Зеленський звільнив Залужного? Офіційного указу немає

Зеленський звільнив Залужного? Офіційного указу немає
  • Низка телеграм-каналів, журналістів та народних депутатів повідомляють про ймовірну відставку Залужного та його можливу заміну на очільника ГУР Кирила Буданова або командувача Сухопутних військ Олександра Сирського. 
  • Офіційної інформації про звільнення Залужного наразі немає. Відповідного указу на сайті Президента — теж.

Ближче до вечора 29 січня у телеграм-каналах почали з'являтися повідомлення про те, що Валерія Залужного зняли з посади головнокомандувача ЗСУ. Одним із перших про це написав колишній нардеп Борислав Березапосилаючись на власні джерела. Згодом відповідних повідомлень ставало все більше. Інформацію про звільнення Залужного, посилаючись на власні джерела, озвучували журналісти Роман Цимбалюк, а також Юрій Бутусов. 
Жодних офіційних заяв з цього приводу поки не було, проте пресслужба Міноборони опублікувала неоднозначне повідомлення: 

«Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда».

Про що саме мова, у відомстві не уточнили.

Відео дня

Повідомляють, що Залужного нібито викликали і запропонували іншу посаду, він відмовився.

В Офісі президента відставка Залужного розглядається, але указу ще немає. Речник президента Сергій Никифоров заперечив звільнення головкома. На запитання, чи звільняв президент Залужного, прессекретар відповів: «Точно ні».

Залужний був призначений головнокомандувачем Збройних Сил із 27 липня 2021 року. До цього він із грудня 2019 командував оперативним командуванням «Північ».

Про ймовірний конфлікт між верховним головнокомандувачем і головнокомандувачем писали і українські, і західні медіа. Особливо часто така інформація почала лунати після результатів українського літнього наступу. Влітку 2022-го радник глави офісу президента Михайло Подоляк уже спростовував чутки про можливу відставку Залужного і переведення його на посаду міністра оборони. 

Ще більше публічна риторика щодо Залужного в політичної влади загострилася після його колонки та інтерв'ю The Economist, де він сказав, що війна зайшла в глухий кут. Заступник Єрмака Ігор Жовква на це вирішив заявити, що після публікації «його в паніці запитували», чи ми в глухому куті. Він також вирішив порекомендувати військовим «менше коментувати» події на фронті. 

Президент Зеленський у відповідь на публікацію запевнив, що патової ситуації немає. Також він вважає, що залучення генералів у політику ставить під загрозу національну єдність. Ця репліка прозвучала на тлі публікації Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним щодо глухого кута в війні.

У грудні міністр оборони Умєров сказав, що звільнення/заміну Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного не планують. У тому ж грудні Володимир Зеленський говорив журналістам, що в нього «робочі відносини» з Залужним.

— Він має відповідати за результат на полі бою як головком разом з Генштабом, є багато там питань, — говорив президент.

 

Читайте також:

Нова інформація про корупційний скандал у Гніванській міській раді. Кого не обшукували?

Forbs опублікував розповідь про полковника ЗСУ Вадима Сухаревського, який першим прийняв бій з рф

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    Це парашний ФЕЙК самої чистої води.

keyboard_arrow_up