Як швейцарці допомагають вінничанам не опинитися по вуха у смітті

Як швейцарці допомагають вінничанам не опинитися по вуха у смітті
З поліетиленових пакетів і плівки в Іллінцях почали робити тротуарну плитку
  • В Іллінцях представили Регіональний план управління побутовими відходами
  • Документ напрацьовували протягом року спільно з представниками українсько-швейцарського проєкту  DESPRO
  • Від 350 до 500 тисяч тонн різних типів відходів виробляється упродовж року на території області
  • Як рятуватися від такої кількості сміття?

Понад 740 полігонів і стихійних сміттєзвалищ нараховується в області. Протягом року на них доставляють від 350 до 500 тисяч тонн побутових відходів (у Вінниці за рік продукують до 200 тисяч тонн). Незначна кількість сміття сортується і зовсім мала потрапляє на переробку і повторне використання.

Не дивно, що полігони переповнені відходами, їх експлуатують з порушенням екологічно-санітарних норм.  

Відео дня

– Наше завдання збільшити за наступні десять років до десяти відсотків обсяги переробляння і повторного використання  відходів, – зазначив під час презентації документа експерт-консультант проєкту DESPRO з питань поводження з відходами Дмитро Лазненко. – І навпаки,зменшити за цей час кількість захороненого побутового сміття до 30%.

У документі йдеться також про зменшення до 2030-го року кількості полігонів та звалищ, нині їх нараховується 741. Планується створення одного полігону на декілька районів із загальною кількістю населення від 150 до 500 тисяч осіб. У таких місцях встановлять сміттєсортувальні станції, діятиме скоординована система збирання та транспортування відходів.

Щоправда, неабиякою проблемою стане обрання місць для таких полігонів. З попереднього досвіду знаємо, як населення виступає категорично проти облаштування таких об’єктів на своїй території. Незважаючи на те, що у більшості сільських громад місцем для складування сміття залишаються береги річок, лісосмуги, яри та вибалки. У таких селах не збирають і не вивозять сміття, бо не мають транспорту.

Регіональний план управління відходами неспроста представили в Іллінцях.

У міській ОТГ, куди входить понад 20 сіл, у кожному встановили контейнери для роздільного збирання відходів. Їх доставляють на сортувальну станцію, що знаходиться у райцентрі. Частину відсортованих відходів продають, йдеться про папір, пластик (пластикові пляшки пресують на спеціальному пресі).

Недавно в Іллінцях організували переробку поліетиленових пакетів та плівки. З них виготовляють порошок, який додають до піску і виготовляють тротуарну плитку.

Чи вдасться реалізувати презентований план у межах області?

Сподівання на швейцарців. Всі попередні проекти, які втілювали разом з ними, закінчувалися успішно.

Нагадаємо в Україні затверджено Національну стратегію поводження з побутовими відходами.

Фото з сайту Іллінецької ОТГ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:00 Цілує орден сина… Очільник ОВА вручив родинам Захисників почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up