Майже 60% вінничан готові віддати голоси за мера Моргунова – дослідження (Прес-служба ЦВГД «Соціоінформ»)

Майже 60% вінничан готові віддати голоси за мера Моргунова – дослідження (Прес-служба ЦВГД «Соціоінформ»)

Серед політиків національного рівня найбільшу довіру серед містян має Володимир Гройсман – 68% у Вінниці і 59% - у Вінницькій області. З-поміж партій «Українська стратегія Гройсмана» також має найвищий рівень підтримки в регіоні: 52,7% у Вінниці (серед тих, хто прийде на голосування та визначився з вибором) та 35,3% - Вінницька область. Такі дані соціологічного дослідження «Соціополітичні настрої на Вінниччині» презентував 6 липня у Вінниці Центр вивчення громадської думки «Соціоінформ».

Дослідження проводилось у червні на території Вінницької області та Вінницької міської ОТГ. Серед питань, які ставились респондентам, було й зокрема про те, як змінились місто та регіон упродовж останніх років. 85% вінничан відповіли, що у Вінниці відбулися зміни на краще і лише 3% - сказали, що стало гірше. В області –60% людей бачать зміни на краще, і 9% вважають, що стало гірше.  

Як зазначила кандидатка соціологічних наук, директорка агенції «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак, в умовах карантину найвищу оцінку діям влади вінничани віддають органам місцевого самоврядування – це 51% жителів міста. Високо оцінюють дії обласної влади 25% респондентів, а Уряду – 12%. В регіоні ці результати складають відповідно: місцеві ради – 39%, обласна влада – 19%, Уряд – 11%.

У Вінниці за результатами опитування найбільше допомагали боротися з коронавірусом фонд «СтопВірус» В.Гройсмана – 33%, на другому місці із 32% - місцева влада та бізнес. В області мешканці перше місце віддають місцевим громадам – 29%, і 22% фонду «СтопВірус» В. Гройсмана. 

Також респондентам було поставлено низку питань щодо майбутніх виборів до місцевих рад. Відтак, якби вибори депутатів Вінницької міської ради відбувались зараз – 52,7% людей, які планують голосувати та визначились з вибором, підтримали б «Українську стратегію Гройсмана», по області партію екс-мера та Прем’єр-міністра готові підтримати 35,3% опитаних. На другому місці по Вінниці партія «Європейська солідарність» (13,1%), на третьому – «Слуга народу» (7,7%). Прохідний бар’єр до Вінницької міської ради долає також «Батьківщина» та «ОПЗЖ».

2

У Вінницькій області на 2-й позиції «Слуга народу» (13,4%), на 3-й – «Батьківщина» (13,2%), далі «Європейська солідарність» (13,1%).  І потім із значним відривом Радикальна партія О. Ляшка  та «ОПЗЖ» - 6% та 5,8% відповідно.

C:\Users\martonikovaiv\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\область.PNG

«Під час опитування в регіоні першість отримала партія «Українська стратегія»  В.Гройсмана. Якщо припустити, що голоси розподілятимуться пропорційно, то вони можуть мати до третини місць у місцевих радах області. На другому місці одразу три партії: «Слуга народу» «Батьківщина» та Європейська солідарність», їхні показники відрізняються несуттєво. Якщо не буде якихось катаклізмів, то ця ситуація спостерігатиметься і надалі», - розповіла соціологиня Наталія Зайцева-Чіпак.

На запитання, якби вибори мера Вінниці відбулися б сьогодні, -  59,4% вінничан, хто визначився і планує прийти на виборчу дільницю, віддали б свій голос за діючого мера Сергія Моргунова. 

«Якщо розрахувати відсоток від тих, хто прийде на вибори і голосуватиме, то у Сергія Моргунова є шанси перемогти у першому турі. За нашими результатами інші кандидати не мають таких серйозних шансів на перемогу», - зазначає директорка центру «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

Серед політиків національного рівня найвищий рівень довіри серед жителів регіону має Прем’єр-міністр України у 2016-2019 рр. Володимир Гройсман:  в області йому довіряють 59% мешканців, у місті - 68%.  Також жителі Вінницької області за результатами опитування «Соціоінформ» вважають, що саме Гройсман був найкращим Головою Уряду. У Вінниці це 59% опитаних, в регіоні – 55%.

«Якщо говорити про вінничан, то у Вінниці беззаперечною підтримкою користується тільки Володимир Гройсман. Його роботу високо оцінюють 68% респондентів, тоді як не підтримують лише 18%. Тоді як Петро Порошенко має лише 23% підтримки, Юлія Тимошенко - 15% та Святослав Вакарчук 7%. Ми бачимо, що позитивний баланс довіри має лише Володимир Гройсман. До усіх інших політиків вінничани ставляться швидше негативно, ніж позитивно, швидше їм не довіряють. На Вінниччині також вважають, що саме Гройсман справився краще за інших на посаді Прем’єр-міністра. Про це сказали 55% респондентів у області та 59% у Вінниці», - додала Наталія Зайцева-Чіпак. 

Також у респондентів поцікавилися, як вони ставляться до створення Вінницької ОТГ. Позитивно до цього процесу ставиться 51%, нейтрально відносяться – 29%, і 21% - негативно. 

Ще одне питання у місті стосувалось ставлення містян до системи штрафування за порушення правил паркування. Цікаво, що 84% респондентів підтримують штрафування за паркування авто у невстановлених місцях (не підтримують – 4%, решта – не визначились).


Довідка: опитування проведено з 13 по 18 червня методом стандартизованого інтерв’ю за місцем проживання. Обсяг вибірки: 800 осіб у Вінниці та 1200 – у Вінницькій області. Тип вибірки: районована, квотно-пропорційна за статтю і віком (18+). Похибка репрезентативності не перевищує 2,6% для області і 3,5 % для м. Вінниці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up