Запустили велопрокат 24/7: nextbike почав працювати у Вінниці

Запустили велопрокат 24/7: nextbike почав працювати у Вінниці
  • Оренда велосипедів через смартфон, які доступні 24/7 — тепер це можливо
  • По місту встановили 15 станцій прокату, на яких поставлять за цю ніч всі 120 велосипедів.
  • Уже завтра, 5 жовтня, можна повноцінно користуватися прокатом. Які умови та враження від велосипедів — в матеріалі.

Мережа велопрокату nextbike.ua, яка працює у Києві, Харкові та Львові, тепер діє і у Вінниці. Протягом кількох днів ставили 15 пунктів велопрокату, більшість з яких є на Вишеньці та вздовж проспекту Коцюбинського.

До кінця цієї доби на кожну з них поставлять по 8 велосипедів, а загалом для оренди буде доступно 120 «двоколісних». На них можна буде їздити до перших сильних морозів.

Узимку велосипеди заберуть на склади, а повернуть вже навесні 2019 року. А зараз власники прокату просять користуватися велосипедами вінничан, адже це дасть дані попиту та стане основою для появи нових станцій nextbike в нашому місті.

Відео дня

Як користуватися прокатом?

Співзасновник «Некстбайк Україна» Остап Буденкевич розказав, що для оренди велосипеду потрібно мати смартфон з мобільним додатком nextbike.

— Увесь розрахунок безготівковий, через мобільний банкінг. Ви реєструєтесь на сайті nextbike.ua або через додаток на смартфоні. Можете одразу придбати абонемент (на місяць 250 гривень або на сезон 800 гривень - авт.), а вже біля велосипеду відсканувати QR-код на його борту та почати користуватися.

Ще один спосіб орендувати велосипед — ввести ідентифікаційний номер на терміналі, але підтвердження оренди/повернення прийде на ваш смартфон.

Самі велосипеди будуть стояти на замку в стійках. Коли його виймають зі стійки, то велосипед видає «писк», що значить, що розпочалася погодинна оренда або велосипед повернули.

Перша година, якщо не купувати абонемент, коштує 20 гривень. А якщо придбати абонемент на місяць чи на сезон — 0 гривень.

Де станції оренди?

Усього по місту є 15 станцій прокату. Вони знаходяться за адресами:

  • перехрестя Ващука-Келецька
  • Західний автовокзал
  • ВНТУ (Хмельницьке шосе, 95)
  • перехрестя Брацлавська-Замостянська
  • Європейська площа
  • перехрестя Келецька-Пирогова
  • вулиця Пирогова (район Електромережі)
  • вулиця Первозванного (район парку Дружби народів)
  • перехрестя Келецька-Космонавтів
  • перехрестя Келецька-600 річчя (ДонНУ імені Стуса)
  • Центральний Автовокзал
  • Залізничний вокзал
  • перехрестя Стрілецька-Київська
  • Коцюбинського (ТЦ ПетроЦентр)
  • вул. Коцюбинського/пл. Перемоги (Будинок офіцерів)

Особливість прокату в тому, що не потрібно повертати велосипед там, де його взяли: виїхали з однієї станції та повернули на іншій.

Які враження від велосипеду?

У працівників попросили велосипед на імпровізований тест-драйв. І він дуже простий: має низьку раму, корзину для не важких речей та багажник; та обладнаний ліхтарем та габаритними вогнями, які горять коли крутиш педалі.

via GIPHY

Велосипед має три передачі, легко їде під гірку та добре тримає швидкість. Сідло м’яке, комфортне: його можна підняти без інструментів.

Повертати велосипед — невелике випробування. Потрібно його трохи підняти та докласти сил, аби потрапити пазом на вилці у магнітний замок. «Видернути» велосипед з замку, навіть з кількох спроб, не вдалося.

Велосипеди поб’ють вандали!

Олександр Царевський, який є представником компанії «Некстбайк Україна» у Вінниці, пояснив, що за це вандали нестимуть відповідальність.

— Усі станції добре проглядаються камерами Ситуаційного центру, тож хуліганів буде легко виявити. До того ж велосипеди обладнані датчиками, за якими ми їх знайдемо, — сказав Царевський.

Які умови?

Велопрокатом не можуть користуватися люди, які не досягли 18-ти років. Крім того, не можна з одного смартфону (акаунту) брати два та більше велосипедів.

Неповернення велосипеду протягом 12 годин тягне за собою штраф — 1500 гривень; протягом 24 годин — 15000 гривень.

Та ще не можна користуватися велосипедами тим людям, які в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Повні правила та умови за цим посиланням.

Чому ціна не як у трамваї?

Під час презентації велопрокату на проспекті Космонавтів запитали у заступника мера Владислава Скальського, чому велопрокат у Вінниці має таку ж ціну як у Харкові та Львові, хоча є муніципальним?

— Муніципальний велопрокат є частиною швейцарського проекту, на який Вінниця отримала грантові кошти. Під час конкурсу обрали підрядника, яким стало товариство «Некстбайк Україна». Вони відповідають за стан велотранспорту і ремонтують його за свої кошти. А якщо місто буде впливати на тарифи, то буде змушене покривати збитки з бюджету. Тобто, велопрокат стане дотаційним, — пояснив Скальський.

— Ціна є абсолютно конкурентною з іншими приватними велопрокатами. Тут за першу годину ви заплатите 20 гривень, а, для прикладу, у велопрокаті біля Лісопарку — 40 гривень. А ціна абонементу на місяць — 250 гривень, є меншою ніж проїзний квиток на один вид транспорту — 300 гривень, — додав керівник розвитку велоінфраструктури у Вінниці Андрій Сорокін.

Куди дзвонити якщо є проблеми з велосипедом?

Якщо немає вільних стійок, аби повернути велосипед, злетів ланцюг, пробили колесо тощо — потрібно дзвонити у службу підтримки, яка у Вінниці працює цілодобово:  0 800 21 1980 або натиснути в додатку «Повідомити про проблему».

Реєстрація на сайті www.nextbike.ua

Завантажити додаток для смартфонів можна за посиланням: для Android, для iOS

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Дарья Бондарь

    Хочу немного рассказать о велопрокате Velolife https://client2.ru/c15301 Предприятие предоставляет следующие услуги: Прокат спортивного инвентаря / техники, ремонт спортивного инвентаря. Все отзывы на сайте оставляют исключительно пользователи с которыми имеется обратная связь.  Также ребята проводят велоквесты.

  • Олександр Бельський

    Хотів зарегестріловатися а регестрацію не хоче пароль не міг получити  роблю повторно номер зарегістрілований і так незнаю як треба оплатити поестку атак всехорошо!!!
  • Ольга Лифанчук

    Дуже жаль, що стаття з елементами обману.😡 Шановні редактори зверніть увагу на оплату і потім порівнюйте з іншими видами транспорту!🚲🚎🚋 Абонемент на місяць 250 грн : в день перша година безкоштовна, друга і третя по 5 грн! А вже четверта година 50 ГРИВЕНЬ!💸💸💸 І це з абонементом. Ви також порінюєте з іншими приватними велопрокатами і знову хибна інформація! Перша година - 20 грн,наступна - 20. Починаючи з третьої 50 ГРИВЕНЬ. За 190 грн - 5 годин. За 200 можна взяти на весь день у приватному велопрокаті. То ж для чого ваша стаття? 😕🧐Невже за допомогою недостовірної інформації хочете підняти рейтинг НексБайку?🤬🤬🤬
  • Mariia Shkuryna

    Возле каждого пункта велопроката охранника ставить надо

keyboard_arrow_up