Незвіданий Крим – каньйон, водоспад та ванна молодості

Незвіданий Крим – каньйон, водоспад та ванна молодості
Вінницьку туристку зачарував Кримський каньйон поєднанням величі скель та тендітної краси орхідей. А на його дні вона знайшла для себе ванну молодості. Але це було не все, адже далі на неї чекало синє озеро та срібний водоспад

Неймовірно, але і у нас є на що подивитися, де відірватися від цивілізації. Вінничанка, яка мандрувала гірськими стежинами Криму, відкрила для себе іншу Україну. За її словами, подорожуючи звичними дорогами, ми не помічаємо, що можна тільки трохи відступити убік і побачити інший світ і відкрити для себе справжні природні дива, не їдучи до іншої країни.
Дістатися до цього чуда природи можна по трасі Бахчисарай - Ялта, туристична стоянка Великий каньйон. З боку Бахчисарая п’ять кілометрів вгору від села Соколине. Від стоянки вниз по ущелині близько двох кілометрів.
- Там усе прекрасно обладнане лісництвом, дорога легка, - розповідає Тетяна Дроненко. - Це неймовірно, люди шукають пригод у далеких країнах, а тут зовсім поруч цілий світ пригод, - каже вінничанка. – Відчуття просто запаморочливі, це справжня пригода.

Великий каньйон Криму. – З першого кроку здається, що ти потрапила у якесь чарівне місце, де не полишає відчуття нереальності того, що відбувається, - каже Тетяна
Стежкою до великого каньйону Криму Тетяна Дроненко подорожувала з групою туристів, здебільшого - це були українці. Але вони вперше відкривали для себе красу рідної землі.
Глибина Великого каньйону Криму сягає 320 метрів, а довжина - більш трьох кілометрів. У каньйоні мало світла: навіть у розпал сонячного дня панує морок, і тільки далеко вгорі сяє смуга блакитного неба.


Прохід тропою по ущелині
- Спочатку дорога рухається по долині швидкої річечки Сари-Узень, - каже Тетяна. - Переходимо її по дерев'яному мосту. Лісовою стежкою йдемо вздовж річки Аузун-Узень. Високі дерева не дають пробитися спеці. Додаткова прохолода йде від річки.
Зі слів Тетяни, потім стежка доходить до карстового джерела Панія і Яблуневого броду. Далі є перехід на інший бік ріки від цього місця ущелина звужується. У найбільш вузьких місцях ширина каньйону не перевищує три-п’ять метрів. У цьому місці небезпечно голосно розмовляти - можливі каменепади.

Відео дня
>
Природнє диво
Каньйон утворився під дією води. Про грандіозну роботу річки можна судити по великій кількості на дні каньйону порогів, водоспадів, нагромаджень глиб і валунів. Століттями переміщувані водою, ці природні ядра-жорна висвердлюють в ложі ущелини своєрідні казани і "ванни", що досягають п’яти-шести метрів в поперечнику і мають два–три метри глибини.


У глибині каньйону цілюща ванна
Ущелина закінчується триметровим уступом з водоспадом, спадаючим у велику, заповнену водою ванну завдовжки п’ять метрів. Раніше її називали Караголь, сучасна назва - Ванна молодості, вона найбільша у каньйоні. Температура води у Ванні молодості навіть у найспекотніші дні близько 9-11 градусів Цельсія.
- Дорогою провідник розповів нам, що за легендою, скупавшись у ній, людина відновлює свої сили і стає молодшою, - каже Тетяна. – Я спробувала - сподобалося.


Квіти на скелях
У минулому, в льодовикову епоху, добре ізольований каньйон представляв собою притулок для теплолюбної флори. Не випадково тут мешкає 67% видів орхідних, що зустрічаються в Криму, зокрема, надзвичайно рідкісна орхідея Венерин черевичок.
- Здивувала велика кількість квітів, що ми побачили під час проходження стежки. Я таких і не бачила ніколи, - каже вінничанка. – У поєднанні з суровими скелями вони виглядають казково.

Водоспад Срібні струмені
Приблизно у трьох кілометрах від Великого каньйону Криму, посеред величного букового лісу знаходиться водоспад Срібні струмені. Водоспад дійсно гарний - велика нависла шапка моху, срібні струмки води, що стікають з нього і захований у темряві грот.
- Здається, що потрапила у кінострічку про романтичні пригоди з піратами та скарбами, - посміхається Тетяна. – Темний грот - печера скарбів, а під срібним водоспадом зустрінеш прекрасного героя.
Водоспад виглядає по різному
Літом вода біжить по камінню тонесенькими цівками на тлі невеликого гроту, густо обліпленого мохом. На вигляд водоспад дуже нагадує музичний інструмент, особливо якщо дивитися при яскравому сонці. Не випадково його ще називають Срібні струни, і він дійсно гарний і оригінальний.


Ставок князя Юсупова
Трохи вище водоспаду, за двісті метрів розташований ставок, влаштований для розведення форелі князем Юсуповим, власником цих місць у минулому. Проїжджаючи через село Соколине, можна побачити мисливський будиночок Юсупова та мечеть, зведену ним для жителів села. Вода в озері глибоко-синього кольору, через це його називають блакитним. Вода у озеро тече з карстової печери Сари-Коба, або Жовта, вона знаходиться прямо біля узбіччя дороги. 

Бухта у Коктебелі. Яскраве сонце та блакитна вода довершують красу природніх вигинів скель морського узбережжя

Коктебель - Хвіст дракона. Скеля у воді дійсно виглядає, як справжнісінький хвіст дракона, який ліг спати на березі чорного моря на багато тисяч років

Привал під час мандрівки. Усі втомилися та наситилися враженнями - саме час сфотографуватися усією групою, яка уже встигла подружитися під час подорожі Кримом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    То не Коктебель,Хвіст дракона, а Новий світ , мис Капчик
  • Anonymous

    це що у цю пору там квіти цвітуть і така зелень?
  • Anonymous

    А чего целых полгода готовили статью? Ведь туда летом ездили?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up