Палац графа Шереметєва: тиманівське «нещастя» чи окраса?

Палац графа Шереметєва: тиманівське «нещастя» чи окраса?

Маєток в селі Тиманівка належав двом видатним російським військовим — Бахметьєву та Шереметєву. Три роки тому це був один з лікувальних корпусів санаторію для хворих на туберкульоз. Тепер це спустілий занедбаний палац. Але ж який гарний!

 

Під'їжджаємо до Тиманівки. Від Тульчина — кілометрів 12. З вікон старенької «Лади» видніється панорама села і великий лісистий пагорб — у минулому володіння Шереметьєва, нині — територія обласного протитуберкульозного санаторію.

Туди веде вкрита бруківкою дорога поміж акуратних маленьких будинків. Майже кожне подвір'я прикрашають кущі вогняної калини. А всередині двори встелені зеленим килимом, схожим на газон, але це звичайна трава.

Відео дня

Доходимо до залишків воріт, які позначали вхід у власність графа, і підіймаємося нагору.

Коли заходиш на територію, не одразу помічаєш палац за сучасними будівлями корпусів. Він ховається в хащах та чагарниках.

Незвичайний, оплетений виноградною лозою, стоїть і гріється під сонцем старовинний неоготичний палац. Щоправда, вже без гостроверхих дахів зі шпилями. Здається, що з часом він набув більш романтичних рис: стіни облупилися, через що фасади тепер різнокольорові.

Маєток у Тиманівці. Останній власник його - російський меценат з роду Шереметьєвих, граф Олександр ШереметьєвДах перекритий жерстяною покрівлею. Ганок підтримують чотири колони, а зверху — чудернацький піддашок. Перед парадним входом — залишки фонтану.

— Тут молодь коло нього відпочивала, музика грала... все, — згадав один з відпочивальників Петро Ярущак. — Всередині фонтан був викладений кахлем.

До флігелю палацу раніше під'їжджали карети. Зараз його прикрашає дикий виноград, а навколо непролазні хащі.

Те, що залишилося від фонтануЧоловік розповів, що три роки тому це був ще діючий лікувальний корпус №1, де робили рентген, масаж, різні процедури. Як каже, це «Тиманівське нещастя» потрохи розкрадають та розвалюють, ніхто не береться відновлювати приміщення і найближчим часом санаторій хочуть закрити.

— Зараз тут заходиться 30 людей, що хворіють на туберкульоз, деякі з них взагалі без ніг, — стверджує Петро Ярущак. — Куди цих людей дівати, коли санаторій закриють? Тут прекрасне місце, але потрібно вкласти гроші, щоб усе відреставрувати.

Володимир - один з мешканців санаторію

За словами чоловіка, все почалося з того, що три роки тому почав протікати дах.

— Поки знайшли кошти і матеріал, почало затікати всередину, дерев'яні балки прогнили і завалили все всередині, — сказав він. — Звідти людей перевели в інший корпус. Того року перекрили дах, на тому і скінчилося.

Попри свою занедбаність, палац дуже красивий, ніби ляльковий. Зі сторони паркового фасаду зберігся маленький балкон з фігурною решіткою.

На тому ж бічному флігелі в паростях знаходиться міст-тераса. На неї можна видертися, щоб подивитися зверху на парк довкола.

Вид з тераси на паркМи обходимо маєток, але через густі хащі задній фасад розгледіти як слід не вдається, настільки все вкрито густою стіною з бур'янів. Тут є ще одна тераса з видом на сад.

Історична довідка

Останнім володарем маєтку був один з династії російських вельмож граф Шереметьєв. Російський меценат і музикант-любитель з роду Шереметьєвих, творець приватного оркестру, начальник Придворної співацької капели, свити Його Величності генерал майор. Власник садиб Останкіно, Улянка, Воронове і Шереметьєв двір. Також він був дуже відомим пожежником. У Тиманівці працював пивоварний та цегляний заводи графа Шереметьєва, а також будівля його контори, збудована в 1912 році. Зараз у приміщенні знаходиться музей села, де можна побачити продукцію тих часів. У Тиманівці є ще один музей — полководця Суворова. Тут він написав свою книгу «Наука побеждать». Будівля музею знаходиться в центрі села.

Дорога до Тиманівки

З Центрального автовокзалу прямого рейсу до Тиманівки ми не знайшли. Але можна доїхати будь-яким автобусом до Тульчина, напрямок “Вінниця-Чечельник”, наприклад. Квиток коштує 48,65 гривні. У Тульчині біля церкви є зупинка, звідки зазвичай їдуть до села — попуткою або автобусом. Маршрут назад такий самий: прямуєте на зупинку, яка знаходиться в кінці села та доїжджаєте попуткою (так простіше) до районного центру. На автовокзалі сідаєте на автобус, який прямує до Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up