Експедиція хащами: Як ми шукали набережну від Староміського мосту до Сабарова

Експедиція хащами: Як ми шукали набережну від Староміського мосту до Сабарова

База відпочинку типу «роздертий тролейбус», каналізаційний док у формі старого маяка та непролазні хащі. Ми вирішили перевірити наскільки доступна набережна Південного Бугу і чи можна прогулятись берегами річки без перешкод. Цього разу спробували пройти лівим берегом від Староміського мосту до Сабарова. 

Подорож розпочалась з не дуже приємного знаку. За кільканадцять метрів від мосту на пустирі височів паркан з грізним написом  «Приватна власність. Ведеться відеоспостереження». Щоправда ніяких камер ми не помітили. Просто порослий бур'янами пустир. Йти тут не важко, адже під ногами асфальтна доріжка.

Відео дня

Далі дорога переходить у стежку, з однієї сторони якої - приватні будинки, а з іншої, у напрямку річки, огороджені підручними приладдями городи.

Кінець Бузького спуску

Дуже здивував несподіваний кінець вулиці Бузький спуск. Прямо на ній виріс паркан. Господар перегородив вулицю і за рахунок її та прибережної території продовжив собі подвір'я.

Прохід до води перекритий, а на паркані висять камери спостереження. Згідно геолокації карт гугл, тут ще має бути кілька десятків метрів вулиці.

Спортивні бази з мальовничими пірсами

Подальша прогулянка була вздовж спортивних баз: гарна асфальтована дорога, неквапливі мами, що вигулювали своїх дітлахів на дитячих майданчиках, зосереджені на своїх вудилищах рибалки, спорсмени, які десятки разів на байдарках проходили «ворота» на Південному Бузі.

Мис рибалок

За територією баз є невеликий мис. Видно, що на ньому полюбляють збиратись рибалки, є багато прогалин і розчищених під рибалку місць.

Хвіртка у «глухі» місця

Після останньої спортивної бази дорога перетворилася на стежку, обабіч якої поросли і вже посохли бур'яни. Її перегородили чомусь парканом з хвірткою. Що від чого відділяє ця огорожа - не зрозуміло.

Далі почалися «глухі» місця. По дорозі ми не зустріли людей, зате дізналися про багато місць для пікніку. Ліворуч - скелі і затишні галявини, розлогі дерева, праворуч - Буг.

Високо на скелях стоять будинки. Під однією з таких скель ми побачили два озера.

Вода з озер витікає у Буг і місцями перетинає стежку струмками. Хтось проклав тут для перехожих невеличкі кладочки.

Іржавий корабель та скеля, в якій блукає луна 

Одна з найбільших скель, до яких можна підійти, знаходиться на з'їзді до Бугу з провулку Лютневої революції. Вона утворює ніби затишну кишеню. Видно, що через скелю пробиваються поверхневі води. Дорога роз'їжджена автомобілями. Видно місцевим також подобається ця місцина. Тут дивна акустика, коли говориш, не зрозуміло звідки повертається звук.

Хтось вивішав високо на скелі український прапор.

Через дорогу від скелі, над самою річкою, огороджена територія з написом «вхід заборонено». Біля пристані стоїть іржавий корабель. 

Розкішний дуб і кран

Далі дорога починає заростати деревами і впирається в ліс. Перед ним, віддалено він інших дерев, росте розкішний дуб. У лісі видно сліди техніки. Стежка розбита важкими автівками і розмішана в багнюку. 

Дорогою стало важко йти, ми піднялись вище до будинків, щоб обійти болото і добратись до будівництва з іншої сторони. 

Виявилось, що зверху також будуть. Біля приватного будинку свіжерозчищена земля, на шнурках розвішаний випраний одяг. 

Через дорогу від будинку, на дереві висить саморобна продірявлена мішень.

За словами місцевих жителів техніка, яка працює на березі Бугу, будує каналізаційний док, який буде перекачувати каналізаційні відходи по трубах під Бугом до міських відстійників.

