Затримання чоловіка на автовокзалі: хто правий? Коментують експерти

Затримання чоловіка на автовокзалі: хто правий? Коментують експерти
Чоловік почав пручатися, коли до нього застосували фізичну силу. Але його все одно затримали

У мережі з’явилося відео, де вінницькі патрульні поліцейські біля Центрального автовокзалу «закували» чоловіка у кайданки за те, що він відмовився показувати свої документи. Хто правий у цій ситуації?

Ролик виклав у мережу Ігор Субота, який і є тим самим затриманим чоловіком. На відео, яке він знімав на свій телефон, розказує, що сидів з другом на бордюрі. Тут до нього підійшли копи та попросили показати документи, що посвідчують його особу. Патрульні пояснили свої дії тим, що чоловік виглядає підозріло і «у них є достатньо підстав вважати, що він має намір вчинити правопорушення». Посилалися на статтю 32 Закону України про Національну поліцію, де перераховані усі підстави для перевірки документів.

У відеоролику бачимо, що поліцейський представився та показав посвідчення. Назвався Володимиром Гаврилюком. Потім попросив чоловіка показати документи на підставі того, що у патрульних зараз проходить місячник з відпрацювання правил дорожнього руху. Чоловік відмовився це робити. Сказав, що вимога копа є незаконною.

— У мене є всі підстави вважати, що ви небезпечна людина, — казав коп до чоловіка. — І маєте намір вчинити злочин.

Відео дня

Коли чоловік відмовився надавати документи, поліцейські затримали чоловіка, застосувавши до нього фізичну силу.
Журналіст RIA запитав експертів, чи можна вважати дії поліцейських такими, що не суперечать букві закону.

«Патрульний став заручником ситуації»

Станіслав Нижник-Оскольський, правозахисник

— Я не можу точно сказати, хто у цій ситуації правий, а хто винний, бо немає повної картини того, що  сталося. На тому шматочку відео, що є, ситуація суперечлива. Так, є питання до правомірності дії поліцейського. Але я раніше уже спостерігав пiд час монiторингу за його роботою і можу сказати, що він справив на мене враження виваженої людини. Треба згадати і роль транспортної інспекції (а саме пiд час перевiрки таксистiв даний випадок мав мiсце i чоловiк на вiдео таксист). Вона зараз займається таксистами, а патрульна полiцiя забезпечує громадський порядок пiд час перевiрок. Таксисти заробляють гроші и понад усе бояться втратити  можливiсть працювати. Але заручником ситуації чомусь став патрульний.  На відео я не побачив кайданок. Хоча спротив був. І через це, окрім кайдайнок, коп міг покласти людину, що ми називаємо «обличчям у асфальт». Патрульна поліція має бути не «селфi-коп», а захисниками наших прав та свобод.

«Дії копів не відповідають закону»

Олександр Сарафанюк, адвокат

— Питання у тому, чи вчинив той чоловік правопорушення. Якби він хоча б курив у громадському місці, то це вже є адміністративне правопорушення і поліцейський має всі підстави вимагати документи. Якщо ні, то підстав немає. Але у жодному з двох відео коп про порушення не казав. Так, вони підійшли, всі представилися, показали посвідчення і попросили документи чоловіка на підставі того, що у них проходить місячник безпеки руху. Але це не є підставою вимагати документи. Така сама ситуація і щодо затримання: порушення є — можна затримувати. Ні — не можна. Хоча, по-людськи, сам чоловік поводив себе дуже зухвало.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергій Кулик

    Демократія - це перш за все порядок, а не вседозволеність. Ви спробуйте в цивілізованій країні не підкоритись вимогам поліцейського. Мені наприклад не важко пред'явити документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності назватися та коректно поводитись.
  • Козак Илона

    Грачі, цей таксист тільки триндіти вміє , нехай іде на роботу порядну  а не дуре на гроші людей він постійно там на вокзалі стоїть і розводять людей ... він рішив поумнічати прочитав 2 статті і тикає ними , А копи молодці тільки треба з такими жорсткише ...

  • Анонім

    Пару разів підряд він запитав, «що я порушив», коп не відповів (не назвав підставу перевірки) і почав лізти. Те, що він (таксист) неадекватний став є наслідком некомпетентності копа.
  • bmv

    ЦІ ГРАЧІ НА АВТОВОКЗАЛІ ЗАМАХАЛИ, ЗАГАДИЛИ, ЗАПЛЮВАЛИ, ВСЮ ПЛОЩУ. ВСЕ ВІРНО ЩО ВЗЯЛИСЯ ЗА НАВЕДЕННЯ ПОРЯДКУ!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up