Ізраїль очима вінничан: як пройти митницю і побачити всю країну за 7 днів

Ізраїль очима вінничан: як пройти митницю і побачити всю країну за 7 днів
  • Тетяна та Борис Галичи — вінничани, які нещодавно відвідали Ізраїль, здійснивши свою давню мрію. Подружжя розповідає журналістам RIA/20 хвилин про свою подорож.
  • А ще дає поради, як пройти митницю, щоб «не завернули» додому, де краще харчуватися, що подивитися в Ізраїлі.
  • Під час інтерв’ю часто було чути слово «вразило», тому у статті окремо довелося виділити розділ «Що вразило в Ізраїлі»

Тетяна Галич, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри філології та гуманітарних наук Вінницької академії неперервної освіти, розповіла, що у дитинстві прочитала роман Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» і мріяла відвідати ті місця, які в ньому були описані.

Вінничанка Тетяна Галич давно мріяла відвідати Ізраїль

— Знаю, що іудеї — це єдина нація, яка вижила ще з библійних часів, також маю багато друзів, які були в Ізраїлі й про нього розповідали, — каже жінка. — І коли наш друг, громадянин Ізраїля, запросив відвідати країну, то ми з чоловіком вирішили здійснити мрію.

Подружжя було в Ізраїлі з 3 по 10 травня. Кажуть, що хоч у травні там зазвичай більше 40 градусів, але їм пощастило і було 23 градуси. — Вилітали ми із Вінниці близько третьої години ночі і біля сьомої ранку були вже в аеропорту Бен-Гуріон, — розповідає Борис. — Аеропорт Бен-Гуріон — це своєрідне містечко під Тель-Авівом: там свої вулиці, світлофори, магазини, заправки, пішохідні переходи, можна напрокат взяти автомобіль.

Відео дня
Тетяна та Борис Галичі в океанаріумі у Ейлаті

Про літак вінничани згадують, як про «невеличкий, комфортний і повністю заповнений».

— З Вінниці до Ізраїлю виліт два рази на тиждень.  Якщо квитки придбати заздалегідь, то це вийде дешевше, — пояснює Тетяна. — Середня ціна квитка приблизно 120 доларів, але може бути і 200. У мене був звичайний закордонний паспорт, а у чоловіка біометричний.

Як пройти митницю? «Будь собою і не вези робочі інструменти»

Тетяна згадує, що коли літак приземляється, одразу при виході біля трапу стоять великі красені в білих сорочках і чорних штанях й поглядом сканують кожного, хто виходить з літака, тобто відбувається візуальна перевірка. Якщо їм хтось не сподобається, можуть «завернути» у літак для додаткової перевірки.

Фінікові пальми

— Знаю, що існує шість ступенів перевірки, ми до цього не звикли, але треба бути самим собою і не вдавати з себе те, чого немає, — радить Борис. — З нашого літака двох відправили на додаткову перевірку.

А Тетяна чула про кумедний  випадок, коли з Вінницького району прилетіли «паломники», в яких із сумок стирчали робочі інструменти. — Зрозуміло, що всю цю «команду паломників» повернули в Україну, — каже жінка. — До речі, відправляють вже на Київ, отже, це додаткові збитки.

За словами вінничан, наступною перевіркою був паспортний контроль. Кожен літак має своє віконечко, до якого стоїш у чергу і заблукати неможливо. За віконечком сидять чемні люди і ставлять питання, на які відповідати треба англійською мовою: хто як вміє так і відповідає.

— Запитують про мету приїзду, ми сказали, що наша ціль — це подорожі, екскурсії і відпочинок, — каже Борис. — Коли я сказав, що я бізнесмен, це чомусь дуже розсмішило перевіряючого, каже, у вашому літаку всі бізнесмени, чим ви там займаєтеся?

