ЗНО у 23 школі: обшуки металошукачем та тести під сигналізацією

ЗНО у 23 школі: обшуки металошукачем та тести під сигналізацією
  • На столі — тільки паспорт і сертифікат учасника ЗНО, у туалет — у компанії чергового по поверху: так у 23 школі пройшло перше у цьому році тестування з мови та літератури.
  • Контроль дався взнаки: форс-мажорів на пункті тестування не було.

 

Перший тест ЗНО у 23 школі пройшов напрочуд спокійно: учні не зомлівали від хвилювання, а інструктори проводили усі необхідні для тестування процедури із точністю до хвилини. Ще з десятої години перед парадним входом до школи згуртувалось в очікуванні початку із двісті учнів та батьків. Двері у приміщення відкрилися рівно о 10.15, і хвиля майбутніх абітурієнтів — а поки ще учнів — ринула всередину.

На вікні вестибюля, прямо поряд із дверима, вивішені списки прізвищ учнів та аудиторій, у які їм треба буде відправитися на тестування. Натовп дітей потроху «розсмоктується»: вони біжать у напрямку сходів, аби потім рівномірно розподілитися по двадцять одній аудиторії. До 10.50 на пункт тестування повинні прибути 315 зареєстрованих для проходження ЗНО дітей. Прийди вони пізніше на 5 хвилин, і будуть вже недопущені до тестів.

Тести під  сигналізацією

Відео дня

Поки натовп учнів вінницьких шкіл розбігається по аудиторіях, представник Вінницького центру оцінювання якості освіти Ольга Рябоконь, директор школи та декілька спостерігачів направляються до опломбованих дверей на другому поверсі закладу. Саме тут, за дверима під сигналізацією, і знаходиться контейнер із тестами, теж опломбований.— Шановні спостерігачі, прошу вас переконатися у цілісності контейнера, — каже директор школи Наталія Богар.

Із контейнером усе гаразд, і поліцейський зі служби охорони тягне його до актової зали, де зібралися усі інструктори.Кілька змахів ножицями, і пломбу знято.

— Зараз ми перерахуємо, скільки тут є пакетів. Я зафіксую час. А ви, старші інструктори, подивитеся і запишете, що ці пакети неушкоджені. Ці тести поїдуть на перевірку до… Львівського центру оцінювання якості освіти, — каже Ольга Рябоконь.О 10.43 усі інструктори розходяться по аудиторіях.

У дітей є ще декілька вільних хвилин, перш ніж почнеться тестування. У коридорі із подругами розмовляє Юля Поліщук із 26 школи. Журналісту RIA вона розповіла, що готувалася до ЗНО близько року.

— Окрім української мови, збираюся здавати ще географію та історію. Я ще точно не вирішила, куди буду подавати документи: або в Донецький, або у торговий. Визначилась тільки із напрямом: спеціальність має бути пов’язана із економікою. Пробне тестування було досить неважке. Якщо такі ж питання будуть сьогодні, наберу балів із 180.

Обшуки та невимкнені телефони

— Не лякайтесь, ми просто будемо сидіти і дивитися на вас, — посміхається старший інструктор Наталя Подорожняк до дітей. Ті нервово переглядаються, і постійно перекладають місцями новенькі пластикові ID-паспорти і сертифікати. — Найголовніше, щоб під час технологічної перерви металошукач на вас не спрацював. І ще одне: не просто поставте свої телефони на віброрежим, а вимкніть їх, — на цих словах інструктора двоє учнів біжать вимикати свої гаджети до парти у кутку, де в купу звалені усі рюкзаки та сумки. А Наталя продовжує:— Зошити із виконаними завданнями отримаєте до третьої години дня, не раніше. Я вам їх роздам.

А потім годинник б’є одинадцяту, і дітей вітають із початком тестів. Старший інструктор дістає пакет із тестовими завданнями. Він запломбований, і один із учнів підтверджує: пакет щільно закритий, розрізів на поверхні пакету нема. Усередині 15 тестових завдань, по 15 бланків «А» та «В», і стрічка зі штрих-кодами на роботу кожного з учнів. Під час їх розклеювання штрих-коди під номерами 00 та 04 не чіпають: діти, які повинні були сидіти на цих місцях, не з’явилися на тестування. — Зараз роздам вам зошити, але поки не відкривайте їх. Номер зошита повинен відповідати номеру робочого місця. От-от почнеться тестування, і журналісту доводиться покинути аудиторію: від початку тестування стороннім у аудиторії вже не місце.

— До аудиторії під час тестування можуть зайти тільки учасники технологічної перерви: начальник пункту тестування проставить штампи власне на сертифікатах, а представник поліції охорони обшукає кожну дитину металошукачем, — розповіла журналісту Ольга Рябоконь.  Станом на третю годину дня тестування вже скінчилося. Тепер запломбований контейнер із заповненими тестовими бланками працівники державної служби спецзв’язку повинні якнайшвидше доставити до Львівського центру оцінювання якості для перевірки.

Медичний супровід: усе під контролем

Валерія Паріпса, медсестра школи № 23

— Я була ще на пробних ЗНО в цій же школі. А от щоб на основній сесії — то це перший раз. Зазвичай звертаються із пониженим чи, навпаки, підвищеним тиском. Усі необхідні медикаменти у нас є. Сьогодні за 20 хвилин до початку ЗНО до мене потрапили дівчина та хлопець. У дівчини тиск був понижений, а в хлопця — підвищений. Перехвилювалися, хоча й не зізнавалися у цьому. Але до ладу я їх привела, і на тестування вони пішли вже у нормальному стані. У разі екстрених випадків викликатиму швидку: вона до школи за 5-7 хвилин приїжджає.

Копи пильнують

Богдан Адамчук, дільничний офіцер поліції Вінницького відділу поліції

— У мої повноваження входить забезпечення порядку на території пункту тестування. У приміщення школи я заходити не можу. Всередині для такого ж завдання є працівник держслужби охорони з металошукачем. У охороні пункту тестування беру участь вперше, і поки, станом на 11.30, небезпечних ситуацій не виникало.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ирина Черномор

    Дійсно,це маразм. Особливо,ходити по нужді з черговим.
  • Yulia Krivickaya

    А по-моему это маразм. Как мы и наши родителя без этого бреда учились, и шпоры всегда все писали и списывали, и ничего... Кто тупой - ему и шпоры не помогут, их тоже нужно уметь писать и читать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up