Як у зоодворику тварини будуть зимувати

Як у зоодворику тварини будуть зимувати
  • Міні-зоопарк, що в Центральному парку, працюватиме і взимку.
  • Тварини, як розказують власники зоодворику, добре переносять холодну пору
  • Що для них зроблено і що там з’явиться вже найближчим часом, дізнавалися «20хвилин».
  • А ще оповідаємо кілька історій, як на цьому невеликому «клаптику» природи живуть десятки видів звірів

Зоодворик у Центральному парку на зиму не закривається. Валабі, павичі, морські свинки, альпака та кози — усе це тваринне розмаїття і надалі буде відкрите для відвідувачів.

Їхні кімнати опалюються з першого року існування міні-зоопарку, тому тварини не замерзнуть. Для «новачків» збудують теплі загони. Так, свою кімнату отримали три гігантські черепахи і незабаром матиме своє місце білий лелека Саша. Проте звиклих до тепла мавп, власники все ж забрали додому.

На цій малій території уживаються десятки видів звірів. А чи буде їх ще більше? Та як може змінитися зоодворик вже скоро?

Відео дня

Страшно рахувати звірів

Зоодворик працює вже більше двох років. Його власники — подружня пара Наталія та Віталій Веденки розказують, що ідея його створення пішла від бажання допомагати дітям з інвалідністю.

— Ми займаємося з такими дітьми вже протягом 15 років. Це іпотерапія (лікувальна їзда на конях - авт.) та терапія з тваринами. Але ми мешкаємо на околиці міста, куди не кожна людина може прийти. І з часом вирішили зробити зоодворик, який був би доступний для більшої кількості людей, — розказує пані Наталя

via GIPHY

Так пара винайняла у дирекції Центрального парку 10 соток землі, поставили з десяток вольєрів і облаштували зону для відпочинку. Наталія жартує, що аж страшно рахувати скільки у них є вихованців.

— Їх вже всіх треба годувати! Малих тварин, наприклад, кролів та морських свинок, взагалі не рахуємо — швидко розмножуються. А великі — це кенгуру, альпаки, вівці, кози, кури, качки, павичі, мавпи, єноти та інші. Ще  нам на зимівлю привозять Руслана та Людмилу з Лебединого озера. До речі, після минулої зими в них був приплід — 5 пташенят.

Читайте також:

Вінницьких лебедів розділили по зоопарках. Одну пару віддадуть киянам

via GIPHY

За словами Наталії Веденко, тварини в зоодворику з’являються завдяки співпраці із зоопарками. Кроликів, птахів приносять самі люди. Та ще майже кожного року пари у вольєрах народжують діток.

Фібі від айтішника, а Бусінку виміняли на пса

Головна умова, якої дотримуються власники зоодворику - усі вихованці мають бути не агресивними звірами. Кози, вівці, єноти та інші приязно ставляться до людей. Особливо до тих, хто має щось смачненьке з собою. Хоча вони і залишаються дикими. Тому гратися з тваринами можна лише під наглядом працівників міні-зоопарку.

І хоча звірів багато, Віталій Веденко може розказати невеличку історію майже про кожного.

Спершу заходимо у вольєр до круків — великих, диких воронів.

— У нас їх двоє. Одного назвали Карлуша, а іншого — Кеша. Але ми не знаємо точно, чи це хлопчики, чи дівчатка, бо вони ще маленькі. Сподіваємося, що це пара. А так вони дуже цікаві, навчають один одного та є великими розумниками.

via GIPHY

Далі Віталій веде до загону єнотів. Їх тут ціле сімейство: єноти-полоскуни та носухи дуже допитливі створіння і охоче йдуть на руки. Звісно, якщо є в цих руках стаканчик з горішками та сухофруктами.

— Фібі нам дісталася від айтішніка. Купив єнотиху та передав її нам, щоб жила у більшому просторі. А ще одного єнота Бусінку взагалі виміняли на собаку.

Бажаєте більше тварин? Йдіть до зоопарку

Віталій йде у справах, годувати звірів. А далі екскурсію у вольєрах проводить його дружина Наталія. Заходимо в загін до птахів, де уживаються три павичі та незліченна кількість карликових курок.

— У нас є два види павичів — білі та чорноплечі. Їм по два роки і наступної весни у них з'являться гарні, величезні хвости. Є цесарки, карликові кури-бентанки. До речі, вони несуть втричі більше яєць, ніж звичайна курка.

via GIPHY

Поряд з пташиним загоном живуть кролі з морськими свинками. Це найбільш плодючий загін, бо звірята тут з’являються швидше, ніж встигаєш порахувати їх кількість.

А взагалі в зоодворику ще знайшлося місце для звичайних кіз, баранів, овець та для екзотичних кенгуру-валабі, альпаки і в’єтнамських свиней.

via GIPHY

Десятки видів тварин мирно вживаються на клаптику території. А чи збільшиться з часом міні-зоопарк?

— Розширятися ми бажаємо, але тут більше немає куди. З іншого боку, зоодворик повинен бути невеликим. Бажаєте побачити більше тварин? Тоді крокуйте до зоопарку. У планах на цей рік — запустити дитячу кімнату, що є в окремій будівлі на території.

Там є кілька стульчиків, стіл, електричний камін та іграшки. Буде тепло і запустимо кімнату творчості цієї зими, — відповідає пані Наталія.

via GIPHY

Вхід до зоодворика від 10 гривень для дітей до 20 – за дорослого. Люди з інвалідністю, учасники АТО та сироти можуть відвідувати безкоштовно.


Де ще є контактні зоопарки?

Міні-зоопарк, де можна «помацати» тварин, є не тільки у Вінниці. Журналіст знайшов «зоокутки» майже в кожному обласному центрі України.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Denter Black

    Ця жінка зі своєю родиною і справді любить та рятують тварин. Лелек збитих автомобілем, коней, яких господарі просто хотіли здати на м'ясокомбінат, бо ті їм набридли та багато інших тваринок.
  • Cat Black

    Веденко - ви робите добру справу!!!!!! Молодці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up