Тетяна у заповіднику Ель-Геді

Потім безкоштовно видають по два папірці: блакитні в’їзні візи та рожеві виїзні, у самі паспорти нічого не штампують. Як пояснює Тетяна, є багато того, чого ви не бачите: камери, люди … може стояти компанія дівчаток, а насправді, це переодягнені спецслужби.

— Але ці ступені контролю дуже допомагають відчувати себе у безпеці і комфорті: ходиш по країні і абсолютно нічого не боїшся, — каже вінничанка. — Наприклад, на пляжі: приїжджають люди з усього світу, залишають велосипеди, одяг, рюкзаки, купаються, йдуть у в кафе і не бояться, що їхні речі вкрадуть.

Що слід відвідати і що смачного з’їсти

Ізраїль  — країна невелика, але має 6 кліматичних зон, і це є унікальним: є і снігова зона,  ти можеш їхати на лижах, а потім поплавати у морі, є тропіки і субтропіки, континентальний і субконтинентальний клімат.

— Ми були у багатьох зонах і максимально усе подивилися, — розповідає Тетяна. — Вигідніше орендувати автомобіль, ніж пересуватися громадським транспортом. Дороги чудові, правил там усі дотримуються, скрізь стоять камери. Якщо написано їхати 90 км/год, то будуть їхати 80-85 км/год, екстріму немає.

Берег Середземного моря

Автомобілем вінничани дісталися Тель-Авіву. Тель-Авів — це сучасне місто, місто туристів, де є багато хмарочосі і тусовочних місць. Ізраїльтяни так говорять: «Хайфа працює, Тель-Авів відпочиває, а Єрусалим молиться».

— Ми мали невеличку екскурсію по Тель-Авіву, а потім поїхали до Єрусалиму. Там зупинилися в готелі, який забронювали заздалегідь на сайті Booking.com, — продовжує Борис. — Краще не бронювати на п'ятницю чи суботу, тому що готелі можуть бути зайняті, адже люди часто їдуть відпочивають на вихідні.

Тетяна Галич помітила, що сніданки у готелях вегетаріанські (шведський стіл): є багато блюд із овочів, риба, а от на вечерю м'ясо їдять.  

— Часто ми купували піту — це така булочка з порожньою серединкою,  в яку можна покласти щось смачненьке. Також спробували фалафель — тефтельки з бобових, дуже смачні і поживні, є навіть заклади, які називаються «фалафельні», — розповіла жінка. — Зазвичай фалафелі складають у піту і додають різних салатів.

Поживна ізраїльська їжа

Пара радить: якщо вам потрібен бюджетний варіант, то найпростіше купувати продукти у супермаркетах, можна піти на базарчик, краще ввечері, тоді будуть величезні знижки на овочі та фрукти. У суботу магазини і базари не працюють, але, якщо це велике місто, то десь у супермаркеті може бути відкритою продуктова крамничка, щоб ніхто не помер з голоду.

Фалафелі

Борис і Тетяна хотіли спробувати різноманітні екзотичні фрукти — ті, яких раніше і назву не знали. Розповідають, що скуштували навіть кактуси. У кактуса їсти потрібно тільки желеподібну серединку, на смак і запах нагадує траву. Також у супермаркеті придбали плоди розміром з лимон яскраво помаранчевого кольору.

— Виявилося, що це  надзвичайно смачнюча штука із смішною назвою «шисіки». Вони дуже ароматні, соковиті, смак солодкий з кислинкою, всередині 4 насіннячка, які не потрібно їсти, — згадує Тетяна. — А ще уперше я побачила, як ростуть лимони, апельсини, грейпфрути, ми скуштували апельсини і лимони просто з дерева.

Смачні шисіки

Вінничани потрапили у гості до спільного знайомого, який живе у так званих «Ізраїльських Карпатах» — поселення під Хайфою, де найдорожча земля в Ізраїлі, а клімат такий, як у Вінницькій області. — Дійсно, дивишся здалеку — а там такі пагорби, гори, вкриті лісами, але єдина різниця — ті ліси апельсинові, — розповіла жінка.

