Життя у пітьмі: У Вінниці незрячих навчають на в’язальних машинах

Життя у пітьмі: У Вінниці незрячих навчають на в’язальних машинах
  • Чи можна навчити незрячу людину працювати на в’язальній машині?І не тільки.
  • Як поєднати навчання з реабілітацією – лікувальною фізкультурою, відвідуванням басейну?..
  • Чи реально людині з особливими потребами знайти роботу?
  • У всьому цьому допомагають у центрі реабілітації інвалідів «Поділля» у Вінниці
  • Хто може скористатися такими послугами? Скільки це коштує?

Пілотний проект реалізують у Вінницькому центрі комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля». За словами керівника Романа Штогрина,  назву центру змінили, адже слово «інвалід» прибрали з лексикону на законодавчому рівні.

-Наше завдання навчити людей саме тих спеціальностей, чи тому вмінню, що вони самі пропонують, - уточнює співрозмовник. - По завершенні навчання забезпечити соціальний супровід для пошуку місця роботи. Ця  складова, на думку керівника, надзвичайно важлива. Уже мають досвід працевлаштування 12-ти нечуючих  і однієї людини на візку. Всі вони працюють касирами  в одному з торговельних центрів міста.

-Мало хто вірив, що таке можливо, - зазначає пан Роман. – Ні роботодавці, ні наші підопічні не були певні, що з цього щось вийде. Але ж вийшло. Керівництво торгівельного центру просить рекомендувати їм ще таких працівників. Пояснюють це тим, що нечуючі проявили себе надзвичайно відповідальними у роботі!

Відео дня

У нинішньому році у Центрі розпочали навчати групу незрячих працювати на в’язальних машинах.  На їх же пропозицію. Такі люди самотужки навіть групу сформували. В’язані шапочка, светр, шарф, інші речі – важко повірити, що їх виготовили незрячі. Поки що в’яжуть гачками. Наступний етап – навчання на в’язальних машинах. «Ніхто, крім нас, не навчає незрячих такому умінню, - уточнює Роман Штогрин. – Принаймні, у Вінниці».

Скористатися новою програмою  центру «Поділля», схваленою Мінсоцполітики, може кожен охочий, хто має групу інвалідності. Причому, не тільки з Вінницької області. У Центру статус міжрегіонального. Тут створено також умови для проживання іногородніх.  Реабілітація – безкоштовна.

Навчуся в'язати – зможу заробляти

Перша реабілітаційна група нараховує шестеро осіб. Незрячий чоловік опановує мистецтво масажу, п’ятеро жінок навчаються в’язанню гачком і на в’язальній машині.

-Тільки не пишіть, що ми нещасні, - каже дзвінким голосом Оксана Войтко, це вона зібрала групу. – Пожалієте мене, що я впала у відкритий люк. А таке справді було. І не одна я опинялася у такій ситуації. І що з того жалю, чи співчуття? Дякувати, живі залишилися. А ось якщо є можливість допомогти – це вже інша справа. От ми навчимося гарно в'язати, захочемо продавати свої вироби. Тут би підставити плече…

У пані Оксани інвалідність по зору з дитинства. Навчалася у спеціалізованій школі для незрячих. Зуміла здобути вищу освіту. Має диплом Вінницького державного педагогічного університету. За фахом – український філолог. 13 років учителювала у вечірній школі для слабкозорих і незрячих. Але школу закрили. Жінка опинилася без роботи.

-Для мене навчання на курсах  в’язальниць це прагнення отримати можливість заробляти на життя власними руками, - уточнює співрозмовниця. –Якщо відверто, не думала, що навчуся. Зуміла! Уже шапочку зв’язала. З вушками. Ходжу в ній. Тепло, зручно та ще й приємно, бо зроблена самою для себе.

