Жінки чергують вдень, чоловіки – вночі. Печерський суд ухвалив забрати цукор з Кирнасівки

Жінки чергують вдень, чоловіки – вночі. Печерський суд ухвалив забрати цукор з Кирнасівки
У Кирнасівці знов протистояння між місцевими і заїжджими, які мають намір вивезти цукор і порізати завод
  • Селище Кирнасівка вкотре перетворюється на гарячу точку в області
  • Невідомі для місцевих люди у супроводі поліції зайшли на завод
  • Над селом прозвучав тривожний дзвін —  і люди зібралися на захист підприємства
  • Оцінивши ситуацію, непрохані гості покинули заводську територію
  • Місцеві виставили цілодобову охорону: вдень чергують жінки, вночі – чоловіки
  • Тим часом у них з’явилися проблеми. Які і чому?

У листопаді минулого року кирнасівчани не випустили з території заводу автомобіль, завантажений мішками цукру. Загалом мали вивезти 40 тонн солодких кристалів. Приїжджі зрозуміли, що їм не вдасться прорватися, тому довелося розвантажувати машину. Тільки тоді випустили за ворота два потужні автомобілі-рефрижератори.

Нині захисники заводу припускають, що ситуація повторюється. В село прибула група розвідки. Очікують, що слідом знов приженуть транспорт.

Тим часом у тих, хто відстоює завод, з’явилася проблема – вони опинилися сам на сам у протистоянні з приїжджими, які намагаються забрати цукор і порізати завод.

Відео дня

Нас обманули

— У грудні минулого року, точніше кажучи, 24 числа, у Тульчині в районній державній  адміністрації обговорювали, що буде далі з нашим заводом,  — розповіла 20 місцева активістка вчителька Ганна Супрун. – У присутності керівників району, селищного голови, нас, активістів, жорстоко обманули.

За словами співрозмовниці, один з приїжджих, назвався Сергієм Бевзенком. Повідомив усім, що його призначили новим директором Кирнасівського цукрозаводу.

Тут же почав розповідати про проект перепрофілювання роботи заводу, про будівництво біогазової установки. Назвав суму проекту – 180 мільйонів доларів.

— Уже цей факт насторожував. Хто це витратить таку велику суму грошей? – говорить співрозмовниця. —  Просто людям очі замилили, та й годі.

Бо вже невдовзі той само Бевзенко стверджував, що він вже не директор, що передав повноваження іншому.

З 18 по 20 лютого почали наїжджати невідомі люди. Пояснювали, що для вивчення ситуації.

На завод їх провела поліція

Співрозмовниця каже, що 20 лютого до заводу прибули поліцейські з Вінниці разом з п’ятьма невідомими людьми.

— Ми запитували, хто ці люди, але нам нічого не відповідали, ні вони самі, ні поліцейські, - розповідає Ганна Супрун.  — Один з поліцейських назвався Євгеном Кучеренком. Поводився не так, як це належить робити людині у погонах.

Представники Кирнасівки звернулися до тульчинської поліції з проханням виставити охорону заводу.

— У нас в районі все керівництво зараз є тими, хто тільки виконує обов’язки, —  уточнила співрозмовниця. —   І голови райдержадміністрації, і райради, і поліції. Чого ми добиваємося? Щоб нас вислухали і не дали можливості порізати завод і вивезти цукор.

Не допустіть побиття людей

Делегація від села зустрічалася з першим заступником голови облдержадміністрації  Сергієм Здітовецьким.

Кажуть, той уважно вислухав їх. Одразу взявся з’ясовувати деталі ситуації. По телефону доручив підлеглим надати документи. Обіцяв стати на захист людей, а що на ділі?

— Насправді все закінчилося відпискою, — каже Ганна Супрун. —  Ми отримали відповідь, де сказано, що завод є приватною власністю, тому влада не має права втручатися у його діяльність.

Як розповідають кирнасівчани, вони відчувають, що може знову повторитися ситуація, яка вже тут була. Привезуть ті тушок і почнеться бійка.

— Одного разу тут вже пролилася кров, —  говорять захисники заводу. —  Будемо захищати підприємство, як і раніше. Якщо поб’ють людей, хто відповість за це?

Кирнасівчани просять владу спрацювати на випередження —  не допустити протистояння.

Чергові змінюються вночі через дві години

— У суботу навколо заводу кружляли якісь машини, —  говорить Ганна Супрун. —  Мабуть, розглядали можливість, звідки ще можна заїхати на територію.

За словами співрозмовниці, крім головного, є ще два в’їзди. Однак там все перекрито бетонними плитами. Без використання крану їх не зрушити з місця.

— Там ніхто не чергує, — каже активістка. —  Якщо приженуть кран, це буде видно і чути. Чергуємо біля головного в’їзду. Тут теж встановили плиту. Вдень заступають на чергування жінки, вночі — чоловіки. Змінюються через кожні дві години.

Якщо виникне непередбачувана ситуація, чергові б’ють у дзвін. Його встановили майже  навпроти заводських воріт на протилежній стороні дороги.

Звуки дзвону означають сигнал тривоги. У таку мить кирнасівчани виходять зі своїх домівок і поспішають до заводських воріт.  

Печерський суд ухвалив віддати цукор

Анна Олійник, керівник відділу комунікації з громадськістю обласної поліції:

— Є ухвала Печерського суду Києва  передати цукор з Кирнасівського заводу одній з приватній структур, — пояснила Анна Олійник. —  Саме тому приїжджала поліція —  щоб забезпечити виконання ухвали суду. Однак люди не дали це зробити так само, як і восени минулого року. На цьому все закінчилося.

Одночасно продовжується розслідування кримінального провадження за статтею 191 Кримінального Кодексу України (Привласнення, розтрата чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Справу про кирнасівський цукор розслідували майже всі правоохоронні структури —  і з Вінниці, і з Києва. Розслідування триває вже понад десять років. Час від часу на завод навідувалися підприємці, які стверджували, що це їхній цукор. Надавали документи.

 Однак на продукцію накладено арешт, бо триває розслідування. Тому вивозити заборонялося. Тепер є рішення Печерського суду про вивезення на утилізацію.

У Кирнасівці не вірять, що кристали утилізують. Пересиплять у нові мішки і продадуть. За інформацією одного з колишніх директорів заводу, на складах зберігається майже дві тисячі тонн цукру. Частину його все-таки вдалося вивезти.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Сргей

    Слухайте а як що до вас у хату хтось прийде і скаже вимітвйся звідси громада вирішила  хата вже не ваша Ви мабуть за вили візьметесь одразу.????
  • Андрій Коваль

    Молодці кернасівчани, так тримати.
  • Sokolenko Nikolai

    Не треба стояти, воно нічого недасть! Деж наш президент?????
  • Павло

    А ВЫ куды смотрите????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up