Так зріють апельсини

Було подружжя Галичів і у Єрусалимі. Розповідають, що там є арабська та ізраїльська зона, а коли підходиш до Стіни Плачу, до священних місць, то стоять автоматчики, які можуть перевірити сумки.

— Нам вдалося навіть побачили, як приймали присягу ізраїльські хлопці біля Стіни Плачу, — розповів Борис. —  В Ізраїлі для тих, хто служить в армії, проїзд безкоштовний у всіх видах транспорту і вважається за честь підвезти солдата, їх дуже поважають. Тетяна додає, що у країні дуже багато молоді: тусуються, самовиражаються, як вміють: і в одязі, і у зачісках, але все в міру.

Присяга біля Стіни Плачу

— Про Мертве море ми багато чули, тепер і побачили. Там насправді можна лежати й потонути неможливо, а вода жирна на дотик, ніби гліцерин, — каже Тетяна Галич. — Якщо у вас є порізи, подряпини, і ви зайдете у Мертве море, то будьте готові, що одразу захочеться вистрибнути, тому що воно все пече, «випалює», дезінфікує.

Вінничани також сказали, що платних пляжів немає: ви сплачуєте лише стоянку автомобіля, все решта безкоштовно, наприклад, душі, де можна змити з себе солону воду.

Борис і Тетяна хотіли покупатися у Червоному морі, тому вирішили чотири дні пожити в готелі у місті Ейлат. Цікаво, що у готелі в них була покоївка Таня з Вінниці, яка там на заробітках, і це вважається хорошою роботою.

В океанаріумі

— У передмісті Ейлату є океанаріум, якому  вже років 40, вхід коштує біля 70 доларів, для дітей дешевше. Але ти там можеш бути цілий день, — розповів Борис. – На території океанаріуму є  велика дворівнева башта, де можна гвинтовою драбиною підніматися на оглядовий майданчик, а також спуститися нижче рівня океану і в ілюмінатори споглядати за всіма морськими «чудернацтвами».

В океанаріумі є павільйони з рідкісними або небезпечними рибами. На вході можна отримати карту-путівник, в якій розписано по годинах, що і де відбуватиметься.

— Ти можеш піти й подивитися, як годують черепах. Розповідають, що це за черепахи, що вони їдять, який в них спосіб життя. Тобто одразу йде лекція, і діти таким чином чогось навчаються, — пояснила Тетяна. —  Також там є кінотеатри, де демонструють науково-популярні фільми, наприклад, про акул. Тобі видають навушники і ти можеш обрати переклад на будь-яку мову.

Жінка розказала, що сидіння починають імітувати «качку» на морі. Для тих, хто не переносить качки, є сидіння, що не качаються — все продумано для людей.

Борису і Тетяні сподобався атракціон, де відбувається своєрідна лотерея — розкриття мушлів із перлами. Ти обираєш будь-яку ракушку, купуєш її — і отримуєш те, що у середині, перлинку – рожеву, білу або чорну, або може бути й дві, як пощастить.

Лотерея з перлами

Після Ейлату подружжя поїхало у Беєр-Шеву — досить сучасне студентське місто, місто університетське, але навколо нього — пустеля. Тетяна згадує, що там абсолютно місячні пейзажі. А коли проїжджали повз пустелю, побачили танковий полігон, де відбуваються навчання.

Що вразило в Ізраїлі?

Пара так часто вимовляла слово «вразило», що доводиться виділити окремий абзац про все, що вразило.

1. — Вразила толерантність і терплячість людей. Наприклад, у Єрусалимі,  у старому місті вулички вузенькі, автомобілі стоять по два боки вулиці, потрібно якось проїхати. Буває автомобіль так починає маневрувати, що перекриває всю вулицю і за ним утворюється черга з машин. Жоден водій не вийде і не буде кричати і виявляти незадоволення: всі будуть мовчки чекати поки ти «вирулиш».