Поради майстра під час занять пані Оксана, як і майже всі інші,  записує на диктофон. Дома прослуховує. Лариса Мельник робить запис на дошці Брайля. Наймолодша у групі Галина Корнєєва Ще коли навчалася у школі для незрячих, захопилася виробами з бісеру.  Мало вірила, що зуміє опанувати ще й в’язання нитками. Каже, коли запропонували купити гачки, вирішила таким чином: якщо справа не піде, віддасть їх мамі. Вона також займається в’язанням. «Після першого тижня навчання кажу мамі, вибач, але я жадібна, тому гачки тобі не віддам, - усміхається співрозмовниця. – Сподобалося, Хочеться навчитися».

На запитання, як вдається в’язати, коли не бачиш, що робиш, відповідає: «Мої очі – мої руки. Ми все відчуваємо руками. Кожну петличку, кожен вузлик». У Галини мрія: виготовляти комбіновані вироби – в’язані з ниток речі прикрашати візерунками з бісеру. Узори їм підказує майстер. Вона ж радить вироби, що користуються попитом.

Ще одна учасниця групи Лариса Мельник раніше в'язала шпицями. У неї багато власних виробів. Зв’язала синові светр, а він сподобався його другові. Тепер і товариш сина має таку саму вдяганку. Для мами – носки і жилетку. Сама ж носить дві оригінальні накидки. Теж власної роботи.

-У мене бажання навчитися працювати не тільки гачком, а й на в’язальній машині, - розповідає жінка.

– Гачком дещо вже вдається, а як буде з машиною, складно сказати.

Перші вправи на в’язальній машині зробила Наталія Філюк. При допомозі майстра, звичайно. Оксана Ванюшкіна, яка навчає незрячих, переконана, що її учні зуміють опанувати машинне в’язання. Потрібен час. Щоправда, значно більше, ніж для в’язання гачком.

У цих людей величезне бажання вчитися!

-Настільки мотивованих учнів, якими є мої нинішні підопічні,зустрічає уперше у своїй роботі, - розповідає майстер Оксана Ванюшкіна. – Та й взагалі уперше працюю з незрячими людьми.  У них дуже велике бажання вчитися. Є такі елементи, що їх опанували за день, тоді як люди, у яких гарний зір, вивчали їх тиждень-другий. Мої учні уже отримали ази нової справи. Перейшли до виготовлення узорів. Без помилок, звичайно, не обходиться. Втім, можу з упевненістю  сказати, що їх реально навчити виготовляти такі речі, які можна виставляти на продаж.

Дамо їм також  основи машинного в’язання. Це розширить їхні можливості. Наприклад, машинний виріб можна прикрасити елементами, зв’язаними гачком. У мене мрія, щоб їм виділили місце у великому торгівельному центрі. Щоб там могли продавати, отримувати замовлення

Директор міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів «Поділля» Роман Штогрин:

-Комплексна реабілітація з отриманням виробничих навиків і працевлаштування людей з особливими потребами – новий напрямок роботи нашого Центру. Завдяки їй змінюємо, точніше, ламаємо стереотипи у ставленні до таких людей. Переконуємо їх самих, роботодавців, суспільство, що вони мають право і можуть трудитися на відкритому ринку праці. Для нинішньої групи в’язальниць уже проводимо перемовини з одним з торговельних центрів про виділення місця для продажу їхніх виробів.

Ми відкриті до співпраці з кожним охочим, хто має групу інвалідності, віком  від 18-ти років. Послуги для таких людей безкоштовні.

Адреса Центру: м. Вінниця, вул. Пирогова, 135-а, зупинка «Лікарня ім. Ющенка». Телефони: 68-02-60, т/ф (0432) 55-47-10, 68-02-61

P.S.Запитав співрозмовників, незрячих в’язальниць, як вони дізнаються про написане? Відповіли одразу, майже в один голос. «Так ми ж проживаємо і спілкуємося з людьми, які бачать сонце. Вони ж і розкажуть, і прочитають…»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up