Продаж голосів — кримінал. Як обрати, за кого голосувати на виборах президента-2019

Продаж голосів — кримінал. Як обрати, за кого голосувати на виборах президента-2019
Станом на 4 лютого ЦВК оприлюднило список з 28 кандидатів. Комісія матиме час до 8 лютого, щоб представити повний список людей, які балотуються на пост президента України / фото: www.cvk.gov.ua
  • З початку року триває кампанія до виборів Президента України.
  • Вінничани обиратимуть цю людину вже з 28 кандидатів.
  • Як розібратися у такому «розмаїтті», чи можна проголосувати «Проти всіх» та що буде, якщо продати свій голос?

Цього року, 31 березня, вінничани, як і решта України, обиратимуть шостого Президента України. На найвищу посаду в державі вже є 28 кандидатів, і схоже, що це не межа. Адже документи до Центральної виборчої комісії подали 89 людей загалом, і комісія має затвердити остаточний список кандидатів до 9 лютого.

Як розібратися, кому віддати свій голос? Де дивитися передвиборчу програму? І які обов’язки матиме майбутній президент? Про це розбиралися разом з головою обласного осередку «Комітету виборців України» Владиславом Теленем.

Обирають сердцем, а не розумом

Уже є більше 20 кандидатів на посаду президента. Як обирати і на що звертати увагу?

Відео дня

— Для мене як потенційного виборця є кілька важливих речей: що людина зробила до моменту висування у кандидати, де працювала, які є результати від роботи. А потім, це програма кандидата — що ця людина хоче змінити, яким чином, яким бачить майбутнє України.

Є стереотип, що люди обирають президентів за зовнішністю, а не за вчинками.

— Нашим виборцям взагалі притаманні такі властивості, що вони обирають «сердцем», а не розумом. Закохуються в кандидата, створюють ідеальний образ цієї людини, що не має нічого спільного з реальністю. Вважаю, що на цих виборах буде аналогічна тенденція: люди дивитимуться на зовнішність кандидатів, обиратимуть тих, за кого голосували останні кілька разів.

Владислав Телень, очільник обласного «КВУ»

«Гарного» кандидата виборці бачать через новини. А де ж шукати програми висуванців?

— За досвідом, виборці дивляться передвиборчу програму тільки на дільницях, перед голосуванням. Там на плакатах з фотографією кандидатів є й тези їхніх програм. Прочитати програму кандидатів можна у листівках, які роздають на вулицях або на сайті Центральної виборчої комісії.

Чи може президент збільшувати зарплати, зменшувати тарифи та інші речі, які є у лозунгах кандидатів?

— Насправді, президент в нашій країні не відповідає за економіку. Президент — це гарант Конституції, будує імідж України у міжнародній політиці та відповідає за оборону країни. Економіка та розвиток держави — за це відповідає уряд, прем'єр-міністр, коаліція депутатів Верховної Ради України. На мій погляд, легально та без негативних наслідків президент не може знизити ціни та підняти доходи.

До всіх заяв кандидатів треба ставитися критично, з обережністю та шукати відповіді на питання — а як людина зможе це зробити і наскільки це реалістично в нинішніх умовах?

Щотижня викладають прогнози результатів виборів. Чи варто їм вірити?

— За законом, нам повідомляють, що було опитано певну кількість людей та була похибка. А чи було це опитання або його просто вигадали? Невідомо. Україна - це та країна, у якій соціологи стали частиною передвиборчої агітації. Тому для мене рейтинг — це ще одне джерело для роздумів. Чи вірю я в них? Піддаю сумніву.

Продажа голосів — кримінал

Чи можна проголосувати «Проти всіх»?

— Ні. Такої графи просто немає. Якщо не прийдете на вибори взагалі, вашим голосом можуть маніпулювати на користь того чи іншого кандидата.

А якщо розмалюю бюлетень і не відмічу жодного кандидата?

— Не закликаю жодну людину це робити. Але в такому випадку, дільнична виборча комісія має зарахувати цей бюлетень як зіпсований і не має права його використовувати. Це мають відмітити у протоколі підрахунку голосів, і зіпсований бюлетень не можна буде використовувати «за» кандидата. Звісно, якщо комісія буде діяти за законом і не буде фальсифікувати результати.

Якщо я продам свій голос на виборах, чи є покарання за це?

