Як міняється кількість начальників у поліції під час атестації (ІНФОГРАФІКА)

Як міняється кількість начальників у поліції під час атестації (ІНФОГРАФІКА)

Приблизно третина міліцейських керівників пішли на пенсію, щоб не мучитися на переатестації. Але ті начальники, які були на тестуванні і співбесіді, кажуть: боятися не було чого. Усе минає гладко. Міліцейську форму планово замінять на поліцейську?

Третина керівників, як правило, не проходять відбору. Так звітують у МВС про атестацію в інших регіонах. Але у Вінниці, схоже, буде значно менший відсоток звільнених за результатами атестації. Більш-менш успішно проходять тести і співбесіду усі поліцейські начальники. А хто з вислугою – самі пішли.

Завершили атестацію керівників першої категорії – начальників й замів з обласного управління та з відділів поліції в райцентрах. Втім, поки не пройдуть тестувань і співбесід решта працівників колишньої міліції, нічого не повідомлять людям.

– Проміжні результати переатестації не розголошуються, - сказали у відділі комунікацій обласної поліції.

Відео дня

Але можна порівняти списки запрошених на тестування та на співбесіду, які публікують на сайті обласної поліції. З порівняння помітно – атестація зменшує кількість поліцейських начальників.

Вони здалися

На тестування з Вінниці до Києві в середині травня покликали більше людей, ніж дійшло до співбесід. «Завалили» тести? Ні. Ряд начальників вирішили не мучитися і пішли з органів самі - на пенсію звільнилися ті, хто мав вислугу.

«Із 41-го керівника міліції (поліції) у Вінницькій області 12 не пішли на атестацію і прийняли рішення про звільнення», - написав член комісії, що атестує вінничан, Юрій Македон.

Щоб дізнатися, хто ж таки вирішив замість атестації піти на пенсію, а хто дійсно не пройшов відбору в нову поліцію, RIA/20minut.ua надіслала запит в обласне управління Найполіції. У відповідь надали список із семи екс-керівників (дивіться в інфографіці нижче). Ці люди реєструвалися на тестування, але – або не поїхали на тести, або звільнилися після них за власним бажанням (дату написання репорту нам не назвали).

Нагадаємо, що навесні цього року, ще до початку процесу переатестації, звільнилися на пенсію ще кілька начальників. Один з них пояснив своє звільнення журналісту по телефону, але просив не називати прізвища. Мовляв, уже не на службі та давати пояснення громадськості не зобов’язаний.    

- Я прийняв рішення про звільнення на пенсію, бо такі, як я, не проходять атестацію, - каже полковник. - По результатах атестацій в інших містах видно, що людей, які працювати на керівних посадах багато років, не пропускають.

Хто бореться

Намагаємося дізнатися результати атестації від офіцерів, які були на тестах і співбесідах. Кого питала журналіст з тих вінницьких поліцейських керівників, які проходять атестацію, всі казали: набрали потрібну для допуску до співбесіди кількість балів. А щонайменше треба набрати на двох тестах із правознавства і логіки - 50 балів з можливих 120. Право оскаржувати результати дається тільки тим, хто набирає 60 і більше балів.

На питання «Скільки набрали балів на тестуванні?», наприклад, начальник міської поліції Анатолій Присяжнюк не став «розкривати карти». Сказав тільки, що на співбесіду був запрошений. Значить – більше 50-ти має.

«Чотирьом із 10 керівників наша комісія рекомендувала пройти поліграф, через наявність скарг або компроментуючу інформацію у відкритих джерелах», - цитата зі сторінки у Фейсбуку того ж Юрія Македона. Він пише про результати роботи однієї комісії з п’яти.

 

Дізнатися повну картину направлених на детектор брехні можемо із тих самих списків на сайті обласної поліції. Нещодавно там «висів» перелік запрошених на повторну співбесіду. Порядок проведення атестації каже, що вдруге кличуть на розмову з комісією після поліграфу. Від перевірки на брехню, до речі, можна й відмовитися. Але раз запрошення на співбесіду є, значить - погодилися на рекомендацію комісії (список - в інфографіці).  

Відбір не страшний  

Начальник управління карного розшуку Олександр Цимбалюк пройшов тести, співбесіду, результатів ще не знає, але думає – дарма хвилювався.

- Ніяких дурних питань на співбесіді не було, все толерантно, - каже головний розшуківець області. - Спитали по біографії, по роботі і по законах. І то не так, знаєте, що з упередженістю, по літерах аж до коми кожної, а загалом – наскільки ти орієнтуєшся. Я розказав, що ловив тих, хто вбив, хто вкрав, хто зґвалтував чи покалічив людей…

На питання, хто був в його атестаційній комісії, Олександра Цимбалюк пригадав тільки одного активіста.

- Авжеж нервував, - каже він журналісту. - Ви пішли б, спробували.

- Ми теж атестацію проходимо, кожні півроку, - кажу йому.

- Ну, значить поліція слабохарактерна, - реагує Олександр Цимбалюк і пояснює: – Ми нервували всі, тому що на перших атестаціях (київських поліцейських, - авт.) заставляли гімн співати і казали: «Ставай на коліна, проси пробачення». Що це за перевірка на професійні якості? Ми йшли туди і не знали, що там спитають. Були питання «Де ви були під час Майдану?» А де ми могли бути? На робочих місцях – обороняли адмінбудівлю, бо її хотіли спалити. Де командири сказали, там ми і були.

Кого понизили

У кулуарах поліції ходять розмови про керівників, яких понизили за результатами переатестації. Про начальника слідчого управління, який виконував обов’язки керівника поліції області, Сергія Кримчука, призначеного начальником Жмеринського відділу поліції. Ще обговорюють нову посаду Олександра Короля - він очолював управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування, а тепер - керує відділом у Немирові.

- Кримчук і Король за висновками комісії пройшли атестацію – «відповідають займаним посадам», - пояснила прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. – Їхні нові посади рівноцінні по званню – це посади полковників. Призначення офіцерів з апарату в райони пов’язані з необхідністю організувати роботу на місцях, де мало людей, які це можуть робити.



Активісти здали пости в комісіях, бо в МВС «суцільна зрада»

Що атестація сьогодні – не більше, ніж переодягання старий «ментів» у нову поліцейську форму, заявили в понеділок, 6 червня, ряд активістів та вийшли зі складу атестаційних комісії.

Атестація співробітників МВС почалася наприкінці минулого року з Києва та Київської області. Пізніше пройшла в Хмельницькому, Рівному, Луцьку, Миколаєві, Одесі. Згодом процес атестації за новою процедурою почався в Черкасах, Житомирі, Херсоні, Чернігові, Вінниці. І представники Комбат.уа, Автомайдану та Народного тилу заявили на брифінгу: йдуть з комісій вони і журналісти, бо участь громадськості стала фіктивною.

Учасник Автомайдану Євген Голубенко: «Процес повністю взяли під контроль представники МВС та старої влади. Вони самі обирають «громадськість», яка їх атестуватиме, а радники міністра є головами комісій».

Представник організації Комбат.уа Павло Кащук: «Не хочемо виступати ширмою процесу, який перетворюється на показуху».

Роман Сініцин з “Народного тилу”: «Відсоток звільнених і раніше був малим, а зараз – узагалі критичний. В одній з областей із керівного складу звільнили одну особу”.

“Атестувальників” від громадськості вимагали внести зміни з порядок атестації, які б унеможливили поновлення на посаді тих, що атестацію не пройшли. Втім, зміни не внесли керівники МВС – і в органах поновилася більшість “забракованих” комісіями.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up