«Я Вінницю ніколи не покину!» Вінничани ставали у чергу, щоб попрощатися з Раїсою Панасюк

«Я Вінницю ніколи не покину!» Вінничани ставали у чергу, щоб попрощатися з Раїсою Панасюк
Такою назавжди запам'ятають цю незвичайну жінку - Раїсу Панасюк
  • Останню шану вінничани віддали особливій жінці, яка служила людям з особливими потребами
  • Церемонія прощання з Раїсою Панасюк відбувалася у Будинку офіцерів, люди ставали в чергу, щоб підійти до труни з тілом померлої
  • Харизма і внутрішня сила худорлявої жінки на візку привертала до себе увагу не тільки простих людей, а й чиновників різного рівня
  • В Україні три мільйони людей з інвалідністю, вирішенням їхніх проблем опікувалася Раїса Панасюк
  • Прощавай, Раїсо! Вінниця осиротіла без тебе

Ще в минулу середу Раїса Панасюк була у Києві. Вона, уповноважена Кабміну з прав людей з інвалідністю, брала участь у засіданні уряду. У четвер виступала на засіданні міськвиконкому у рідному місті. А в понеділок, 17 вересня, її серце зупинилося.  Торік вона перенесла онкологічну операцію. На жаль, її сила духу виявилася безсилою перед важкою недугою.

Дуже багато вінничан прийшли попрощатися з жінкою, яка була незвичайною людиною.

Відео дня

Глава уряду Володмир Гройсман, який прибув на церемонію прощання, повідомив, що сьогодні засідання уряду розпочалося з хвилини мовчання у пам'ять про Раїсу Панасюк.

Здобула дві вищі освіти, навчалася в аспірантурі

-Я втратив дуже дорогу людину, - сказав пан Гройсман.- Працював з нею багато років. Надихався від неї її силою духу. Вона змінювала світ для інших. Вона ніколи нічого не просила для себе. Та й не розповідала про себе. У першу чергу дбала про інших.

Володимир Гройсман розповів, що в п’ятницю пані Раїса надіслала йому на телефон смс-повідомлення. Жодним словом не обмовилася, що знаходиться в лікарні.

-Так само не сказала про свою хворобу торік, - продовжив пан Гройсман. – Я від інших дізнався про це. Зазвичай після урядових засідань ми зустрічалися з Раєю. «Привіт, сонце!» - щоразу говорив я їй. Сьогодні цих слів не було кому говорити. Це велика втрата… Не тільки для Вінниці.

А й справді, далеко не всі знали, що пані Раїса здобула дві вищі освіти: закінчила Київський національний університет імені Шевченка за спеціальністю «журналістика», а також університет «Україна», де здобула професію психолога. Навчалася в аспірантурі.

Дівчиною прибула до Вінниці з Хмільницького району. Народилася у простій родині в селі Осична. Виховувалася у будинку-інтернаті, там є працівники, які пам’ятають її перебування у їхньому закладі. Будучи прикутою до інвалідного візка, це не стало на заваді проявити свої здібності, бути активною у житті громади, піклуватися про людей, які постійно потребують насамперед уваги і обов’язково – допомоги.

Раїсі Панасюк присвоїли звання  «Почесний громадянин Вінниці».  Про все це говорили друзі у хвилини прощання.

Колега пані Раїси Валерій Сушкевич, який також прибув з Києва, він уповноважений президента у справах людей з інвалідністю, згадав одну з розмови з пані Раїсою. Тоді відчув, наскільки вони любить рідну Вінницю. У той час Панасюк запропонували посаду урядового уповноваженого з прав людей з інвалідністю.

Неспроста її називали Сонцем

-Я Вінницю ніколи не покину! – передав Валерій Сушкевич сказані тоді слова пані Раїси. – Працювати буду, але на переїзд до Києва не погоджуся.

Пізніше у розмові з журналістами пан Сушкевич розповів, як до Раїси Панасюк, людини на візку, тендітної на вигляд жінки, зверталися по допомогу дужі чоловіки. Йшлося про бійців АТО. Навіть вони шукали в неї підтримку у вирішенні свої проблем.

За словами Валерія Сушкевича, у Раїси було чуйне і добре серце. Навіть тоді, коли її не розумів дехто з чиновників, вона не ображалася на них. «Я у таких ситуаціях не стримувався, гарячкував, - продовжує співрозмовник. – Вона ж терпляче продовжувала вирішувати питання вдруге, втретє, поки не добивалася потрібного результату. Тому продовження справ Раїси буде найкращою пам’яттю про неї».

Пан Сушкевич наголосив, що працювати є для кого. За його словами, в Україні нараховується три мільйони людей з інвалідністю, у світі таких понад один мільярд.

-Людей на візках немало, на жаль, але не у всіх така харизма, якою доля наділила пані Раїсу, - зазначив у розмові з журналістом «20 хвилин/RIA» один з учасників траурного мітингу.

Раїса Панасюк запам’ятається  своїми ініціативами зі створення у Вінниці безбарєрного середовища, вона створила службу для перевезення людей на візках. Ще однією важливою справою є створення центру «Гармонія».

...Не по-осінньолму сонячний день був сьогодні. Неспроста її називали Сонцем. Букетами квітів встелили вінничани останню земну путь Раїси Панасюк.

Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким, друзям, колегам цієї незвичайної жінки. Вічна їй пам'ять!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Дід

  • Петров Пётр

    Скорбь и уважение.
  • Наталія Павленко

    Вічна пам'ять!
  • Марина Шевчук

    Боляче як...але тепер вона з небес дивиться на нас.Такої людини більше нема..ніде не знайдеш...Така тендітна і таке любяче серце мала..багатьох з нас вона називала по імені.. вона говорила,що любить мене і я це знала...Люди,говоріть,що ви любите людині поки вона жива,бо коли помре то вже лише слова...слова...слова  .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up