— За діючим законодавством, виборцю за продаж голосу загрожує до двох років ув'язнення, а організатору підкупу — до трьох років. Але за роки незалежності України жоден з кандидатів не отримав строк за підкуп, а от виборці за продаж голосу — отримували ув’язнення. Поодинокі випадки, але існують.

Чи можуть голосувати українці за кордоном?

— Так, для цього будуть обладнані дільниці у посольства України за кордоном. Щоб українця, який перебуватиме за кордоном, включили у список виборців — потрібно звернутися з відповідною заявою до посольства. Крайня дата — до 25 березня. А вибори Президента України за кордоном відбудуться в ту ж дату, як і в самій Україні - 31 березня, з 8-ої ранку до 8-ої вечора. Але за місцевим часом країни, у якій перебуватиме виборець.

Коли ми зможемо отримати прізвище Президента України?

— Першим туром президентські вибори не завершаться, бо жодного кандидата не підтримують 51% українців. Президента обиратимуть у другому турі серед двох претендентів на цю посаду, що, орієнтовно, почнеться 21 квітня. Тож, 1 травня ми отримаємо прізвище нового Президента країни. Якщо, звісно, результати виборів не будуть оскаржені у суді.

Варто перевірити себе у списках

Керівник вінницького Держреєстру виборців Анатолій Синявський розказав, що у нашому місті будуть сформовані 161 дільниця, на кожній з яких можуть проголосувати від 140 до 2500 виборців. Для того, щоб проголосувати за місцем реєстрації — потрібен лише паспорт громадянина України. І усім людям варто перевірити, чи є вони у виборчих списках, що можна зробити до 25 березня.

— Варто перевіряти не тільки те, що ви є у списках, а й правильність написання вашого імені, прізвища, по батькові та інших персональних даних. Зокрема, якщо жінки змінюють прізвище в РАГСі, то варто заявити про такі зміни і у нас, — сказав Синявський.

Анатолій Синявський, очільник Держреєстру виборців у Вінниці (у центрі фото)

Чи можуть голосувати у Вінниці переселенці з окупованого Донбасу та Криму і ті люди, які не прописані у Вінниці, але тут живуть?

— Так, можуть. Для цього їм потрібно змінити «виборчу адресу» — приписатися до виборчої дільниці. Для цього переселенцям потрібно надати тільки паспорт громадянина України. Людям, які не прописані у Вінниці, але хочуть тут проголосувати, для зміни виборчої адреси, потрібно надати паспорт та підтверджуючі документи. Для прикладу, документ про оренду квартири, довідка з місця роботи у Вінниці тощо.

І ще Анатолій Синявський додав, що виборчу адресу змінюють тимчасово, і якщо буде другий тур президентських виборів, то потрібно повторити процедуру зміни.

Перевірити себе у списках виборців можна на сайті Держреєстру виборців. Змінити виборчу адресу, виправити персональні дані можуть лише працівники установи. У Вінниці вони знаходяться за адресою: Замостянська, 7, 3 поверх, ліве крило. Телефони: (0432) 59-53-27, (0432) 59-53-25, (0432) 59-53-29. Режим роботи: 09.00-18.15, перерва: 13.00-14.00.

Читайте також:

Фото в матеріалі з архіву «20хвилин».

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Джаліна

    Коли буде стаття з передвиборчими програмами кандидатів?
  • Oleksandr Stoliarov

    Людина, яка стверджує, що президент реально(не за повноваженнями) не впливає на економіку країни, тарифи(привіт НКРЕКП) - непрофесійний невіглас, або хитрий брехун. Що для вас гірше, можете обрати самі
  • Надія Щербаха

    СИЛЬНИЙ ПРЕЗИДЕНТ МАЄ БУТИ В УКРАЇНІ, ЯКИЙ ВИВЕДЕ УКРАЇНУ З ВАЖКИХ ЧАСІВ І МИР ЗРОБИТЬ! А ЗА КОГО ГОЛОС СВІЙ ДАТИ ЦЕ ОСОБИСТЕ В КОЖНОГО І ДОБРЕ ДУМАТИ ТРЕБА. ХАЙ БОГ БЛАГОСЛОВИТЬ УКРАЇНУ І ПОСТАВИТЬ ДОСТОЙНОГО ПРЕЗИДЕНТА І ЙОГО КОМАНДУ.
  • Читательница

    Не підтримаю діючого ні в 1, ні в 2 турі

    Георгий reply Читательница

    Жаль, что Поплавський не выдвинул свою кандидатуру
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up