Завтра обіцяють перекрити трасу Вінниця-Немирів - Ще й худобу хочуть вивести

Завтра обіцяють перекрити трасу Вінниця-Немирів - Ще й худобу хочуть вивести

•Рух транспорту на Немирівській трасі мають намір перекрити завтра 28 червня жителі Михайлівки, що під Вінницею

•У День Конституції хочуть привернути увагу до відібраних у них понад 20 га землі для випасу худоби

•Нові власники кажуть: «Землю отримали законно…»

•На чиєму боці правда?

-На цій ділянці поля, яку в нас відібрали,  випасали худобу ще наші діди і прадіди, її ніхто ніколи не орав, - каже депутат сільради Людмила Янчинська. - Забрали у нас поза очі, то нехай так само поза очі повернуть.

Іншу точку зору повідомив представник нових власників земельної ділянки,  юрист на ім’я Олександр. Каже, люди, яким держава надала цю земельну ділянку, вже три роки сплачують за неї податок у сільраду, а користуватися  не можуть – селяни фізично не допускають їх на поле. Чоловік показує квитанції на сплату податку за землю. Потім подає інші документи, що підтверджують право володіння згаданою ділянкою.

-Нас уже перевіряли десятки комісій – з прокуратури, поліції, інших служб, - продовжує юрист. – Ніхто не виявив порушення. Однак зайти на поле, щоб розпочати роботи, селяни не дають можливості. Навіть землевпорядників не допускають, щоб встановили межі.

Відео дня

Протистояння у Михайлівці триває уже четвертий рік поспіль. Причини земельного конфлікту досліджував журналіст RIA/20 хвилин

«Йдіть звідси, бо на вилах винесемо…»

Юрист нагадує, що кожен громадянин нашої держави має право отримати земельну ділянку. Саме цим правом скористалися вінничани, яким держава надала земельні ділянки, площею майже по два гектари кожна. Знаходяться вони за межами села Михайлівка. Належали до земель запасу державної власності.

-Селяни стверджують, що у них відібрали пасовище, - продовжує юрист. – Це неправда. Згідно з документами, на цьому місці пасовище не значиться. Якщо ділянка має зовсім інший статус, то це значить, що частина власників корів самовільно використовують її. Логічно постає питання: «На якій підставі вони випасають там худобу?»

Співрозмовник навів низку прикладів, коли селяни перешкоджали виїзду на поле представникам законних власників. Каже, люди лягали під трактори. Коли власники приїхали із службою охорони, охоронників теж відправили з поля.

-Селянам пропонували декілька компромісних варіантів вирішення питання, вони ж вимагають одне – відмовитися від отриманої землі, - наголошує юрист. – Просимо їх звернутися до суду, не роблять цього. Запитуємо, якщо ми звернемося і виграємо справу, тоді надасте можливість користуватися землею. У відповідь чуємо: «Якщо не підете, на вилах винесемо».

Нові власники звернулися до поліції про перешкоджання у користуванні власністю. У заяві зазначили, що робиться це у грубій формі, з погрозами. До цього долучається голова сільради. Хоча податки вимагають сплачувати справно.

-Розмови про землю для натовців це спекуляція, - зазначає юрист. - Ділянка, про яку йде мова, надана у власність ще у 2013 році, коли ніхто й гадки не мав, що в країні почнеться те, що відбувається нині.

Чиновники обдурили людей

-Хіба ті, хто надавав нашу землю, не знали, що на ній роками випасається худоба? – запитує депутат сільради Людмила Янчинська. – Скористалися необізнаністю людей і зробили нас дурнями.

Жінка каже, що серед тих 13 нових власників – жодного мешканця з їхнього села. Все вінничани. Чотири ділянки оформлені на прізвище Марунько. Селяни пояснюють, що один з них – Володимир Марунько - нині очолює управління Держслужби охорони праці, а раніше був заступником начальника Вінницької митниці.

На запитання, чому не звертаються до суду, пояснює, що в Держгеокадастрі не можуть знайти документ, який би підтверджував, що ділянка оформлена під громадське пасовище.

-Знаємо, що ще на початку 90-х був такий документ. а тепер його нема, - говорить пані Людмила. – Каже, за такою само хитрою схемою відібрали пасовища у Гавришівці, Жабелівці.

