Завтра — день Діонісія. Як наші пращури боролися з осінніми лихоманками?

Завтра — день Діонісія. Як наші пращури боролися з осінніми лихоманками?
  • За православним календарем 16 жовтня вшановується пам'ять святого Діонісія, який жив у I столітті на території Афін.

Переказ свідчить, що Діонісій був учнем святого Павла, який згодом висвятив його на посаду єпископа в своєму рідному місті. У 95 році за наказом папи Климента Діонісій був відправлений у Галлію, щоб проповідувати християнську віру. Однак там приблизно за рік він був схоплений язичниками і убитий. Саме Діонісію історики приписують кілька творів під назвою "Ареопагітики", які мали істотний вплив на розвиток християнської віри та її філософії.

Наші пращури вірили, що 16 жовтня у світ виходять так звані осінні лихоманки, які тиняються світом і заражають людей. Втім, є раціональне пояснення - нестабільна погода часто призводила до простудних захворювань. У народі вірили, що допомагає боротися з лихоманкою осикова кора - її завжди намагалися носити з собою. У хаті ж також зазвичай намагалися на всяк випадок тримати осинове поліно. Якщо 16 жовтня боліла голова, то на поліно лягали і відпочивали деякий час.

У давнину 16 жовтня було прийнято вимовляти замовляння, позбавлятися від пристріту саме в цей день. Використовували цибулю, часник, редьку і сіль, які, вважалося, відлякують нечисть.

Відео дня

 

Читайте також:

Важливе за 14 жовтня на 20minut.ua. Найцікавіші новини,  які ви могли пропустити

Важливе за 14 жовтня на 20minut.ua. Найцікавіші новини,  які ви могли пропустити

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up