Збір макулатури у школах: відлуння радянщини чи європейська практика?

Збір макулатури у школах: відлуння радянщини чи європейська практика?
Працівники “Подільської Січі” розвантажують фуру, набиту відходами, які сортуватимуть на картон та “архів”. У “архіві” найчастіше лежить все те, що школярі тягнуть з дому на “макулатуру”
  • Батьки: збір макулатури вже дістав.
  • Директори шкіл: звідки тоді брати гроші дітям на подарунки?
  • Власники «макулатурних» підприємств: це не радянщина, а піклування про екологію

 

Як і 20 років тому, старі папірці кілограмами курсують від батьківського дому до шкільного подвір’я, а звідти — до підприємств, які «обзивають» паперове сміття вторинною сировиною та дають йому друге життя. Пані Марія ж, мати однієї із учениць школи № 6, називає збір макулатури радянським надбанням і вимагає його «декомунізувати».

 

— Нащо це взагалі потрібно? Чи є якісь норми збору макулатури? Моя мала вчиться у школі №6. А від подруги чула, що в 10 школі, якщо не несеш макулатуру, треба тоді здавати 10 гривень, — каже жінка.Слова подруги пані Марії не підтвердилися: за словами директора школи Світлани Куцої, макулатуру у школі №10 збирають два рази на рік, а то й рідше. Примусу теж нема, каже Світлана Куца. Натомість жінка розповіла, навіщо дітям збирати вдома непотрібні папірці і тягнути їх до школи.— Усі суспільні справи об’єднують, і ми не можемо від них просто так відійти. Вони і колектив організовують, і дітей між собою передружать. А дух змагання дає поштовх для формування колективу. Якщо ми будемо тільки споживачами, то це призведе до катастрофічних наслідків. А якщо діти цей папірець не викинули у смітник, а принесли її і здали, то цим самим вони зробили багато гарних справ: згуртували клас, врятували природу, — розповіла директор.

Інші батьки тільки за…

Відео дня

У вінничанки Марії Лисецької син вчиться у першому класі. Жінка каже: у школі малечу до збирання паперового сміття мотивують наліпками. Останній раз макулатуру для сина батьки шукали у листопаді.

— Встановленої норми немає, але чим більше паперу, тим більше наліпок (смайликів або діамантів). Типу ти крутий, якщо є наклейки у щоденнику. Тому син змушує, щоб шукали вдома макулатуру.

 

Ірина Фадеєва під опитуванням у групі «Новини 20minut» зробила такий допис:

«Ми збираємо макулатуру та пластик, здаємо, а на виручені кошти купуємо їжу та медикаменти для притулку тваринок. На школу і так регулярно здаються кошти. А це мотивує дітей жити екологічно, виховує людяність».

У коментарі журналісту RIA/20minut вона уточнила, куди з дітьми витрачають гроші від зібраної макулатури.

— Збираю з дітьми. Зараз проживаю в Житомирі, там притулок на утриманні мешканки сусіднього будинку: котики і собачки. За домовленістю із сусідами збираємо, в основному діти. А вже вони долучають до збору однокласників.Та Вінниця — моє рідне місто, і я уважно слідкую за подіями тут.

Куди школи витрачають гроші?

Володимир Рубан, заступник директора з виховної роботи школи № 12, розповідає: від «радянщини», за його словами, школа давно відійшла: примусу — немає, акція — благодійна.

— Гроші, виручені від збору макулатури, зберігаються у батьківському комітеті, звідти школі виділяють необхідні суми. До того ж, кошти витрачаються і на благодійність, різноманітні призи діткам за художню самодіяльність, — розповів завуч.

На «макулатурні» гроші кілька років тому відремонтували стареньку музичну апаратуру, якій вже 14 років. Ще витрачають на призи дітям.

— Наша школа 10 років підряд займає перші місця у місті. У винагороду школярам замовляють солодкий стіл — торти, солодку воду — або екскурсії. А коли почалася війна на сході, ми з цих коштів видали грошовий сертифікат двом нашим вчителькам: у однієї син поїхав на війну, а у іншої чоловік був в АТО.

Зараз макулатуру здають не дуже активно, каже Володимир Рубан, бо паперових відходів поменшало: діти все активніше гаджетами користуються, багато людей самі здають макулатуру.

Світлана Куца, директор школи № 10, розповіла: з виручених за папір грошей школа може поповнювати бібліотечний фонд, а може і канцтовари купувати.

