Богдана Плотиця: «Ванкувер – місто-солянка, бо складається з різних культур світу. Там чужим себе не відчуваєш»

Богдана Плотиця: «Ванкувер – місто-солянка, бо складається з різних культур світу. Там чужим себе не відчуваєш»
Богдана Плотиця про свої враження від місяця життя у Ванкувері
  • Експерти-мовники завжди говорять, що краще вивчати іноземну мову в середовищі, де нею говорять.
  • Наша героїня – 20-ти річна студентка Вінницького медичного університету відправилася на місяць у Канаду, щоб покращити англійську і спробувати самостійне життя на іншому континенті.


 

Богдана Плотиця розповіла про власні здивування і переживання під час подорожі. А також назвала 5 обов'язкових речей, які потрібно зробити у Ванкувері.

– Розкажи про програму вивчення англійської мови. Чому саме у Ванкувері?

– Я навчаюся у медичному університеті і тому шукала курси, де можу підтягнути англійську саме у цьому напрямі. Про школу у Ванкувері мені розказали викладачі. Звичайно, є багато інших курсів і у Європі, але, як виявилося, вузькопрофільних не так багато.

Відео дня

Богдана Плотиця

– Організацією подорожі і пошуком житла ти займалася самостійно?

– Школа пропонує житло. На час проходження курсів студенти живуть у приймаючій сім'ї.

– Як розпочалась твоя підготовка до подорожі?

– Я знала, що поїду до Канади задовго до подорожі, тому що збір документів – це справа не швидка. До речі, мені дуже пощастило, бо візу відкрили на 10 років. У той час, коли моїй подрузі дозволили в'їзд всього на 1 рік.

Крім того, у мене не було багато часу читати про Канаду і Ванкувер. Тому розбиралася вже на місці.

Ванкувер – місто-солянка, бо складається з різних культур світу. Там чужим себе не відчуваєш, тому що по факту всі чужі. Корінного населення майже немає.

Фото з особистого архіву Богдани

Перед поїздкою я знайшла якісь найпопулярніші факти, подивилась куди можна сходити, щоб хоча б трохи орієнтуватися на місцевості. Прочитала, що Ванкувер вважається найкращим містом для проживання у світі і це дійсно так.

Нано-місто, де все у склі і поміж ним дуже багато дерев. Жителі міста їх не вирубують, як у нас, а навпаки стараються максимально засадити. Навіть на дахах теж висаджують дерева просто, щоб було чистіше повітря. Вони можуть спокійно пити воду з крану. Для нас це, особливо для Вінниці, проблемно. Я спочатку дивувалася тому як люди можуть піклуватися про навколишнє середовище. Родина, в якій я жила дуже серйозно ставиться до проблем екології. Вони все сортують, все на переробку.

– Перші враження від міста – які вони були?

– Взагалі перше «вау» було не від архітектури та будинків. Це сталося трохи пізніше. Мене спочатку здивували люди. Абсолютно всі намагаються допомогти, всі посміхаються і мають домашніх улюбленців.

Ванкувер у всій красі

Ще дивним було побачити велику кількість безхатченків і наявність у них тварин. Вони так само їх вигулюють. Наприклад, беруть із собою матрац, скручують його, несуть на собі, а поряд ведуть собаку. І взагалі у них там є свій окремий квартал. Ми з подругою якось вирішили пройтись і випадково натрапили туди.

Держава виділила для безхатьок цілий квартал, який знаходиться у старому місті. Там для кожного безпритульного держава виділили квартиру. За житло вони не платять жодних податків. Крім того, їх там годують тричі на день і навіть, за великої необхідності, виділяють наркотичні засоби. А ще безхатьки мають доступ до безкоштовної медицини, там це як куш зірвати. Медицина дуже дорога. Якщо, наприклад, ти зломав пальця, то за лікування можеш заплатити до 5 тисяч доларів.

А повертаючись, до дивного кварталу нещасних людей, то додам, що їм виділяють біля 1 тисячі доларів на місяць.

Те відчуття коли безхатьки у Ванкувері живуть краще, ніж українці, які працюють зранку і до ночі.

