За що гинули українці в Афганістані

За що гинули українці в Афганістані
З сумом та болем згадували вінничани 15 лютого, у річницю виведення радянських військ, воїнів-"афганців", що загинули у чужій країні. Обеліск з їх іменами стоїть у центральному парку. Бойові товариші, що залишилися живими, та родини загиблих вшанували їх пам'ять, поклавши свіжі квіти до обеліску.

Якщо спитати молодого вінничанина, що це була за війна та кому вона була потрібна, мабуть, що відповіді він не знатиме. А причини були, і на той час для керівництва СРСР вони були вагомішими за життя радянських солдатів.

В Афганістані загинули 2 378 українців, доля іще 60 і досі не відома. Тому не зайве буде згадати про причини війни, що тривала довгі десять років.


Афганістан роздирали революції. У квітні 1978 року в Афганістані відбулася «Квітнева революція». Вона припинила диктатуру народного лідера, який до цього, у 1973 році здійснив державний переворот, поваливши падишаха і монархію. До влади прийшли представники лівої Народно-Демократичної партії, яка підтримувала контакти з СРСР.

Відео дня
>Нове афганське керівництво підписало з СРСР у 1978 році Договір про дружбу, добросусідство і співробітництво. Однак і у цій партії з самого її створення не було єдності. Дві фракції: «Парчам» і «Хальк» мали як етнічні, так і ідеологічні протиріччя. Уже у кінці червня 1978 року почалися репресії проти «парчамістів», це створило в країні обстановку нестабільності.

У березні 1979 року в провінції Герат спалахнуло велике антиурядове повстання, яке придушили силою зброї. Після цього повстання, конфлікт з ісламською опозицією переріс у громадянську війну. Тоді афганське керівництво звернулося до Радянського Союзу з проханням про військову допомогу. Але радянське керівництво відмовилося вводити війська. Хоча за усним розпорядженням тодішнього міністра оборони Устинова у Середньоазіатському військовому окрузі почалися напружені навчання, а до кордону Афганістану висунули угрупування з трьох мотострілкових полків.

Але уже в грудні того ж 1979 року Радянський Союз ввів війська в Афганістан під приводом надання інтернаціональної допомоги. За основною версією, це було необхідно для того, щоб випередити Сполучені Штати, які, ввівши свої війська, мали б можливість розмістити військові бази просто на кордоні з СРСР.

Існує також версія, що радянські геологи розвідали на території Афганістану корисні копалини, і саме тому Союз був не проти зробити з Афганістану іще одну радянську республіку. Неспокійно в Афганістані і досі, але, як показує практика, втручання в Афганські революції «миротворчих» сил інших країн не можуть припинити боротьбу за владу.

Анатолій Гончар (71)
полковник, заслужений журналіст України, письменник

- Керівництво СРСР вело подвійну гру. З одного боку, воно співпрацювало з тодішнім президентом Афганістану Аміном, а з іншого - з його опонентом Таракі. Вчорашній друг Амін став ворогом, зрадником та американським шпигуном. По-перше, які цілі переслідувало Радянське керівництво в Афганістані? На мій погляд, продемонструвати усьому світу та у першу чергу Сполученим Штатам, на що здатна Країна рад. По-друге, зміцнити південні кордони СРСР. По-третє, продемонструвати, як СРСР допомагає іншим країнам ставати на путь демократичного та соціалістичного розвитку. Четверта причина, це корисні копалини, що розвідали наші геологи та не доповіли про них афганському керівництву. П’яте і останнє, як мені було відомо, за двадцять років обмежений контингент радянських військ у Афганістані мав перетворитися у групу військ, таку, як у Польщі чи Чехословаччині, з усією інфраструктурою, необхідною для військової та громадянської життєдіяльності. Тим більше, що в афганських навчальних закладах, у тому числі і у військових, викладали радянські спеціалісти, а у Кабулі на повну міць працювала школа для місцевих дітей.

Сергій Добровольський (63)
полковник авіації

- Будь-яка країна повинна захищати свою територіальну цілісність. А якщо згадати ті часи, коли гонитва озброєнь та холодна війна були у самому розпалі, то можна зрозуміти, що радянське керівництво не могло допустити, щоб свої військові бази на кордоні з СРСР розмістили американці чи об’єднанні сили НАТО. А так би і було, якби Радянській Союз першим не увійшов з миротворчою місією у Афганістан. Можна багато говорити про те, що загублено безліч життів у цій війні, але потрібно чітко розуміти, що на той час це була стратегічно необхідна місія. Ми не були у Афганістані загарбниками, не розміщувались у містах та не намагалися керувати країною. Наші війська базувалися біля аеродромів та за межами міст, хіба так поводяться окупаційні армії? Звичайно ні. Звичайно, потім на цій війні було багато політичних спекуляцій і багато казали про не доцільність введення військ у Афганістан. Але з точки зору геополітики, це було обґрунтоване рішення. Друге діло, що не тими методами та силами це було зроблено. Адже якби усе було ретельно сплановано, то багатьох жертв та затягування військових дій можна було б уникнути/

 