— На ці кошти періодично випускаємо стінгазету. Збір макулатури у нас відбувається 1-2 рази на рік. На наступний навчальний рік класу-переможцю ми даруємо подарунки — зошити, наприклад. Колись раніше норми для збору, може, і були. А тепер здали 100 кілограмів макулатури —  і слава Богу, — розповіла вона.

Екологічне виховання

Олександр Клемешов — власник фірми, яка займається сортуванням вторинної сировини: пластику, макулатури і т. д. Реакція пані Марії на збір макулатури його здивувала.

— Збір макулатури — це європейська практика. Причому у Європі за сировину сортувальні підприємства платити не будуть. У європейців розвинута культура сортування, на відміну від України.

Олександр каже: його підприємство співпрацює із 15 школами. Об’єм макулатури, який воно отримує від шкіл, порівняно незначний.

— Це сезонна справа: кожна школа здає її два рази на рік, у кращому випадку. Це десь 5% від річного об’єму сировини. Купляємо папір за 2,90 грн/кіло зараз, але ціни на сировину постійно змінюються.

З тим, що дітей потрібно привчати збирати макулатуру, погоджується і Володимир Воловодюк, власник підприємства «Подільська Січ».

— Моя думка така: у нас повинна розвиватися культура поводження зі сміттям. Адже стоси непотрібного паперу, так чи інакше, утворюються у кожного: і вдома, і в офісі. Тому розумніше буде не викидати його, а нести на переробку у спеціалізоване підприємство. Що стосується збору макулатури у школах, то найкращий шлях покращити стан екології— почати з просвіти дітей. Працівники підприємства «Подільська Січ», до прикладу, проводять такі  екологічні лекції у школах перед кожним збором макулатури.  

Підприємство закуповує у шкіл сировину кожного сезону по різній ціні, - каже він. Сьогоднішня — 3 грн/кіло. А частка макулатури, яку «Подільська Січ» отримує від вінницьких шкіл, як і у підприємства Клемешова, становить не більше 5% від річного об’єму.

Нащо дітям збір макулатури?

Оксана Яценко, директор департаменту освіти Вінницької міської ради

– Ніякого примусу щодо збору макулатури у школах не існує. До того ж, збір непотрібного паперу — власна ініціатива кожної школи, щоб навчити дітей розділяти відходи. Також це є профілактикою егоїзму, вчить їх приносити користь суспільству. До речі, невеличкий «макулатурний» грошовий фонд дуже допомагає школам заохочувати призами тих дітей, які виграють олімпіади або конкурси художньої самодіяльності. На одному із тренінгів мені розповідали про німецький досвід сортування сміття: у один сміттєвий бак викидається вміст чайного пакетика, у інший – сам пакетик для чаю, у третій – залізні скоби, у четвертий – нитки. Німці навчилися сортуванню і живуть по-європейськи. Нам теж потрібно привчатися до таких практик і екологічно виховувати дітей змалечку.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Сергій

    в школі  №6 збір макулатури добровільно-примусовий.або приносиш макулатуру або гроші (наче б то збирають на ремонт даху школи).знаю це як батько, син якого вчиться в цій школі...тому не вірте в ці байки.і невже це єдиний спосіб привчити дітей сортувати сміття? моя шестирічна донька ні разу не носила макулатуру в школу, але навіть обгортку від цукерок викидає тільки у пакет для переробки сміття.
  • Олексій

    Багато хто, збираючи макулатуру її потім просто біля смітників ставлять в акуратно зв'язану стопку, щоб потребуючі люди хоч щось заробити змогли, а тут вже прям директорів шкіл наркобаронами багатими зробили. Оце наживаються, бач!
  • Олексій

    Це виховання роздільного збору сміття. Додайте такий варіант, а то саме опитування заангажоване.
  • Богдана Руденко

    А школі, де я працюю, не тільки проводяться акції по збору макулатури, а й ще на кожному поверсі стоять контейнери для використаного паперу і окремо для пластику, крім того ще стоїть контейнер для використаних батарейок. Діти з раннього віку привчаються до екологічної культури. А куди витрачати гроші, вирішують на зборах старості. Таким чином, наприклад, купили в школу столи для настільного тенісу, які стоять на коридорі, і у вільному доступі для всіх на кожній перерві)

    Анна Биба reply Богдана Руденко

    іх повини надати відділ освіти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up