У старій частині міста, звичайно, є ще що подивитися, але через цей квартал туди ходити було трохи страшно.

– Жити у Ванкувері дорого?

– Якщо ти працюєш, то у будь-якому випадку живеш краще. Звісно дорожче жити, ніж у нас. Кава «Starbucks» коштує $3-4. Я, наприклад, каву п'ю тричі на день, тому у Ванкувері доводилось скорочувати свою добову дозу.

Що стосується заробітних плат, то на секунду, медсестри отримують до $15 тис. на місяць. За житло потрібно  заплатити $3 тис., але все одно на щоденні витрати вистачає. У Ванкувері навіть немає тенденції жити у кредит. Багато хто має своє житло.

Надсучасне місто

– Скільки потрібно коштів, щоб прожити один день у Ванкувері?

– Якщо не враховувати житло і витрачати кошти лише на їжу, то в $30 на день можна вкластись. У Ванкувері дуже багато закладів із китайської кухнею і там великі порції. Тому можеш один раз замовити і потім весь день їсти.

Крім того, у молах постійно діють якісь знижки, тому одяг та необхідні речі можна придбати дешевше.

Щодо витрат на транспорт, то я брала проїзний на місяць. Якщо не купувати квиток, то можна витратити близько $300 за 30 днів лише на транспорт.  Мені проїзний на метро і автобус, наприклад, обійшовся приблизно до $100.

– Мовні курси, на які ти поїхала, зазвичай збирають людей із різних куточків світу. Чи не відчувала ти якогось стереотипного ставлення до себе?

– За останні 7 років на цих курсах були лише 2 українки – я і моя подруга. Колись давно була ще одна дівчина. Тому ніхто навіть не знав що таке Україна і де вона знаходиться. У них своє життя, свій континент. Вони знають найпопулярніші країни, але про Україну не чули. А якщо чули, то тільки через ситуацію на Сході. Більше асоціацій жодних немає.

– Чи є у Ванкувері особливі традиції, які справили на тебе враження?

– Традицій як таких немає, тому що там живе багато різних національностей і кожна підтримує свої традиції. У кожного є щось своє. Тут навіть не можна побачити чисто канадські речі. Єдине, що дійсно запам'ятовується як візитна картка Ванкувера – ставлення до життя його жителів. Вони щасливі. У них немає закладеної позиції жертви, і вони не думають про погане.

– Як ти проводила вільний час у Ванкувері?

– Ми з подругою ходили на екскурсії. Їздили на гору, звідки відкривається неймовірний вид на Ванкувер. Також відвідали підвісний міст.

В принципі, там багато басейнів, щоб відпочити. І звичайно, океан, але як правило вода там холодна. Нам вдалося покупатися лише один раз. А місцеві жителі розповідали, що взагалі не ходять до океану, тому що страховка не покриває нещасні випадки, які можуть там статися.

Нічний Ванкувер

Вночі місто ніколи не спить. У нас в групі  було дуже багато бразильців і вони щовівторка організовували свої танцювальні вечори. Щоправда я не виходила на такі нічні прогулянки бо квартал із людьми без постійного місця проживання трохи наганяв страху. Крім того, нам вдалося попасти на фестиваль феєрверків. Там часто проходять подібні речі.

Виставка картин Густава Клімта у художньому музеї Ванкувера

– Назви, будь ласка, 5 речей, які потрібно обов'язково зробити у Ванкувері:

  1. Точно не раджу йти в квартал цих нещасних людей, бо дуже страшно.
  2. Варто відвідати підвісний міст – з нього відкривається шалений вид на Ванкувер.
  3. Взяти наводний транспорт і відправитися на Квітковий острів, там є ресторан, де готують з квітів.
  4. Обов'язково сходити до художнього музею. Туди завжди привозять класні виставки, ми, наприклад, змогли побачити оригінали картин Густава Клімта.
  5. Покупатися в океані. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Данилюк

    Чого воно в штанішках подертих,це шо воно там бомжує і в бомжів випитує нові англосвова?
  • Задунайский Торонтуй

    6. Съездить в Торонто.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up