Старовинний млин у Новофастові цікавить тільки проїжджаючих повз туристів

Старовинний млин у Новофастові цікавить тільки проїжджаючих повз туристів
  • Водяному млину в Новофастові 120 років.
  • Стоїть на головній дорозі на Київ.
  • Зазвичай біля нього зупиняються туристи, щоб сфотографуватися.

 

До самого млина в селі Новофастів дістатися нескладно. Він знаходиться на сході, біля лісу на узбіччі головної дороги. Тому не помітити його з вікна автобуса чи машини неможливо. На триповерховій пам'ятці архітектури, яку збудували місцеві поміщики Боровські, викарбувано дату - 1896 рік. Отже, млину вже 120 років.

- Колись голова колгоспу взялася за перекриття даху, хотіла відновити його роботу, але на тому і полишили, - розповідає місцева мешканка Євдокія Стець. - Зараз він нікому не потрібен.

Відео дня

Місцева мешканка Євдокія Стець

Всередені млинаДочка пані Євдокії живе зовсім поруч від споруди. Коли жінка ходить до неї у гості, часто спостерігає, як на фоні споруди “селфяться” туристи.

Споруда стоїть на березі річки Оріховатка. Вода в річці цвіте і купатися в ній, за словами місцевих, небезпечно. У водоймах водяться щурі.

Можна піти в ліс по суниці. Там їх повно. Збирай, скільки душі завгодно. А восени в лісосмузі, що межує з Оріховаткою, багато польських грибів, або як їх ще називають в народі — синяків.

Знайти млин було не важко, а от поїхати назад у Вінницю — виявилося проблемою. Хоча дорога й поєднує дві області, вона в кепському стані. Тому коли-не-коли можна зловити попутку, щоб доїхати до міста. І то не факт, що водій зупиниться. Як такого усталеного розкладу автобусів немає. Можна поїхати першим автобусом о 7.20 ранку, потім о 10.20. Наступний буде тільки до Погребища близько 21.00 чи навіть пізніше. Як пояснили місцеві, так буває в п'ятницю, коли в Києві затори. З Погребища в такий пізній час до Вінниці вже нічого не ходить, а отже ви: або залишаєтеся в місті  і прямуєте до  готелю (на щастя, він там є), або плануєте свій шлях так, щоб встигнути на автобус. Але це вкрай незручно. Є ще варіант: обрати інше місце для подорожі, якщо ви не авантюрист і відчайдух.

Previous Next

Дорога до Новофастова

Новофастів знаходиться у Погребищенському районі. Їхати туди майже три години. На Східному автовокзалі (вулиця Ватутіна, 18) о 12.45 є автобус рейсом “Вінниця-Київ”. Він проїжджає Новофастів, а до цього хвилин 30 стоїть у Погребищі. Квиток коштує 52 гривні. З села останній автобус до Погребища буде 21.00 — 21.30. А звідти перший автобус на Вінницю відправляється о 5.30.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up