За її словами, нині ситуація ще більше загострилася. Люди по черзі день і ніч чергують на місці випасу худоби. Бо до них дійшла інформація, що нові власники мають намір полити випас хімічними речовинами.

-У нас є ще одне пасовище, - продовжує депутат сільради. – То ми дізналися, що там п’ять гектарів землі сільський голова відвів під кладовище. Село нині, як потривожений вулик.

Сільський голова Гуменного, до якого входить Михайлівка, Олександр Хоменко, повідомив, що він відстоює позицію своїх земляків. Каже, буде разом з людьми на всіх акціях. Щоправда, при цьому, уточнив, що вже написав заяву на звільнення з посади. Зробив це 14 червня. «Два тижні відпрацюю, а тоді залишу роботу», - зазначив співрозмовник.

Підемо по переходу

-Ми неодноразово попереджували владу, щоб чиновники, які допомогли вкрасти землю, повернули її людям, - кажуть у Михайлівці. – Нас не чують.  Залишаємо за собою право заговорити так, щоб почули навіть у Києві.

Голова Вінницької районної ради Сергій Сітарський підтвердив факт, що селяни з Михайлівки офіційно попередили про проведення акції протесту у День Конституції.

-Шкода, що біля нас нема переходу, - каже одна з мешканок Михайлівки, - а то я б піша зі своєю корівкою.

Найближчий перехід від Михайлівки на трасі Вінниця-Немирів у селі Писарівка. Саме там планують протестувати михайлівчани.

Офіційно землю під пасовища відвели тільки у декількох селах

-Наміри відвести у Михвйлівці землю під пасовище були ще наприкінці 80-х, - уточнив начальник відділу райуправління Держгеокадастру Анатолій Король.- Але їх не втілили у життя. Документально пасовище у Михайлівці не оформлялося ні в ті роки, ні пізніше. Чому? Про це треба запитувати у тих, хто очолював громаду. Люди даремно шукають документи, їх не існує.

Офіційно стверджую, що і наша структура, і районна влада неодноразово проводили наради з сільськими головами, наголошували на  необхідності оформити документи на пасовища. Насправді тільки у декількох селах це зробили. У їх число Михайлівка не входить. Тому там нині проблема, як і в інших населених пунктах, де керівники не вважали за потрібне зайнятися вирішенням цього питання.  

Або компроміс, або – суд

Керівник ТОВ «Провідна юридична компанія ГАРАНТ» Ігор Панасюк:

-Право власності на землю гарантується Конституцією України, та набувається і здійснюється відповідно до ряду законів. У Михайлівці на спірну землю таке право уже закріплено за громадянами  на законних підставах. Дії селян призводять до того, що власники не можуть користуватися та розпоряджатися своїми земельними ділянками. Це суперечить ст. 90 Земельного Кодексу України. Порушені права підлягають відновленню у законодавчому порядку. Врегулювати ситуацію мирним шляхом не вдається. Треба звертатися до суду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Юра

    а чому не можна перекрити дорогу до будинку губернатора, прокурора, мера, чи ще когось в такому плані? в чому винні прості водії? наприклад мені завтра потрібно їхати тією дорогою і чесне слово, ніякої участі в продажу тієї землі я не приймав.

    Z reply Юра

    Перекриття шляху міжнародного значення може привернути увагу чиновників області, Києва.

    Юра reply Z

    думаю чиновникам Києва абсолютно плювати на проблеми простих вінничан, а чиновникам області хоч і плювати теж, але увагу вони звернуть, коли ця акція буде під їхніми будинкоми....вони в першу чергу переймаються своїми інтересами, а не інтересами жителів села Михайлівка, чи водіями, які не зможуть проїхати через мітинг......тому повторюсь, більш еффективним буде перекрити дорогу біля їх будинків
  • AK

    Масова прихватизація, поки можна прихватити непрозоро. З місцевою громадою мали б узгоджувати. Все рівно землю перекупщики отримали не прозорим шляхом.
  • Павлишин Сергій

    Точно такий дерибан по всій області, і загалом Україні.

    Чинуші массово кинулись привласнювати земельні ділянки.

    А простий громадянин просто так землю не отримає...її просто не дадуть...

    хіба що за гроші...десь була стаття про Козака як він з спільниками землею торгував.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up