми на Вінниччині дістали тіло 57-річної жінки 19:21 У Вінниці відбудеться аукціон з продажу п'яти об'єктів нерухомості: стартова ціна від 200 тисяч 18:23 Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Олександр Трепак родом з Вінниці 17:19 У 23-х громадах Вінниччини посадять трояндові Алеї Слави Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 16:45 Безкоштовні майстер-класи та багато іншого з благодійним проєктом "Колесо Підтримки"! (Новини компаній) 16:21 Верховна рада збільшить штрафи для ухилянтів 16:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 15:23 У Вінниці під колесами потяга загинула 52-річна жінка 14:50 Тисячі вінничан на колінах зустрічали Назарія Гринцевича. Герой повернувся додому на щиті play_circle_filled 14:22 Шахрайський кол-центр ошукав українських фермерів на 2,5 мільйона гривень play_circle_filled photo_camera 13:24 П'яна вінничанка не розминулася з металевим парканом 12:25 Дослідження, яким довіряють: яку медичну лабораторію обрати у Вінниці?" (Новини компаній) 12:21 У Вінниці тимчасово відключатимуть газопостачання деяким споживачам. Адреси 11:55 Тренер Володимир Прошин у 75 років пройшов курси підвищення кваліфікації 11:45 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 11:17 Без холодної та гарячої води. Де у Вінниці 9 травня відключать послуги 10:25 З переліку об’єктів культурної спадщини на Вінниччині викреслили низку пам’ятників 10:19 «Це Крафт»: Дають гранти для майстрів власної продукції, навіть художників, чи письменників 10:10 ФДМУ пропонує орендувати через онлайн-аукціон їдальню у Вінниці (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up