Завтра відзначають день святих Петра і Павла. Що забороняють робити?

Завтра відзначають день святих Петра і Павла. Що забороняють робити?
  • Свято Петра і Павла посідає важливе місце, оскільки святий Петро вважається першим серед апостолів, їхнім пастирем.

Петро був одним з учнів Спасителя, але спочатку носив ім'я Симон. Його батько був простим рибалкою, і Петро займався аналогічним промислом. Саме Ісус, покликавши Петра в учні, нарік його Петром, і це ім'я в перекладі означає "камінь". Петро був покликаний разом зі своїм братом Андрієм. Він був свідком багатьох подій, які відбувалися в житті Ісуса. Його вважають першим папою Римським і засновником християнської церкви.

12 липня вшановується також пам'ять святого Павла. Він не входив в число 12 апостолів і прийшов до віри вже після вознесіння Христа на небо, так і не зустрівшись з Ним. Павло увірував в Бога і став проповідувати християнську віру. Саме його послання складають більшу частину змісту всього Нового завіту.

Що не можна робити в цей день

12 июля - какой сегодня праздник, праздник Петра и Павла

Відео дня
  • У цей день православна церква таїнство вінчання не проводить.
  • На Петра і Павла працювати не забороняється, однак рекомендується замінити важку фізичну працю турботою про свою душу і богоугодними справами. Наприклад, відвідати хворих, допомогти знедоленим, приділити час молитві і духовному читання.
  • Не варто в це день починати прання, прасування, прибирання будинку, саду або городу та іншу роботу по господарству, краще перенести на інший день.
  • Вранці слід відправитися на службу і помолитися. А протягом всього дня не слід лаятися, думати про погане або бажати що-небудь погане оточуючим.

У цей день традиційно прийнято влаштовувати святкові сімейні обіди і проводити час спілкуючись з близькими на природі. На Петра і Павла жінки намагалися приготувати страви з риби, щоб в їхній родині панувала атмосфера миру і любові.

  • Збираючись за святковим столом на Петра і Павла слід пам'ятати, що гучні застілля з надмірним споживанням алкогольних напоїв церквою не вітається.
  • Також відзначимо, існує думка, що в це свято не варто відпочивати на воді.
  • Вважається, що Петро і Павло протегують рибалкам. У цей день рибалки молилися святим, освячували воду і вмивалися джерельною водою. При цьому вони не купалися, щоб вода не "забрала їх у жертву".

Святом Петра закінчується Петрівка — піст, що тривав упродовж кількох тижнів. Цього посту дотримувалися не так суворо, як Великого посту і Пилипівки. Запаси борошна і круп добігали кінця, а до нового врожаю було ще далеко. Говорили: "Петрівка — на хліб катівка". Тому під час косовиці й початку жнив сили підтримували скоромними стравами, особливо в найтяжчі робочі дні. Щоправда, до раціону вводили багато свіжої зелені, молодої городини, картоплі й грибів. Варили зелений борщ, робили холодник (холодний борщ), голубці в молодому буряковому листі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Торон Туй

    Все что Ольга написала глупости, по ее обыкновению. Но. Праздник, а точнее день, действительно хороший. Верхушка лета. После него потихоньку начинаем двигаться к осени...

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    З точки зору сінагоги всі православні празники - глупості, це зрозуміло

    Торон Туй reply Petro Vasyliv

    Мамке привет передавай.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:23 У Тульчинському районі двоє раніше судимих чоловіків вкрали скутер photo_camera 18:22 У Вінниці на електронні аукціони виставляють чотири земельні ділянки. Де і коли вони відбудуться? 18:18 Від десяти мільйонів гривень. Як виглядають найдорожчі квартири, виставлені на продаж у Вінниці photo_camera 17:58 «Цинізм та нелюдяність» — читач про МСЕК. Новий огляд декларацій голів міжрайонних медкомісій Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 17:21 Вночі хлопець намагався відібрати у вінничанина телефон photo_camera 16:23 Черги в інформаційному центрі: пільговики масово поновлюють картки вінничанина 16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Несіть тільки живі квіти: завтра «живим коридором» зустрічатимуть загиблого «Грінку» 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Заступника мера Гнівані Віктора Гавришка відправили під варту. Застава – 2,4 млн гривень 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up