Палац у Немирові оповитий Парком кохання та охороняється мармуровими левами

Палац у Немирові оповитий Парком кохання та охороняється мармуровими левами

Палац княгині Щербатової в Немирові будувався 23 роки. Він дихає розкішшю, а пацієнти на його території — киснем 85-гектарного парку. У свій час тут давав концерт угорський піаніст та композитор Ференц Ліст, парком прогулювався Оноре де Бальзак зі своєю дружиною. Була тут і українська письменниця Марко Вовчок.

 

Прямокутної форми маєток — двоповерховий. Переказують, що подорожуючи Англією, княгиня Марія Щербатова вподобала заміський палац, який і став копією Немирівського неокласичного. Він будувався довго: з 1894 по 1917 роки і з того часу практично не змінився.

Головний фасад прикрашений портиком з шістьма масивними колонами іонічного ордера. Саме до його головного входу під'їжджали карети з гостями. Над вікнами лівого і правого крил видніються дивні білі виїмки круглої форми. Як нам пояснив лікар санаторію, колекціонер та реставратор Володимир Килівник, там мали розмістити скульптурні проекти: відомі мислителі чи навіть можновладці.

І все ж головний фасад поступається парковому. Останній — окраса палацу. Його охороняють мармурові леви, що розляглися по обидва боки чотирколонного ризаліту. Уздовж фасаду тягнуться прогулянкові тераси. Цю частину пам'ятки архітектури можна добре розгледіти і сфотографувати, на відміну від головного фасаду, який заступають дерева і кущі.

Відео дня

Окремої уваги заслуговує східний фасад напівкруглої форми. Перед ним простирається лабіринт акуратно підстрижених зелених кущів.

Парк на 85 гектарів та “Дерево кохання” у ньому

Від палацу розходяться алеї та стежки по всьому парку, в якому ростуть понад 150 видів та форм дерев і кущів, у тому числі південних видів. До категорії дерев, вік яких понад 100 років, належить близько 15 видів.

Найвідомішим деревом, яке всі знають і дорога до якого давно протоптана — це «Дерево кохання» — три тополі сріблясті, що зрослися між собою. До нього часто приїжджають весільні пари, екскурсанти, а весь стовбур вкритий майже однаковими написами і зізнаннями: «Максим + Соня». Дочка  княгині Олександра доглядала за деревами, декоративними кущами, квітами.

«Дерево кохання»Кого запрошував в гості Болеслав Потоцький

Зараз у маєтку розміщується санаторій «Авангард». На території палацово-паркового комплексу багато спальних корпусів, дитячий майданчик, їдальня, будинок культури, господарчі споруди тощо. За часів діда Марії Щербатової (уроджена Строганова) Болеслава Потоцького, на місці цього палацу був інший — одноповерховий частково дерев'яний. Тоді ж у ньому влаштовували урочисті прийоми, приїжджав з концертом видатний угорський піаніст та композитор Ференц Ліст. А потім і французький письменник Оноре де Бальзак з дружиною Евеліною Ганською. У книжці «Історія Немирівського дендропарку», автор якої заступник головного лікаря з медичної частини в санаторії Володимир Килівник, написано, що одну із алей парку згодом назвали бальзаківською. Також у період проживання у Немирові в парку бувала відома українська письменниця Марко Вовчок.

Як дістатися палацу

Із Центрального автовокзалу,що  на вулиці Києвська, 8, курсує багато автобусів в сторону Немирова. Один з них — «Вінниця - Вища Кропивна», який виїжджає о 13.20. Квиток коштує 27 гривень. Назад можна легко добратися на мікроавтобусах, що прямують до міста.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up