2. Вразило, що можна зайти у будь-який ресторан чи кафе, попросити води і тобі без проблем наллють склянку води й нічого не скажуть, все-таки спека на вулиці.


3. Вразило, що ніде немає парканів, хіба що може бути невеличкий газончик, але всі знають, що це приватна власність. Архітектура цікава, всі дахи пласкі, на них часто стоять сонячні батареї. Кожен готель, кожен транспортний засіб обов’язково мають клімат-контроль.


4. Вразив величезний ступінь патріотизму: біля будинків висять прапори, у старому місті в Єрусалимі дуже багато прапорів. Вінничани навіть подумали, що відбувається національне свято, але ізраїльтяни сказали, що в них так завжди, вони пишаються своєю країною і своїм прапором.


5. Вразило, що скрізь багато маленьких дітей. — Коли ми їхали з Єрусалиму в Ейлат через Мертве море, дорогою заїхали у заповідник Ель-Геді. Це такий ландшафтно-природний заповідник із своєю флорою і фауною, з водоспадами, — пригадує Тетяна. — І там побачили сім'ю з трьома дітьми, де старшому рочки 4, а найменшій дитинці навіть і року немає, і вона у рюкзаку  за спиною в тата у позі «морської зірки», але ж разом з батьками відвідувала заповідник.

В Ізраїлі із появою дітей життя тільки починається. Дітей там обожнюють, їм дозволяється багато чого, якщо не все.  Підвищити голос на дитину десь у громадському місці неможливо, відразу буде викликана поліція й на тебе чекають неприємності, тому що ти порушив права дитини.

 


6. Вразило, що з дітьми багато часу проводять саме чоловіки, татусі. Наприклад, тато веде дітей з дитячого садочка додому через пляж, хлопчик і дівчинка спіймали крабиків, їх роздивляються, заходять в море прямо у босоніжках і ніхто нічого дітям не каже. — Також була цікава картина із з хлопчиком, який стояв на березі в мокрому по шию одязі, — розповіла Тетяна. —  А мати, не підвищуючи голосу, у хлопчика питає, для чого він зайшов у море, вона ж не дозволяла. А хлопчик відповідає «Я випадково».


7. Вразило те, що ніде в Ізраїлі немає платних в туалетів, скрізь у туалетах є туалетний папір, серветки, освіжувачі, пеленальні столики.


8. Вразило, що дуже все близько, наприклад, в Ейлаті з берега видно Йорданію.


9. Вразило, що побутовими питаннями люди не переймаються, вони бережуть свій час. Коли пара гостювала у спільного знайомого, там були розкидані онуками іграшки, малюнки … ніхто не прибирав це, посуд теж складений у раковині. Люди, які можуть собі дозволити, наймають прибиральниць, які приїжджають двічі на тиждень і наводять лад у будинку. — Не те, що люди ледачі, просто вважають, що нехай прибиранням займається спеціальна людина, якій будуть платити гроші. Прибиральниці зазвичай також на своїх автомобілях приїжджають, — пояснила Тетяна Галич. —  А в цей час мешканці займаються тим, що їм подобається: їздять на велосипеді, вчаться грати у покер, або їздять на ралі.


10. Вразило, що хоч у Ізраїлі не скрізь зелено, але вже якщо є якесь дерево, то воно настільки варто уваги, що хочеться його сфотографувати: чи там листя чудернацьке, або незвичайно цвіте, або яскраві кольори. Таке враження, що його мало, але ну так воно вже намагається сподобатися.

За словами пані Тетяни, Ізраїль це те унікальне місце на Земній кулі, де кожен знайде для себе те, що шукає: релігійні люди зможуть відвідати Святі місця Вселенського масштабу. Якщо любиш відпочинок на морі — знайдеш фешенебельні курорти на трьох морях. Цікавишся історією — у Ізраїлі багато історичних пам'яток. А любителі подорожувати отримають величезне задоволення від неповторного місцевого колориту!

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up