Як у Вінниці збираються «боротися» з безпритульними тваринами

Як у Вінниці збираються «боротися» з безпритульними тваринами
  • Чи не щодня у соціальних мережах з'являються пости з інформацією про загублених чи поранених собак та котів, яких знайшли на вулиці.
  • Аби зменшити кількість таких тварин, у Вінниці працює муніципальний притулок.
  • Проте, цей заклад – не панацея від бродячих тварин, тому розповідаємо про міську програму, ініціативи громадських активістів та власне роботу муніципального притулку.

 

Програма зі зменшення безпритульних тварин розроблена у місті до 2020 року і основною її метою є зменшення кількості тварин гуманним способом, тобто стерилізацією. Цим займається муніципальний притулок, адже перше, що роблять із тваринами після відлову та транспортування до притулку – стерилізація та вакцинація.

Юлія Бернас керівник проекту «Громада на захисті безпритульних тварин» ініціювала робочу групу, яка складається з громадських активістів, волонтерів, місцевої влади, поліції та керівництва муніципального притулку. Саме такий склад планує продовжувати гуманно боротися із безпритульними тваринами.

Відео дня

Про владу

Представник міської ради Сергій Пасічник розповів, що проект по боротьбі з безпритульними тваринами працює у місті з 2016-го року. І з тих пір евтаназію собак та котів не розглядають зовсім – тільки стерилізація. Саме це і є основною роботою муніципального притулку для тварин. Наступний крок – це повернення тварини на місце, звідки її забрали працівники цього ж притулку. Контролювати таких собак на місцях мають волонтери.

– Завдяки проекту «Бюджету громадських ініціатив» у 2017-му році змогли простерилізувати 500 безпритульних кішок та котів. Наступного року так «знешкодили» 235 собак. У 2019-му департамент комунального господарства та благоустрою підписав договір із муніципальним притулком про стерилізацію котів та кішок в рамках проекту «Бюджет громадських ініціатив», – повідомив Сергій.

Власне, частина цих стерилізованих тварин повертаються на старе місце проживання, проте вже з «кліпсою» на вусі. Але чимало вінничан жаліються на те, що собак стало більше і часто вони агресивно реагують на домашніх улюбленців вінничан та самих жителів міста. Проте, влада розводить руками і посилається на волонтерів, які мають відповідати за таких собак у різних районах міста. У цьому питанні пояснення дає керівництво муніципального притулку.

Про роботу муніципального притулку

Притулок для тварин на Гонти відкрили ще рік тому, проте протягом перших півроку він працював у тестовому режимі, так як необхідних документів на ветеринарну діяльність не було. Ліцензію видали лише у жовтні 2018-го року. З тих пір усі процедури та маніпуляції проводяться законно.

На сьогодні найбільша проблема притулку, за словами директора, – це люди. Іван Левінський говорить, що вінничани не довіряють роботі притулку і несуть гроші псевдо-волонтерам, які не в змозі надати необхідну допомогу безпритульній тварині. У питанні волонтерства директор притулку схиляється до думки, що не всі можуть і хочуть безоплатно надавати свою допомогу, тому багато хто просто заробляє на собаках. Але це окрема тема.

Повертаючись до боротьби з безпритульними тваринами, Іван Левінський говорить, що часто й самі вінничани «дають штангу». Мова йде про безвідповідальність господарів собак та котів:

– Хтось просто купує «іграшку», а потім не знає що із твариною робити. Таким чином песик або кіт опиняється на вулиці. Нещодавно був випадок, коли до нас привезли спаніеля. Ми довго шукали господаря, знайшовши, запитали чи буде він забирати тварину, на що однозначної відповіді не отримали, – сказав Іван Левінський. – Таких людей, на мою думку, треба штрафувати, щоб з'являлася хоч якась відповідальність за живу істоту.

Інша сторона відповідальності – це стерилізація домашніх улюбленців. За словами Юлії Бернас, часто господарі розводять тварин, ніби для необхідності, а потім викидають цуценят чи кошенят на вулицю:

– У тварин немає такої потреби батьківства, тому те, що вашому домашньому улюбленцю необхідно стати татом чи мамою – це міф, – говорить Юлія.

Таким чином з'явилася петиція, у якій авторка пропонує в обов'язковому порядку стерилізувати і домашніх тварин, якщо господарі не планують займатися новонародженими цуценятами.

Із початку 2019-го року вже відловили 198 собак, з яких 83 адаптовані у родини. Решту, через кілька місяців відпускають на ті місця, де їх зловили:

– Тут виникає інше питання: люди, які живуть у багатоповерхівках часто проти тварин у дворах. Ми не можемо кілька разів реагувати на одну й ту саму заявку, бо собака вже привита і стерилізована. На місцях працюють опікуни, – стверджує Іван Левінський.

Директор притулку говорить, що ще одним важливим моментом у боротьбі з тваринами на вулицях – не створювати кормову базу.

– Тварина і так знайде собі їжу. На смітниках чи ще десь. Один раз нагодувавши безпритульну собаку у своєму дворі чи біля будинку, вона вдруге повернеться на те ж місце. Якщо хочете годувати тварину, то несіть за неї відповідальність.

Якщо у вас є питання стосовно безпритульних собак – де стерилізувати та вакцинувати, то телефонуйте до муніципального притулку за телефонами: міський 50-24-12, мобільний 094 860 24 12.
Безкоштовно стерилізувати бродячих котів допоможе волонтер Людмила. Телефонувати їй можна з понеділка по четвер з 12-ї дня до 16-ї вечора за номером: 093 040 21 43.

Про роботу поліції

Людмила Гуц інспекторка головного управління національної поліції, повідомила, що у Вінниці нараховується вже 13 кримінальних проваджень, а також три особи були притягнуті до адміністративної відповідальності.

– Мова йде про погане утримання собак, знущання над ними та негативне ставлення, – говорить інспекторка поліції. 

Тому вінничан закликають повідомляти про подібні протизаконні дії з боку інших. 

Пані Людмила має свою цікаву історію: вона забрала до себе собаку, якій відрізали одну лапу і тепер тварина живе разом із нею.

Власне, це основний лейтмотив усіх програм боротьби з безпритульними тваринами – вінничан заохочують брати тварин із притулку, якщо дуже хочеться завести собаку.

У муніципальному притулку ще немає кінологічної програми, але  з 12-го червня керівництво очікує австрійських колег з розробленими протоколами над роботою із собаками та їх адаптацією у родинах.

У висновку зрозуміло, що собак та котів на вулицях міста не стане менше, якщо їх безвідповідально годувати та розводити.

Інструкція: що робити, якщо ви зустріли безпритульну тварину на вулиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Варвара

    Вопрос. Куда идут деньги, опять в карман, на людях нажились, теперь давай на животных. А если вас жаба душит оторвать от своего толстого брюха пару копеек, чтобы накормить животных, то вам судья будет будущее ваших детей и внуков. И на вопрос: "Откуда это и за что?". Вспомните "за что?"
  • Варвара

    У меня три собаки и кот. Все подобранные на улице, в ужасном состоянии. Все ветклиники в Виннице отказали мне в бесплатной стерилизации этих животных. лечение всех было очень дорогостоящее, думаю, не все "породистые" хозяева собак на это бы пошли. Никаких скидок, даже слушать не хотели. Помогали только единомышленники, с которыми вместе выгуливаем собак. За что им и только им спасибо.
  • Наталя Довголенко

    ПОСТРОІІТИ  ІІМ  ПРИТУЛОК
  • Вика Онофрийчук

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up