За що загинув “Міф”? У “Родині” показали стрічку про життя і смерть оперного співака-героя АТО

За що загинув “Міф”? У “Родині” показали стрічку про життя і смерть оперного співака-героя АТО
  • Фільм був про відомого у світі оперного співака Василя Сліпака. Зробивши блискучу кар'єру у Франції, у 2014 році він взяв собі позивний "Міф" і поїхав боронити Донбас
  • Хоч фільм і трагічний, але у ньому є місце і гумору, і ліриці
  • Цей показ фільму - прем’єрний. Коли можна буде побачити стрічку у кінотеатрах?

«МІФ» – це новий фільм авторів стрічки «Добровольці Божої Чоти». Він розповідає історію життя Василя Сліпака – оперного співака зі світовим ім’ям, який покинув паризьку оперу, аби послужити Вітчизні на фронті. А вийшло так, що віддав за неї життя. Побратими-атовці знали його як бійця із позивним “Міф”.

Сьогодні, 31 січня, у Вінниці відбувся показ стрічки у рамках прем’єрного туру, а на екрани усіх українських кінотеатрів кіно вийде 8-го лютого.

Показ стрічки  затягнувся на півгодини через технічні питання, але вінничани, яких набралася повна зала, терпляче чекали, доки організатори розберуться із усіма нюансами. Серед глядачів особливо багато було військових.  

Відео дня

Перед вінницьким показом режисери фільму та побратими Василя “Міфа” Сліпака розповіли журналістам, скількох зусиль доклали, аби створити цей фільм. Але більше на прес-конференції говорили про риси вдачі “Міфа”.

Спогади від побратимів

—Василь ще у 2014 році почав активно допомагати Україні, на той момент він не мав змоги приїхати сюди. Кажуть, до початку війни він навіть не спілкувався із українською діаспорою, хоч і жив у Парижі протягом 19 років. Але коли почався Майдан, а згодом і війна, він почав присвячувати увесь свій вільний час волонтерству, збирав гуманітарні вантажі на Схід. Але все ж не зміг залишатися осторонь, коли інші люди гинули на передовій. Тому й пішов добровольцем, що не мав змоги підписати контракт: вже працював за контрактом у паризькій опері. Пам’ятаю, у нього було чудове почуття гумору, а це дуже важлива якість для фронту: аби підтримати побратимів, іноді треба жартувати над сумними речами, - розповідає Валерія, яка була “Міфу” побратимкою.

Влад із позивним "Змій", ще один друг Василя Сліпака, зізнався, що до сих пір не може змиритися зі смертю друга.

— Що пам’ятаю, так це те, що у нього було загострене відчуття справедливості. Він міг по-серйозному посперечатись із якимсь з командирів - за діло, звичайно. Він був дуже чуйною людиною і завжди допомагав людям, чим міг. Я  певно вперше зустрів людину, яка відгукувалась на усі чужі проблеми. В моїй пам’яті він живий, я ще й досі не повірив в те, що він помер.

Як створювали фільм?

Ярослав Попов, режисер монтажу фільму “Міф”, розповів, що ідея створити фільм про “Міфа” належить бійцям з передової. А от фінансування для неї шукали так довго, що не встигли закінчити фільм до річниці загибелі Василя Сліпака 29 червня.

— Хотіли своїми силами зняти стрічку, на волонтерських засадах. Але цілком безкоштовно кіно не можна зробити: це ж і техніка, це і відрядження, це переїзди. Тож започаткували краудфандингову кампанію, і люди почали допомагати: від когось це було декілька тисяч гривень, хтось кидав  кілька гривень. Таким чином виробництво фільму продовжилось. Наостанок, коли фільм був вже готовий, нас підтримало “Держкіно”.

Ярослав розповів, що зйомки кіно проходили у зоні АТО, в Парижі, у Львові та Києві.

— Не дивлячись на те, що історія завершується смертю, це не трагічний фільм - у ньому знайдеться місце і гумору. Там є і екшн, і бойові дії, і кохання, і навіть анімація гарно вписалась у цю стрічку. Василь був дуже веселою людиною, тому і глядачів ми закликаємо не стримувати своїх емоцій при перегляді фільму, сміливо сміятися вголос - бо у стрічці будуть веселі моменти - і плакати, якщо захочеться.

Для довідки

Василь Сліпак( 20.10.1974) - український оперний співак, соліст Паризької національної опери. Більше 19 років прожив у Франції. 
Коли почалася війна на сході України, взяв собі позивний "Міф" і поїхав захищати Донбас. Коли ж він повертався у Францію, займався волонтерством, збирав допомогу для української армії.
29 червня 2016 року він загинув у зоні АТО від кулі, яку випустив снайпер з великокаліберної гвинтівки. А 30 червня бійця і оперного співака Василя Сліпака нагородили орденом "За мужність" посмертно.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 У Вінниці водій «ВАЗу» збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях 09:20 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 09:01 Вінниця сьогодні проводжає у вічність трьох військових play_circle_filled 08:30 Вітаємо християн зі Світлим Христовим Воскресінням! (Прес-служба ВО "Батьківщина") 08:25 Сьогодні вітаємо Марію та Кирила. Історія та прикмети 4 травня 08:00 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання» 19:11 У Вінниці зупинили «ВАЗ», водій якого був під дією двох наркотиків photo_camera 19:08 До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах 18:16 На Вінниччині за добу рятувальники ліквідували сім пожеж в екосистемах
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up