«Сідала» для рибалок і док, схожий на маяк

Далі стежка під річкою веде нас до старого каналізаційного доку. Дорогою на воді зустрічаються дерев’яні конструкції. Працівник доку розповідає, що це «сідала» для рибалок. Вони запливають на них і ловлять рибу.

Біля доку стоїть жовтий фургончик, і смердить каналізацією. Будівля на березі річки кругла і нагадує низький маяк.

За доком починається дитячій табір «Колос». Тут просторо, широко і є де прогулятись. Табір має свій пірс, на якому є залізна лавочка. Звідти відкривається чудовий краєвид на пагорб лікарні Ющенка.

 

«Роздертий» тролейбус і непролазні хащі

Нам траплялись важкі для пішоходів місця, але справжні труднощі починались тут. За «Колосом» є щось схоже на стежку, але її закидали будівельним сміттям та поламаними деревами. 

Тут також йде будівництво.

На березі вже почали зводити альтанку. 

Трохи далі, через хащі натрапляємо на дивну базу відпочинку. Столи і стільці тут зібрані з частин тролейбусів. Можна помітити  і вікна. Також тут є урни схожі на ті, що колись встановлювали у парках.

Територія, на якій розміщуються столики, не маленька. Тут є навіть озеро і кілька критих столиків. На деяких замість скатертин порвана тюль. Все брудне і подерте.

Прохід далі перекритий колючим дротом. Щоб вийти потрібно повертатись на дорогу.

Приватне озеро з лебедями і вітряк

Вийти до Бугу далі дуже важко. Тут паркани, які важко обходити, і мокра земля, на якій грузнуть ноги. Напевно, влітку тут пройти взагалі не можливо, адже буяє зелень та бур’яни.



Один з найдовших парканів будинку, що на вулиці Левадній, відділяє величеньке приватне озеро, на якому плавають лебеді. На березі стоїть вітряк.


 



Далі почався ліс, через який йде дуже гарна доріжка. І аж до самого Сабарова ми не зустріли ніяких перешкод на своєму шляху.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • MrNastyMind

    Особенно "радует" дом с личной, бетонной, пристанью. Тот который еще строится
  • Anonymous

    Там нужно вот таким бульдозером пройтись на 50 метров от воды. И так по всей Виннице и Украине - но у нас бардак и беспредел.
  • Kazimir

    В Украине действуют нормы, направленные на сохранение побережье рек и водоемов от застройки и загрязнения. В законодательстве существуют нормы, которыми пользуются недобросовестные застройщики для возведения потенциально опасных новостроек. Вот такая вот европейская страна.
    Вы еще по правому берегу пройдитесь.
  • Задунайский Торонтуй

    Это полмаршрута. Вторая половина через греблю до улицы Пирогова, потом через псишку и по Свердлова до Старогородского моста. Я Это моя обычная утренняя пробежка была когда-то... Желающие повторить есть?

    Ржавый корабль - бывшая спасательная станция.

    Круглое фекальное здание стоит на месте костровой площадки пионерского лагеря имени Тюленина. Костер (огромный!) зажигался всегда в начале и в конце смены - 6 раз за лето. И видуха на Южный Буг (очень тогда судоходный) была неописуемая...

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    А еще в том обрыве где прапор, на левой стене, есть интересные следы. Будто какой-то великан кусал стену. Мы, пацаны, решили что наверное динозавр)).

    Торонтухин reply Задунайский Торонтуй

    А еще песни пели под тот костер."Взвейтесь кострами синие ночи! Мы пионеры - дети рабочих". Потом картошку на углях жарили.

    Никто даже представить себе не мог...

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    ЗЫ. А прапор выкинул кто-то просто. Есть такая у местных привычка - мусор кидать с обрыва.

    Валерий Коп reply Задунайский Торонтуй

    Двись не вдавись гнидо від своєї ж желчі...

    Задунайский Торонтуй reply Валерий Коп

    Вижу ты от своей уже. Только бульки пошли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up