Земельний податок пропонують зменшити у 10 разів на сесії міськради

Земельний податок пропонують зменшити у 10 разів на сесії міськради
  • Громадські активісти пропонують депутатам знизити ставки податку з 0,3 до 0,03%. 
  • Це стосується присадибних ділянок, земель під садівництво, гаражі та забудову багатоповерхівками й приватними будинками.
  • Якщо зміни приймуть, то новація почне діяти з 1 січня 2020 року.

Через 10-кратне підняття ставки земельного податку (з 0,03 до 0,3%) власники ділянок під індивідуальне, колективне будівництво житлових будинків, гаражів, дач отримали тисячні рахунки від податкової у липні.

Під це рішення міськради підпадають близько 13 тисяч землевласників у Вінниці. У мерії не вбачають підстав для скасування податку, який вони вважають одним з найнижчих в Україні.

Податківці, які займаються збором податку, кажуть, що рішення міськради є остаточним. І за Податковим кодексом його вже не можна скасувати. Тільки у 2021 році депутати можуть встановити нову ставку податку.

Відео дня

Утім, громадські активісти, серед яких Таїса Гайда, Інга Фляжнікова, Володимир Воловодюк, Ганна Давиденко та Ольга Маліновська, підготували до сесії міськради проект рішення, яким повертають підняті ставки на колишній рівень. Але це стосується тільки ставок податку для фізичних осіб.

Пропонують зниження ставки земельного податку з 0,5% до 0,03% на землі для індивідуального садівництва, городництва. 

Зменшення ставки з 0,3% до 0,03% на землі:

  • для будівництва та обслуговування житлового фонду
  • для колективного житлового будівництва
  • присадибні ділянки
  • для колективного гаражного будівництва
  • для іншої житлової забудови
  • для індивідуального та колективного дачного будівництва.

Цей проект рішення є в переліку питань до чергової сесії міськради, 30 серпня. Якщо депутати його ухвалять, то знижені ставки податку почнуть діяти не у 2019-му, а з 1 січня 2020 року. Ці норми діятимуть на території усієї Вінницької міської ОТГ, в склад якої входить селище Десна.


Ознайомитися з проектом змін, що пропонують активісти, можна за цим посиланням

Подивитися рішення депутатів, яким підняли земельний податок у 10 разів, можна ось тут.


Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тетяна Ніколюк-Гарда

    Я розумію, коли податки піднімають, бо витрачають кошти на благоустрій і розвиток міста. А виходить, що основні платники податку - приватний сектор, а покращення для них - нуль. В двох кварталах від центру міста на вулицях немає не тільки асфальтного покриття, а каналізації міської немає.  Зробіть (чи хоча б щаплануйте) людям покращення, а потім податки піднімайте.
  • Елена Борачук

    В інших містах податок на землю складає 0.03 %. Приватні домогосподарства на цій землі не ведуть бізнес і не отримують з неї прибутку. Міська рада буквально залізла у карман до городян.
  • Demi Freemas

    Якщо шукаєте гарного забудовника для своєї ділянки, зайдіть сюди - https://wood-engineer.com/  Фірма не так давно на ринку, віддповідальні робітники. Рекомендую.

  • Agapit Hlipa

    приклад з життя.інвалід 3й гр, жінка одинока,не працює,село..з 25соток двору 250грн податок при пенсії 1700 після 2-х підвищень.а пахає тільки 2сотки.їх хватає на картоплю і борщ набір.решта буряни і треба косити кілька днів вручну кожні 3тижні.або наймає чол з бензокосою кожні 3тижні і 300грн кожн раз.А картоплі ізза засухи майже 2міс цього року немає.ск посадила- стільки і вибрали відер.і цю картоплю треба всю залишити на посадку на слід рік.а столиця як пишуть відмінила зем податок на поверхівки.але всі п б в одних соц умовах.не повинно бути радянськ сортування людей.або пільги але тільки бідним в кого нижче прожиткового на душу як в Європі.раз туди йдемо.а в нас пенсія може бути і 4тисячі і +працює 4тис грн, а зем податок законно не платиться

    Ols Kat reply Agapit Hlipa

    Хай садить гарбузи i здає насiння заготiвельникам, будуть грошi i вирiшиться проблема бур'янiв. Гарбуз сам будь-якi бур'яни заглушить, треба лише просапати пару раз коли вiн молодий, перевiрено на власному досвiдi
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up