Ірина Швець(25)
другий секретар Вінницького осередку компартії України

- Сьогодні, розглядаючи ці події, слід сказати про те, що Афганістан цікавив СРСР виключно з точки зору безпеки. Пильну увагу приділяв території цієї держави стратегічний противник Радянського Союзу - США і поступатися впливом у регіоні було необачно. Зрозуміло, що спільний кордон зобов'язував радянських чиновників пильно стежити за подіями в Афганістані. Після революції, у квітні 1978 року, до влади прийшов комуністичний лідер Мухаммед Таракі, що змусило Союз підтримати становлення соціалістичної держави у відсталій країні. Однак спроби провести реформи зустріли опір консервативної частини суспільства. Громадянська війна почалася ще до введення в Афганістан радянських військ. У вересні 1979 року в Афганістані стався новий переворот - владу захопив Амін. СРСР мав вибір чи допомогти Афганістану, чи втратити авторитет на міжнародній арені і отримати охоплену громадянською війною країну на своєму південному кордоні. СРСР вважав за краще втрутитися у конфлікт. Іншого виходу - просто не було. Або одну із сторін конфлікту підтримало США, з наступним розміщенням системи ракет, націлених у відомому напрямку.

Василь Некупецький(62)
історик-політолог

- Революція та громадянська війна у Афганістані стали для радянських лідерів одним з тих неприємних сюрпризів, що мали великий вплив на геополітичну ситуацію в регіоні. Хоча перемога прокомуністичної партії мала бути сприйнята, як ідеологічна перемога, але СРСР був абсолютно не готовий до такого розвитку подій. Для становлення розвиненого соціалізму в мусульманській країні, де більша частина населення була неписьменною, потрібні величезні витрати. Крім фінансових вливань, Афганістан потребував фахівців, тому що власних у них не було. Афганці перебували на стадії феодалізму. Політики, приймаючи рішення про введення військ, не розуміли, що насправді являє собою ця войовнича країна. Операцію планували провести блискавично, проте в цьому і був головний прорахунок. Спроба продемонструвати міць армії СРСР міжнародному співтовариству виявилася невдалою. Однак гучні звинувачення на адресу радянських чиновників, які прийняли рішення про введення радянських військ на територію гірської держави, не можна назвати обґрунтованими. Сьогодні росіяни при згадці про Афганську війну називають її безглуздою і невдалою, називають події в цій державі нищівною поразкою. Проте такі твердження поверхові й ґрунтуються на обмеженості розуміння, через брак знань у цьому питанні. 

Читайте також:

У Вінниці вшанували пам'ять воїнів-афганців: марш по Соборній супроводжував БТР (фото, відео)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Anonymous

    человеческая жизнь -это самое дорогое и жертвовать ею надо ради близких людей.а кто спрашивал и тех парней и их матерей.страшное время когда тебя просто пускали в расход...............и это никогда нельзя забыть и никому нельзя забыть........здоровья вам и долгих лет жизни

    Anonymous reply Anonymous

    А где вы все тогда были, такие вумные. Молчали, ибо ссцали за свою шкуру. Что же тогда, в 80-е, языки в ж..у засовывали, или шипели как змеи по кухням. Легко пинать дохлого льва.

    Anonymous reply Anonymous

    мы, такие вумные, все шипели как змеи по кухням и ждали пока ты посцишь за свою шкуру, свой язык из жопы высунешь, придешь и всем нам расскажешь - как нужно правильно жить и кого и когда нужно пинать.

    Anonymous reply Anonymous

    Как тогда им говорили, они едут выполнять свой интернациональный долг!! Хотя ни кто из них и не подозревал, что после развала СССР они будут никому не нужны, а эта война останеться в истории как агрессией Советов на Афганистан, приблизительно дадут намек , что Советы будут в роли фашисткой Германии, а Афганистан в роли Союза в второй мировой, как не прискорбно звучит это так(((
  • Anonymous

    СРСР воював не з селянами, а з десятком країн (в т.ч. США, Китай) , що давали найманців, інструкторів та зброю, гроші. Тепер США бореться проти талібів (що вже немають американської, відкритої саудівскьої допомоги) майже 10 років і також далі свої баз непросунулись,

    Anonymous reply Anonymous

    в первую очередь со своим народом, который так и не понял - как можно строить счастливое будущее на миллионах труппов.
  • Anonymous

    Поясніть, чому США, яка за їх словами встановила там демократію і законність (?), виводить свої війська і закликає Россію знову ввести свої для захисту південого кордону (хоча Россія з афганістаном не межує)? Така ж сама ділема була і у Афганістані.

    Anonymous reply Anonymous

    про США словами комуняк. Сейчас Расея - самая героинопотребляемая страна в мире - спасибо маразматикам из совкового политбюро и "честным" защитникам какого-то отечества, которые в гробах и в технике для ремонта создали сеть для наркоторговцев и торговцев оружия. За что имитировали борьбу - на то и напоролись. Американци сейчас выполняют работу за рашку, но они не обязаны это делать постоянно. Хорошо, что ещё никто не пишет, что США хотят там свои ракеты установить.
  • Anonymous

    За що гинули українці в Афганістані - за те ж саме, за що в Іраку (Косово і т.п.)

    Anonymous reply Anonymous

    Афганістан (строкова служба, раби фактично, "священный долг", мля) і добровольці-контрактники (в Іраку (Косово і т.п.).

    Anonymous reply Anonymous

    Какие добровольцы-контрактники? Дохера они там заработали...

    Anonymous reply Anonymous

    Звичайно різниця є - в Афганістані за наказом і безкоштовно, Іраку - те ж за наказом, як найманці за гроші, хоча в порівнянні з іншими країнами - за копійки. Але основне - за задоволення політичних абіцій окремих посадових осіб.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:06 На Вінниччину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up