Як активісти змусили Олійника скликати позачергову сесію (ФОТО, ВІДЕО)

Як активісти змусили Олійника скликати позачергову сесію (ФОТО, ВІДЕО)
  • Увечері 13 березня вінницькі активісти на чолі з Гайдою підпалили шини під стінами обласної служби безпеки
  • Мітингували до ранку, а наступного дня увірвалися в кабінет до голови обласної ради Олійника
  • Навіщо «бунтували» і чи досягли мети?

Під обласним Управлінням СБУ активісти зібралися для того, щоб домогтися звільнення затриманих на Донеччині блокадників торгівлі вугіллям з окупованими територіями.

— За нашою інформацією, поліцейські затримали 43 людей, — каже Анатолій Банах. — Скільки з них вінничан, ми не знаємо. Може п'ять чи шість.

Основною вимогою було до 10 ранку 14 березня звільнити затриманих учасників блокади. До натовпу вийшов заступник начальника УСБУ Роман Лех, який повідомив, що незабаром усіх відпустять.

Відео дня

— Ми збираємо інформацію через Facebook, — каже Банах. — Декого справді звільнили, а багато побитих лежать у лікарнях.

Прес-група СБУ Вінниччини не змогла прокоментувати ситуацію з затриманими блокадниками. Сказали, що інформацією, скількох відпустили, вони не володіють.

Мітингували під обласною радою

Наступного дня, 14 березня, о 13.00 активісти зібралися під стінами обласної ради. Знову принесли шини, але запалювати їх не довелося. Мітингувати прийшли зо дві сотні людей.

Основні вимоги, які були висунуті:

  • Винести на розгляд Верховної Ради питання про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова;
  • Звільнити очільника поліції Донеччини Аброськіна та керівника Антитерористичного центру Малікова;
  • Вжити всіх заходів для звільнення полонених;
  • Прийняти законопроект “Про тимчасово окуповані території”.

Відповідати на питання про те, як збираються діяти активісти, якщо їхні вимоги не будуть виконані, організатори акції не надто хотіли. Сказали, що робитимуть все відповідно до Конституції України.

Сесію все-таки призначили

Потім почали вимагати від голови ради Олійника зібрати депутатів на позачергову сесію. Для того, щоб направити у Верховну Раду звернення про підтримку блокади на Донбасі.

— Ви розумієте, що ми вже за мить усі можемо сидіти в окопах у кожному місті України, — говорив заступник комбата штурмової групи батальйону “Айдар” Олександр з позивним “Рок”. — Я не політик, не розуміюся на регламентах та іншому. Але я розумію, що коли хлопці лежали на рейках, жоден потяг більше не підвіз боєприпаси ворогу. А тепер все це знову йде через Торець. Якщо ви зараз не приймете мудре рішення, то атовці та добровольці можуть наробити такого, що ховатимемося в окопах усією Україною.

Для того, щоб Анатолій Олійник таки підписав розпорядження про скликання позачергової сесії, мітингарі зайняли його кабінет. А відомий активіст Чайка вмостився у його крісло.

Олійник все-таки виконав вимогу протестуючих. Сесія призначена на 15 березня. Чергова сесія планувалася на 24 березня. Серед питань порядку денного є звернення до керівництва країни, у якому депутати засуджують блокаду окупованих територій. А на попередній сесії депутати прийняли кардинально інше рішення — підтримали блокадників.

Під час мітингу ми запитали кількох людей, які проходили поруч, що вони думають про мітинг і саму ситуацію з блокадою. З п’яти вінничан ніхто не сказав, що їх хвилюють ці події. Дехто навіть дізнався про затримання 43 блокадників від наших журналістів. Кажуть, що не цікавляться такими подіями.

— Я взагалі не слідкую за ситуацією, — каже Юлія. — Вибачте, мені немає що сказати.

Подробиці дивіться у відео:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Шангараєв І.

    За невеликі, як для грантоїдів, гроші пропоную старі шини вітчизняного та імпортного виробництва. Для Таїсії Гайди - персональні знижки та бонус: кожна третя шина - БЕЗКОШТОВНО!
  • З.А.Глядач

    Цікаво,а всі оті "активісти" десь працюють? Чи лише "протестуцією" займаються?

    Kredd reply З.А.Глядач

    Скажи розумнику. А чи є зараз на Україні робота та робочі місця??? Щоб люди працювали... знизь податки, створи економічні зони, щоб прийшли інвестиції та були створені робочі місця, а строчити коменти діло нехитре.

    З.А.Глядач reply Kredd

    Скажу,дурнику! Робота-є. Головне,щоб було бажання працювати. Саме ПРАЦЮВАТИ. А не "одержувати гроші".

    Кисель Наталия reply Kredd

    так це теж робота - строчити коменти ))

    Ваня Лета reply Kredd

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up